Η τελική πρόταση του ΥΠΟΙΚ στην τρόικα, για το χαράτσι: Οριζόντια μείωση 15%

02:44 9/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Την «οριζόντια» μείωση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ κατά 15% για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ανεξαρτήτως τιμής ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, αποφάσισε, τελικά, να προτείνει στην τρόικα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την πρόταση, όλοι οι συντελεστές υπολογισμού του «χαρατσιού» θα μειωθούν κατά 15%. Αρχικά, είχε εξετασθεί να μειωθούν οι συντελεστές μόνο για τις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είναι χαμηλότερες των 1.500 ευρώ ανά τ.μ.,
ωστόσο κρίθηκε ως καλύτερη λύση να προταθεί τελικά η «οριζόντια» μείωση όλων των συντελεστών κατά 15% για όλες τις περιοχές της χώρας.

Με βάση την τελική πρόταση που υποβλήθηκε στην τρόικα:
Για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 10 ετών που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τ.μ., το «χαράτσι» θα μειωθεί κατά 69 ευρώ, από τα 460 στα 391 ευρώ.

Για ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 20 ετών, το οποίο έχει τιμή ζώνης 1.100 ευρώ ανά τ.μ., ο φόρος θα μειωθεί κατά 55,13 ευρώ, από τα 367,50 στα 312,37 ευρώ.

Για μονοκατοικία 150 τ.μ., παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τ.μ., η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 148,50 ευρώ, από 990 σε 841,50 ευρώ.

Για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας άνω των 25 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., το «χαράτσι» θα μειωθεί μόλις κατά 30 ευρώ, από τα 200 στα 170 ευρώ.

Για κατοικία 200 τ.μ. παλαιότητας 12 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 3.000 ευρώ ανά τ.μ., η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 345 ευρώ, από τα 2.300 στα 1.955 ευρώ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή η απώλεια εσόδων, που θα προκαλέσει η εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης υπολογίστηκε ότι θα φθάσει τα 280 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιδιωχθεί να καλυφθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με τα ακόλουθα μέτρα:

1) Με τη σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστεί πρόσθετες επιβαρύνσεις ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές, ο οποίος θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

2) Με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.
Για το 2013, το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα μετονομαστεί από Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και θα συνεχίσει να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η είσπραξή του θα επιδιωχθεί να γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουνίου 2013-Μαρτίου 2014.

Για το έτος 2013, θα επιβληθεί Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και στις εκτάσεις γης (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.), που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Ο φόρος αυτός θα εισπραχθεί το 2014 αλλά θα αφορά στις εκτάσεις γης που κατείχαν τα φυσικά πρόσωπα την 1η-1-2013. Για το σκοπό αυτό, όλοι οι φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η-1-2013 αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να ελέγξουν εάν τα στοιχεία για τα ακίνητα αυτά έχουν καταχωριστεί ορθά στο ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο» της ΓΓΠΣ. Εφόσον διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις θα χρειαστεί να προβούν στις σχετικές διορθώσεις. Επίσης όσοι φορολογούμενοι αγόρασαν ή πώλησαν ή μεταβίβασαν ή απέκτησαν με γονικές παροχές ή δωρεές αγροτεμάχια, αγρούς και λοιπές εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων εντός του έτους 2012 θα κληθούν να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, στο Διαδίκτυο, για να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κατά περίπτωση στοιχεία από την «εικόνα» της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο». Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτή τη διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» λήγει στις 30 Ιουνίου 2013, όμως θεωρείται βέβαιο πλέον ότι επειδή η εφαρμογή αυτή θα τεθεί σε λειτουργία εντός του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου δεν θα προλάβουν να εισέλθουν σ’ αυτή όλοι οι φορολογούμενοι οπότε θα χρειαστεί να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2014 η ΓΓΠΣ θα έχει στη διάθεσή της αξιοποιήσιμα πληροφοριακά δεδομένα για την αναδρομική – από 1η-1-2013- επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, οπότε θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση και την αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους, για την είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Το συνολικό ποσό που θα επιδιωχθεί να εισπραχθεί από την αναδρομική επιβολή του φόρου στις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα