Διαβάστε στον ΕΤ: Και συνεργάτης του Τσίπρα στο κύκλωμα με τις πλαστές εγγυητικές επιστολές

18:02 20/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο κ. Δημήτρης Τζιώτης, ο γνωστός και σύγχρονος επικοινωνιολόγος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε στρατηγικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα,
είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους υπόθεσης εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αποκαλύπτουν στον Ελεύθερο Τύπο πως η εταιρία Blue Riviera A.E. (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Ξενοδοχειακή Τουριστική Κατασκευαστική Εταιρία), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο 45χρονος κατηγορούμενος επικοινωνιολόγος, πριν από περίπου δύο μήνες αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.

«Μπλόκο» στην εκταμίευση
Για το λόγο αυτό κατέθεσε ως δικαιολογητικό πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.730.000 ευρώ, που φερόταν να έχει εκδοθεί από την Lloyds Bank στη Μεγάλη Βρετανία. Η εκταμίευση του ποσού της προκαταβολής «μπλοκαρίστηκε» την τελευταία στιγμή, καθώς εξελισσόταν η μεγάλη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Δημήτρης Τζιώτης κατηγορείται για κακουργηματική πλαστογραφία και απόπειρα απάτης του Ελληνικού Δημοσίου, που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 χρόνια. Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του κ. Τζιώτη, που έχει ασχοληθεί ενεργά με τα πολιτικά δρώμενα, προέκυψαν μετά από έρευνα του Ελεύθερου Τύπου, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής έξι ιδιωτικών εταιριών και μεμονωμένων ιδιωτών στην πλαστογράφηση εγγυητικών επιστολών και εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα αδικήματα και ο βαθμός συμμετοχής των εμπλεκομένων εξατομικεύονται λεπτομερώς στην πολυσέλιδη, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε βάρος 17 προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνταν στις επίμαχες εταιρίες ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές των εταιριών. Με την υποβολή της δικογραφίας στον οικονομικό εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των προαναφερόμενων ατόμων και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τέσσερις από τους εμπλεκόμενους. Ο 9ος ειδικός ανακριτής αναμένεται να καλέσει και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους προκειμένου να κρίνει τα στοιχεία και το βαθμό εμπλοκής τους, όπως και την περίπτωση του 45χρονου επικοινωνιολόγου.

«Βιομηχανία» εγγυητικών
Ο διοικητής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Απόστολος Αλαμάνας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, έκανε λόγο για «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά χιλιάδων πλαστών ή μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Από το 2011 οι εμπλεκόμενες εταιρίες διοχέτευαν στην αγορά πλαστές εγγυητικές επιστολές, έναντι αδράς αμοιβής, προκειμένου να εκταμιευτούν για τους ενδιαφέρομενους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ και κρατικά κονδύλια.
Ενδεικτικά, για διάστημα μόλις τριών μηνών οι εγγυητικές επιστολές που είχε εκδώσει μία μόνο εταιρία θα μπορούσε να οδηγήσει τους ενδιαφερομένους στην αθροιστική εκταμίευση χρηματικού ποσού που υπερβαίνει τα 30.000.000 ευρώ. Οι αμοιβές της συγκεκριμένης εταιρίας για την προμήθεια αυτών των εγγυητικών επιστολών ανήλθε στα 1.528.102,74 ευρώ. Σε άλλη εταιρία, ιδιώτης για μία μόνο εγγυητική επιστολή ύψους περίπου 9.000.000 ευρώ πλήρωσε στην εταιρία προκαταβολικά 120.000 ευρώ.
Σε μία άλλη εταιρία βρέθηκαν 1.600 εγγυητικές επιστολές, όπου εξετάζεται η γνησιότητά τους. Μόνο προς το υπουργείο Ανάπτυξης το σύνολο των εμπλεκομένων εταιριών κατέθεσαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές ύψους 18.240.000 €. Με τη διαδικασία αυτή θα εκταμιεύονταν άμεσα υπερπολλαπλάσια χρηματικά ποσά για αναπτυξιακά προγράμματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις.
Η εγγυητική επιστολή είναι απαραίτητη προϋπόθεση εγγύησης για το Ελληνικό Δημόσιο πως ο επενδυτής θα εκτελέσει το έργο γιατί, αν δεν το κάνει, το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρήματα από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εγγυήθηκε για την οικονομική του φερεγγυότητα.

Βιοκαλλιέργειες και ξενοδοχεία
Οι περισσότερες από τις πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές εμπεριέχονταν σε φακέλους εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων, που αφορούσαν εναλλακτικές καλλιέργειες, γεωργικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και εταιρίες πληροφοριακών συστημάτων.
Οι εταιρείες - επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως περιφερειακές ενότητες της επαρχίας, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ., πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το διοικητή της Οικονομικής Αστυνομίας, η υπόθεση αποκαλύπτεται προκειμένου να διακοπεί μία παράνομη οικονομική δραστηριότητα που έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και υπονόμευε την αξιοπιστία των φορέων χρηματοδότησης. Ουσιαστικά τώρα ξεκινά η έρευνα για να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός των χιλιάδων εγγυητικών επιστολών που είχε διασπείρει σε όλη την επικράτεια η «φάμπρικα» κατασκευής τους και τα χρηματικά ποσά που ενδεχομένως έχουν εκταμιευτεί με αυτή την παράνομη διαδικασία. Σε μία περίπτωση στη Λάρισα, μία από τις εμπλεκόμενες εταιρίες χορήγησε σε άλλη εταιρία άκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 185.000 € από πολύ γνωστό βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την οποία στη συνέχεια κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πετυχαίνοντας την εκταμίευση του ποσού της εγγυητικής. Η έρευνα οπωσδήποτε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των επίμαχων εταιριών, των εμπλεκομένων προσώπων και η τυχόν συμμετοχή τους σε συναφείς εγκληματικές συμπεριφορές.
Αυτό που επισημαίνεται από την Αστυνομία είναι πως από τη συγκεκριμένη μέθοδο εγκληματικής δράσης, ανεξάρτητα εάν αυτή παρέμεινε σε στάδιο απόπειρας ή έγινε η εκταμίευση με αυτή τη μεθοδολογία, απειλήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις επήλθε σοβαρότατη περιουσιακή μετατόπιση κεφαλαίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Δύο ακόμη «μπλόκα»
Εκτός από την εταιρία του κ. Δημήτρη Τζιώτη, δύο ακόμη διαπιστώθηκε ότι κατήρτισαν και κατέθεσαν απευθείας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πλαστές εγγυητικές επιστολές, με σκοπό την εκταμίευση χρηματικών ποσών από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα.
Μία ακόμη εταιρία αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 4.350.000 ευρώ από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στο σχετικό φάκελο, ως δικαιολογητικό, συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.345.000 ευρώ, η οποία και πάλι φερόταν ότι έχει εκδοθεί από αλλοδαπό τραπεζικό ίδρυμα. Η άλλη εταιρία με τον ίδιο τρόπο αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής ύψους 9.240.000 € από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, και πάλι με πλαστή εγγυητική επιστολή ξένου τραπεζικού ιδρύματος.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, μετά τις ανακοινώσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης πλαστών και μη έγκυρων εγγυητικών επιστολών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Πριν από λίγους μήνες και στην προσπάθειά μου να προασπίσω το δημόσιο συμφέρον, απευθύνθηκα στον οικονομικό εισαγγελέα για να του αναφέρω διάφορα περιστατικά προσκόμισης πλαστών και μη έγκυρων εγγυητικών επιστολών από επενδυτές ενταγμένους στον αναπτυξιακό νόμο. Οργανωμένο κύκλωμα προσπάθησε να εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από τον αναπτυξιακό νόμο στηριζόμενο σε αυτές τις επιστολές.
Το υπουργείο Ανάπτυξης με τις προσπάθειες που κατέβαλε και τους ενδελεχείς ελέγχους που έκανε συνέβαλε αποφασιστικά και αυτό στις επιτυχίες που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια στο υπουργείο Ανάπτυξης με διαρκείς βελτιώσεις του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου με στόχο τη συνεχή προστασία του δημοσίου χρήματος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

«Εχω πέσει θύμα απάτης» κατέθεσε ο Δ. Τζιώτης στον Εισαγγελέα

Στην παραδοχή ότι είναι ένας από τους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Blue Riviera A.E, Δημήτρης Τζιώτης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο. Οπως ανέφερε, έχει παρουσιαστεί ήδη στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ δηλώνει πως είναι θύμα απάτης, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για την αποκατάσταση του ονόματός του. «Η έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται και εμείς αυτό που ζητάμε είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Εχουμε βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα και οι αστυνομικές αρχές επιτελούν πολύ καλά το έργο τους», είπε ο κ. Τζιώτης.
«Εχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση του ονόματός μας για τη ζημιά, που έχουμε υποστεί. Είμαι θύμα μίας απάτης. Ηταν συγκεκριμένα πρόσωπα που μας πλησίαζαν, λέγοντας ότι εκπροσωπούν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις αρμόδιες αρχές, με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Κι άλλες εταιρίες έχουν πέσει θύματα. Δεν νομίζω να έχει εξαρθρωθεί ακόμα ολόκληρο το κύκλωμα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα