Έκτη στον κόσμο η εθνική πόλο των Γυναικών

23:55 2/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Την έκτη θέση κατέλαβε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελόνης. Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι τους στη διοργάνωση, οι διεθνείς πάλεψαν με όσες δυνάμεις τους είχαν απομείνει απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά τελικά ηττήθηκαν 15-12 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 10-10, παράταση 11-11), με τις Αμερικανίδες να παίρνουν την πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα για την προσπάθειά της στο αποψινό ματς, έστω κι αν συνοδεύτηκε από ήττα.
Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης στις βασικές (και ουσιαστικά αναντικατάστατες) παίκτριες, με τη Χριστίνα Τσουκαλά να παίζει με πρόβλημα στον ώμο, με τη νεαρή Χρυσούλα Διαμαντοπούλου κάτω από τα δοκάρια στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, η εθνική κατάφερε να επιστρέψει στην τελευταία περίοδο από το 7-10, να ισοφαρίσει με την Αβραμίδου στην εκπνοή και να πάρει προβάδισμα στην παράταση, το οποίο όμως δεν κράτησε. Στα πέναλτι η κόπωση των διεθνών μας και η κλάση της Μπέτσι Αρμστρονγκ έκριναν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η ομάδα του Γιώργου Μορφέση φεύγει με ψηλά το κεφάλι από τη Βαρκελόνη.

Στο ξεκίνημα του αγώνα οι άμυνες και των δύο ομάδων ήταν χαλαρές, επιτρέποντας αρκετά αμαρκάριστα σουτ από την περιφέρεια που κατέληγαν σε γκολ, για να διαμορφωθεί το 4-4 της πρώτης περιόδου. Στο πρώτο λεπτό της δεύτερης περιόδου, κι αμέσως μετά το 5-4 από τη Ρούλον, ο Μορφέσης αντικατέστησε την Κούβδου με τη Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, που πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το ματς παρέμεινε ντέρμπι, με την εθνική να «μπλοκάρει» επιθετικά, αλλά να είναι πολύ αποτελεσματική στην παίκτρια λιγότερη (0/4 οι Αμερικανίδες στο πρώτο ημίχρονο). Το δεύτερο οκτάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις ΗΠΑ να προηγούνται 6-5 και η Αβραμίδου ισοφάρισε στις αρχές της τρίτης περιόδου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν καλή για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς μετά το γκολ της Μάθιουσον (6-7), η Αρμστρονγκ απέκρουσε πέναλτι της Αβραμίδου και στην επόμενη επίθεση ξανά η Μάθιουσον «έσπασε το ρόδι» για την ομάδα της στην παίκτρια παραπάνω για το 8-6. Με την Ασημάκη κλεισμένη και την πιεστική άμυνα να μην επιτρέπει ούτε καν εύκολες πάσες (πολύ περισσότερο σουτ), οι Ολυμπιονίκες του Λονδίνου ξέφυγαν 9-6 και 10-7 και φάνηκαν να «καθαρίζουν» το ματς.

Τότε όμως οι διεθνείς βρήκαν αποθέματα φυσικών και ψυχικών δυνάμεων και έκαναν τη μεγάλη ανατροπή. Η Ρουμπέση αρχικά μείωσε και ακριβώς 2΄ πριν τη λήξη η Ασημάκη κέρδισε αποβολή, πάσαρε αμέσως στην αμαρκάριστη Αβραμίδου και η τελευταία έφερε το ματς στο γκολ (10-9). Οι Αμερικανίδες πήραν την τρίτη αποβολή της Ψούνη, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν και η εθνική είχε την τελευταία ευκαιρία. Η Ασημάκη κέρδισε αποβολή στα 3΄΄ και ακριβώς στην εκπνοή η Αλκηστη Αβραμίδου νίκησε την Αρμστρονγκ, ισοφάρισε 10-10 και έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο πρώτο τρίλεπτο ένα εκπληκτικό γκολ της Ασημάκη από θέση φουνταριστού έδωσε προβάδισμα στην ελληνική ομάδα, για πρώτη φορά από την εναρκτήρια περίοδο. Στη φάση αυτή τραυματίστηκε η αμυντικός των ΗΠΑ, Μελίσα Σάιντεμαν, καθώς πάνω στο γυριστό σουτ η Ελληνίδα φουνταριστή τη χτύπησε άθελά της κάτω από το μάτι και της προκάλεσε σκίσιμο. Η εθνική κράτησε το προβάδισμα μέχρι τα 54΄΄ πριν το τέλος του δεύτερου τριλέπτου, όταν ξανά η Μάθιουσον έδωσε τη λύση για τις Αμερικανίδες, ισοφαρίζοντας σε 11-11. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η Αρμστρονγκ είπε «όχι» σε Ρουμπέση και Τσουκαλά και οι ΗΠΑ πήραν τη νίκη με 15-12, αφήνοντας τη «γαλανόλευκη» με τις... εντυπώσεις.

Τα οκτάλεπτα: 4-4, 1-2, 1-3, 4-1

Τα τρίλεπτα της παράτασης: 1-0, 0-1

Στα πέναλτι: 1-4

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 1-1 Στέφενς (περιφέρεια), 2-1 Αβραμίδου (περιφέρεια), 2-2 Κλαρκ (περιφέρεια), 3-2 Ρουμπέση (π.π.), 3-3 Φάταλ (περιφέρεια), 3-4 Ντράις (φουνταριστός), 4-4 Ψούνη (περιφέρεια), 4-5 Ρούλον (περιφέρεια), 5-5 Κότσια (περιφέρεια), 5-6 Σάιντεμαν (περιφέρεια), 6-6 Αβραμίδου (περιφέρεια), 6-7 Μάθιουσον (περιφέρεια), 6-8 Μάθιουσον (π.π.), 6-9 Κρεγκ (φουνταριστός), 7-9 Τσουκαλά (π.π.), 7-10 Σάιντεμαν (περιφέρεια), 8-10 Ρουμπέση (περιφέρεια), 9-10 Αβραμίδου (π.π.), 10-10 Αβραμίδου (π.π.), 11-10 Ασημάκη (φουνταριστός), 11-11 Μάθιουσον (περιφέρεια).

Η σειρά των πέναλτι: Μάθιουσον 11-12, Ρουμπέση (απόκρουση), Ρούλον 11-13, Τσουκαλά (απόκρουση), Στέφενς 11-14, Αβραμίδου 12-14, Σίλβερ 12-15.

Η εθνική είχε 4/11 με παίκτρια παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 6 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού. Οι ΗΠΑ είχαν 1/7 με παίκτρια παραπάνω, 8 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Ψούνη (53΄΄ πριν το τέλος του κανονικού αγώνα)

Διαιτητές: Τερεπένκα (Καναδάς), Ταϊλάν (Τουρκία)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 1, Β. Διαμαντοπούλου, Ψούνη 1, Αβραμίδου 5, Ασημάκη 1, Ρουμπέση 2, Κότσια 1, Μανωλιουδάκη 1, Ελευθ. Πλευρίτου, Μπενέκου, Χρ. Διαμαντοπούλου. Δεν έπαιξε η Μαργαρίτα Πλευρίτου.

ΗΠΑ (Ανταμ Κρικοριάν): Αρμστρονγκ, Σίλβερ 1, Σάιντεμαν 2, Φάταλ 1, Κλαρκ 1, Στέφενς 2, Μάθιουσον 4, Νιούσχουλ, Κράους, Ρούλον 2, Ντράις 1, Κρεγκ 1. Δεν έπαιξε η Αναε (δεύτερη τερματοφύλακας).

Δηλώσεις Ασημάκη, Αβραμίδου, Τσουκαλά μετά τον αγώνα

Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι σήμερα, απέναντι σε μια σκληρή έως αντιαθλητική ομάδα, όπως εόναι αυτή των ΗΠΑ, κι αξίζαμε τη νίκη. Δείξαμε πως και στα δύσκολα που βρεθήκαμε σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού, είχαμε την ψυχική δύναμη και τη θέληση κι αντιδράσαμε. Πήγαν καλά οι περιφερειακές, έστω κι αν δεν παίχτηκα πολύ εγώ, αφού με έκλειναν δύο και τρεις μαζί, όμως λυπήθηκα που πήγαμε στα πέναλτι και χάσαμε τσάμπα την 5η θέση. Οταν φθάνεις στα πέναλτι θέλεις και τύχη. Μπράβο σε όλα τα κορίτσια, η ομάδα έχει χαρακτήρα, έχει παρόν και σπουδαίο μέλλον. Το γκολ που πέτυχα ήταν όντως υπέροχο, μου άρεσε πολύ, θα ήθελα να είναι το "κέρασακι στην τούρτα" για την επιτυχία, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό που επιθυμούσα τόσο, εγώ όσο κι όλες οι συναθλήτριές μου. Χρειάζεσαι ψυχή και ξεχωριστή δύναμη για να τα βάλεις με τα θηρία, τις Αμερικανίδες, από τις οποίες έφαγα πολύ ξύλο, αλλά άντεξα. Η ομάδα γενικά έδειξε εδώ στο Παγκόσμιο ότι χτίζεται κάτι καινούργιο και με δύναμη, ψυχή και κέφι για σκληρή δουλειά, θα προχωρήσουμε προς το καλύτερο. Μην μας πικραίνει η 6η θέση, αλλά να μας βάλει σε νέα δημιουργική τροχιά».

Αλκηστη Αβραμίδου: «Θέλαμε πολύ τη νίκη, μπορούσαμε όπως φάνηκε με την αντίδρασή μας στο τέταρτο οκτάλεπτο, όμως η τύχη δεν μας χαμογέλασε στο τέλος και ειδικά στα πέναλτι. Οταν πας στην "ρωσική ρουλέτα", πρέπει να έχεις την τύχη με το μέρος σου και οι Αμερικανίδες με περισσότερη ψυχραιμία από εμάς τα κατάφεραν. "Σκυλιάσαμε" στο τέταρτο οκτάλεπτο και φέραμε το ματς στα ίσια κι εκεί φάνηκε η δύναμη ψυχής που έχει αυτή η ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια για την ψυχή και δύναμη που είχαμε απέναντι στην πολύ σκληρή Αμερική, που μην ξεχνάμε πως είναι η ίδια που πήρε πέρυσι τον Ολυμπιακό τίτλο, ενώ εμείς ήρθαμε εδώ με πολλά νέα παιδιά, που έχουν διάθεση να πετύχουν πολλά άμεσα, βάζοντας υποθήκη από ένα τέτοιο παιχνίδι και γενικότερα από ένα πολύ καλό τουρνουά που κάναμε ως ομάδα».

Χριστίνα Τσουκαλά: «Ηταν ένα ματς για γερά νεύρα, παίχτηκε στη δύναμη, παίξαμε καλά και προσωπικά χάρηκα αυτό το τόσο δυνατό και δύσκολο παιχνίδι. Κι αυτό παρότι ο ώμος μου βγήκε οριστικά νοκ-άουτ. Με χρειαζόταν η Εθνική και οι συμπαίκτριές μου και γι΄αυτό ρισκαρα και να που δικαιώθηκα, γιατί κάναμε σπουδαίο παιχνίδι. Φθάσαμε στα πέναλτι κι εκεί δεν είχαμε την κατάλληλη ψυχραιμία και προσωπικά κι εγώ, αλλά όταν καταλήγεις εκεί, χάνεις στη λεπτομέρεια. Πιστεύω ότι όλες δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό τον αγώνα και γενικά κάναμε καλές εμφανίσεις σε αυτό το Παγκόσμιο, με νεανική ομάδα που χτίζεται για το μέλλον. Η μεγάλη ομάδα φτιάχνεται μέσα από τέτοιες συναντήσεις κι όλες μαζι θα δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Εχει το "μέταλλο" της πρωταγωνίστριας αυτή η ομάδα».
Keywords
Τυχαία Θέματα