Ελάφρυνση στο λειτουργικό κόστος των μηχανικών επιχειρεί η κυβέρνηση

12:04 18/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Σημαντική ελάφρυνση στο λειτουργικό κόστος των μηχανικών επιχειρεί η κυβέρνηση με την απόφασή της για μείωση της τιμής αγοράς των Ευρωκωδίκων, κατά 90% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι Ευρωκώδικες αποτελούν σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων που παρέχουν ένα κοινό για όλη την ΕΕ σύνολο μεθόδων για τον υπολογισμό της μηχανικής αντοχής των κατασκευαστικών έργων και των στοιχείων τους, τα οποία καλύπτονται από την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ. Στόχο έχουν την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου, εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, για τον δομικό και γεωτεχνικό σχεδιασμό Κτιρίων και Τεχνικών Έργων και ήδη έχουν
υιοθετηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αφορούν Ευρωπαϊκά Πρότυπα (EN) για το σχεδιασμό των κατασκευών που αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN).

Οι Ευρωκώδικες, που αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τους μηχανικούς, σήμερα κοστίζουν 6.000 ευρώ και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπέγραψε σχετική απόφαση για τη μείωση του κόστους τους, η οποία θα βοηθήσει τους μηχανικούς να αποκτήσουν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ένα πολύτιμο εργαλείο στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας στον τομέα σχεδιασμού και μελέτης των κατασκευών έγινε στις 5 Ιουνίου 2014 με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υιοθέτηση των Ευρωκωδίκων και την ταυτόχρονη άρση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής των προϋπαρχόντων κανονιστικών κειμένων δόμησης.

Ικανοποιήθηκε έτσι μια χρόνια υποχρέωση που αποτελούσε μονόδρομο για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα Πρότυπα των Ευρωκωδίκων δεν αποτελούν στατικά κείμενα, αλλά ακολουθούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Τυποποίησης και υπόκεινται σε τακτικές ανασκοπήσεις/αναθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής επικαιροποίησή τους, σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ΕΣΥΠ (Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας) λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, αποφάσισε την πώληση των Ευρωκωδίκων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά αυτά πρότυπα και να μπορούν να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα