Επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα του Προέδρου Φρ. Ολάντ για ανάπτυξη και επενδύσεις

01:20 19/2/2013 - Πηγή: E-Typos




Στη «μάχη για την ανάπτυξη» και τη «μείωση της ανεργίας», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσκαλούν Γάλλους και 'Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Το μήνυμα που απευθύνω στους Γάλλους επιχειρηματίες είναι επενδύστε», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε

παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή άνω των 100 Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Και οι δύο πολιτικοί ηγέτες απηύθυναν στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου πρόσκληση για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, προκειμένου, όχι μόνον «να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά όλη η Ευρώπη από την ύφεση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να ευημερεί όταν γύρω της υπάρχει ύφεση», τόνισε και αναφέρθηκε στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με τα οποία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, «βλέπουν» ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από τη μονάδα.

Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Γαλλίας, για το οποίο υπέγραψαν εκ μέρους του ΣΕΒ ο Θ. Λαβίδας πρόεδρος του τομέα Διεθνών Δράσεων και από γαλλικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της Medef Ιβ Τιμπό ντε Σιλγκί.

Με τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου «οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, θα αναδειχθούν ευκαιρίες, θα ενταθεί η εξωστρέφεια», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η προεργασία έχει ήδη αρχίσει και μια δυναμική ομάδα Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών επεξεργάζεται εξειδικευμένα πρότζεκτ συνεργασίας, τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Η ομιλία του προέδρου Ολάντ ήταν ύμνος προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που υπέστη, ύμνος στην επιχειρηματικότητα που πρέπει τώρα να βγει μπροστά, όπως είπε, με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κραυγή αγωνίας για την ανεργία και μάλιστα την ανεργία των νέων.

«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Κάναμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ . Ηταν μια επιλογή της λογικής και της καρδιάς. Κερδίσαμε αυτή τη μάχη», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος για να προσθέσει:

«Τι πρέπει τώρα να κάνει η Γαλλία για την Ελλάδα; Να επενδύσει και αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να σας απευθύνω».

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, αναμορφώνει το κράτος, η προσπάθεια γίνεται. Δεν ήρθα εδώ για να σας πω προσπαθήστε περισσότερο, υπογράμμισε. Τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα που φτάνει το 60% και στην Γαλλία το 25%, λέγοντας «χρειάζεται ελπίδα».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε τη σταθερή παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα: Η Γαλλία διαθέτει 150 επιχειρήσεις στην Ελλάδα με 30.000 απασχολούμενους. Ορισμένες έφυγαν εξαιτίας της κρίσης αλλά οι περισσότερες μένουν και θα μείνουν. Θέλουμε μάλιστα να αυξήσουμε αυτή την παρουσία, σημείωσε.

'Εκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και προσκάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν. «Το μήνυμά μου είναι, ελάτε γαλλικές επιχειρήσεις να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ευκαιρίες» και έκανε ειδική μνεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, στις υποδομές, στο νερό.

'Εκλεισε την ομιλία του περικλείοντας τις ελληνογαλλικές σχέσεις στο τρίπτυχο «φιλία, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη» για να συμπληρώσει: «εμπιστοσύνη και στις επιχειρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα