Η Γαλλία έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης στις πρεσβείες της ανά τον κόσμο

23:40 15/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Το Παρίσι διαβίβασε «μήνυμα επαγρύπνησης» στις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές αντιδράσεις εναντίον της στρατιωτικής εμπλοκής της στο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΞ.
«Ένα γενικό μήνυμα επαγρύπνησης διαβιβάσθηκε στις πρεσβείες μας και πρόκειται να τεθεί το ζήτημα σε αυτές», επεσήμανε γαλλική διπλωματική πηγή.
Το «μήνυμα επαγρύπνησης» προτείνει «συνηθισμένα μέτρα εγρήγορσης», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εχθρικές αντιδράσεις απέναντι στη Γαλλία και
δίνει οδηγίες στους πράκτορες που υπηρετούν στις πρεσβείες και στους υπηκόους στις χώρες αυτές για το τι πρέπει να αποφεύγουν, προσθέτει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Αίγυπτο, η εκεί πρεσβεία στο Κάιρο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να παράσχουν ασφάλεια σε αυτήν και τα συμφέροντά της, έπειτα από τα καλέσματα για διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά της γαλλικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Μαλί.
«Σε αντίδραση αυτής της επέμβασης, διάφορες ακραίες ομάδες εξέφρασαν ανοικτά απειλές κατά των συμφερόντων της Γαλλίας, ιδίως σε αραβικές χώρες», προσθέτει το γενικό προξενείο.
Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία συνεχάρη τη Γαλλία για την επέμβασή της κατά των «τρομοκρατών» στο Μαλί, προσδιορίζοντας πως ήδη οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στους Γάλλους συμμάχους τους στο πεδίο της παροχής πληροφοριών.
«Είναι απολύτως κρίσιμο να αναχαιτίσουμε την επέλαση των τρομοκρατικών ομάδων προς τον νότο του Μαλί, να αποτρέψουμε την κατάρρευση της κυβέρνησης και να επιταχύνουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, «υποδεχόμενη ευνοϊκά» τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση.
Η ίδια επανέλαβε πως «οι Γάλλοι είχαν διαβιβάσει μία σειρά από αιτήματα για υποστήριξη της επιχείρησής τους» στις 11 Ιανουαρίου στο Μαλί. «Μας ζήτησαν παροχή πληροφοριών, εναέρια μεταφορά των δυνάμεων, και εναέρια τροφοδοσία» για τα μαχητικά αεροσκάφη. «Ήδη τους παρέχουμε πληροφορίες και εξετάζουμε πολύ στενά σήμερα την εναέρια μεταφορά δυνάμεων, ενώ το Πεντάγωνο θα έχει πολλά περισσότερα να δηλώσει για το θέμα του ανεφοδιασμού», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα