Διευκρινίσεις για το νέο σύστημα παρακολούθησης φαρμάκων

15:19 8/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος παρακολούθησης των φαρμάκων με τον οποίο, όπως είπε, θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, περιέγραψε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς.

«Υποχρεώσαμε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όταν εισάγουν ένα κουτί φάρμακο από το εξωτερικό, και τους δίνεται μια ταινία γνησιότητας για να επικολληθεί πάνω στο κουτί, σε πραγματικό χρόνο, να το δηλώνουν στον ΕΟΦ. Και όχι σε έναν μήνα όπως το έκαναν τώρα.

Δεύτερον,
όταν το κουτί αυτό φεύγει από την αποθήκη της φαρμακευτικής εταιρίας για να πάει στη φαρμακαποθήκη, στο χονδρέμπορο ή στο φαρμακείο, δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, όταν πάει στη φαρμακαποθήκη και αυτό το φάρμακο εξαχθεί, θα δηλώνεται, θα σκανάρεται, θα ακυρώνεται ο μοναδιαίος αυτός αριθμός και γνωρίζουμε, ότι το φάρμακο αυτό εξήχθη και την ίδια ώρα δεν μπορεί να επικολληθεί η ταινία γνησιότητας από το φάρμακο που εξήχθη σε μια συνταγή και να χρεωθεί πλασματικά δεύτερη φορά στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή κόβεται τώρα -θα το πετάει έξω το σύστημα. Όταν στο φαρμακείο, φτάσει το κουτί και δοθεί στον ασθενή, πλέον θα σκανάρεται το συγκεκριμένο κουτί. Μέχρι τώρα δεν ακυρωνόταν το συγκεκριμένο κουτί κι αν έπαιρνε κάποιος τέσσερα κουτιά από το ίδιο φάρμακο, μπορούσε ο φαρμακοποιός να σκανάρει τέσσερις φορές το ίδιο κουτί, ενώ τώρα θα πρέπει να χτυπήσει διαφορετικό κουτί».

Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Σαλμάς, στόχος είναι το παρεμπόριο και η διπλοχρεώσεις των ίδιων φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και «όταν θα υπάρχει θέμα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά θα γνωρίζουμε ποια φαρμακαποθήκη έκανε περισσότερες εξαγωγές απ’ ό,τι δικαιούτο και θα βλέπουμε πόσα είναι τα αποθέματα και πού βρίσκονται».
Keywords
Τυχαία Θέματα