Η δύναμη της Δημοκρατίας

22:59 28/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Από χθες το πρωί η Ελληνική Δημοκρατία γύρισε μία νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της. Η σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, βουλευτών και στελεχών του κόμματος με τη βαρύτατη κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αποκτά ευρύτερες διαστάσεις που σχετίζονται με την υπόσταση του πολιτεύματος και τη λειτουργία των θεσμών.
Για πρώτη φορά από το 1974 συλλαμβάνεται αρχηγός κόμματος για κακουργηματικές πράξεις ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά, αλλά πλέον όλα είναι στο χέρι των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι, και πρέπει να είναι, ανεκτική σε όλες τις πολιτικές θεωρίες, όσο ακραίες και εάν είναι. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλείο του πολιτεύματος. Ομως η Δημοκρατία στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Οι χθεσινές συλλήψεις πιστοποιούν την αρχή της ισονομίας. Από τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές έκριναν, με βάση το υλικό που έχουν συγκεντρώσει και τα στοιχεία από τις μαρτυρίες, ότι η Χρυσή Αυγή δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, τότε μόνο ένας δρόμος υπήρχε, αυτός που οδηγούσε στις χειροπέδες.

Η ΤΗΡΗΣΗ της νομιμότητας είναι το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε όσους επιχειρούν να καταλύσουν το πολίτευμα ή να «αναλάβουν» την αρχή παριστάνοντας αυτόκλητα τους αστυνόμους ή τους δικαστές. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε η Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της ανεπηρέαστη με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις μαρτυρίες. Η κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα, ενώ οι Αρχές λειτούργησαν με τόλμη και ανεξαρτησία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις σηματοδοτούν τη φάση ωρίμασης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το καθεστώς ατιμωρησίας, που δυστυχώς κυριαρχούσε τις τελευταίες δεκαετίες και έφερε τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεινά, δέχθηκε χθες ένα ισχυρό πλήγμα. Αλλωστε οδηγός για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και την αναγκαία αναγέννηση της κοινωνίας είναι η εφαρμογή των νόμων. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παρανομίες θα τιμωρούνται. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την εγκληματική δράση των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αλλά και για όσους έχουν θέσεις στο δημόσιο βίο και διαχειρίζονται κρατικό χρήμα.

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ μήνες ζήσαμε την κλιμάκωση της βίας από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι προπηλακισμοί στους πάγκους των λαϊκών αγορών έγιναν ενέδρες θανάτου με τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη. Οι χρυσαυγίτες είχαν αποθρασυνθεί και νόμιζαν ότι αυτοί ήταν το κράτος.

Η ΓΕΝΙΚΗ απαίτηση για ελευθερία και δημοκρατία δεν περνά μέσα από τη βία αλλά βασίζεται στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της διάκρισης των εξουσιών.

ΑΠΟ ΧΘΕΣ το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα είναι διαφορετικό.
Από χθες οι πολίτες μπορούν να περιμένουν ότι πλέον οι νόμοι θα ψηφίζονται για να εφαρμόζονται.
Από χθες όλοι γνωρίζουν ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο.
Από χθες η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή.

Ελεύθερος Τύπος
Keywords
Τυχαία Θέματα