Δείτε στον ΕΤ: Φραγή της τρόικας στην έκδοση νέων συντάξεων το 2014. "Διαψεύδει" ο υπ. Εργασίας

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων, έδωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου".

«Δημοσίευμα ημερησίας εφημερίδας, για πολλοστή φορά κινδυνολογώντας θέτει θέμα καταβολής συντάξεων. Απαντώ: Όχι μόνο το διαψεύδω, αλλά πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε άλλες φορές, από την αρχή του 2013, έθεταν συνεχώς και συνεχίζουν να θέτουν ότι υπάρχει ζήτημα καταβολής συντάξεων. Το
2013 ολοκληρώθηκε, οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικότατα και μάλιστα τον Δεκέμβριο, αυτό τον μήνα, για τις συντάξεις του 2014 καταβάλλονται και πιο μπροστά από την κανονική περίοδο, πριν τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζω δε ότι η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2014 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια γίνεται χωρίς να ληφθεί η προκαταβολή από το επόμενο έτος. Δηλαδή, και σε αυτό το κομμάτι επέρχεται νοικοκύρεμα. Οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και το 2014 θα συνεχίζονται να καταβάλλονται απρόσκοπτα και κανονικά», ανέφερε ο υπουργός.

Φραγή της τρόικας στην έκδοση νέων συντάξεων το 2014

Ακραίο σενάριο που φτάνει μέχρι την επιβολή απαγόρευσης στην έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων την επόμενη χρονιά επεξεργάζεται η τρόικα!
Το ενδεχόμενο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, τέθηκε ξεκάθαρα και υπό τη μορφή διευκρινιστικών ερωτήσεων σε ένα από τα e-mails που ανταλλάσσουν σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι της τρόικας (τεχνικά κλιμάκια) με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των μέτρων που θα περιλαμβάνει το «νέο» Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2014-2017.
Σε ένα από αυτά τα e-mails και σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», οι τεχνικές ομάδες της τρόικας ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονταν οι πληρωμές συντάξεων για το 2014-2017, με την πρόβλεψη να μην υπολογιστεί στις δαπάνες αυτές καμία καινούργια σύνταξη από την επόμενη χρονιά!

Στην ουσία, οι δανειστές με αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα – βόμβα αποκάλυψαν όχι μόνο ότι σκοπεύουν να βάλουν φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά να απαγορεύσουν ακόμη και την έκδοση νέων συντάξεων, διαβλέποντας ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση, που γίνονται μετ’ εμποδίων.
Είναι η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο «φραγής» στις νέες συντάξεις μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων από την πλευρά των δανειστών στην περίπτωση που δεν ανακοπεί η αθρόα έξοδος των ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση.
Στην πράξη οι δανειστές είναι σαν να λένε ότι και να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη, είτε με χαμηλά είτε με αυξημένα όρια ηλικίας, δεν θα πληρώνεται!

Η απάντηση που δόθηκε στα στελέχη της τρόικας ήταν ότι στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο «παγώσει» η πληρωμή νέων συντάξεων το 2014, τότε τα ποσά που θα χρειαστούν τα Ταμεία για την επόμενη χρονιά θα είναι αυτά που θα καταβάλουν σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι και πληρώνονται στις 20 με 23 Δεκεμβρίου 2013!
Η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις (σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του «Ηλιος») ανέρχεται στα 2,29 δισ. ευρώ (κύριες και επικουρικές), εκ των οποίων τα μεγαλύτερα ποσά ήταν:
* 456 εκατ. ευρώ για συντάξεις του Δημοσίου.
* 632 εκατ. ευρώ για συντάξεις ΙΚΑ (οριστικές και προσωρινές).
* 258 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν σε συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (194 εκατ. ευρώ στους προερχόμενους από ΤΕΒΕ, 30,8 εκατ. από το ΤΣΑ και 34,3 εκατ. στους δικαιούχους του ΤΑΕ).
* 315,3 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΟΓΑ.
* 111,3 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν σε δικαιούχους επικουρικής από το ΙΚΑ.
* 67,3 εκατ. ευρώ για συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
* 65,7 εκατ. ευρώ για συντάξεις του ΝΑΤ.
* 50,2 εκατ. ευρώ για συντάξεις της ΔΕΗ.

Αν η τρόικα περάσει την ακραία αυτή πρόβλεψη, τότε τινάζονται στον αέρα πάνω από 160.000 ασφαλισμένοι που είναι σε λίστα αναμονής, για σύνταξη κυρίως από το ΙΚΑ.

Μεταβολές
Η πρόβλεψη που ζήτησε η τρόικα σημαίνει ότι με αυτά τα ποσά θα πρέπει να βγάλουν τα Ταμεία και το 2014, και μόνο στην περίπτωση μεταβολών (αποβιώσαντες δικαιούχοι) να πληρώνονται οι νέες συντάξεις, ώστε να μένει σταθερό το ποσό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης!
Στον ΟΓΑ, για παράδειγμα, υπάρχει από την αρχή της χρονιάς μείωση του αριθμού των συνταξιούχων λόγω γήρατος που αποδίδεται αφενός στην περικοπή των συντάξεων από τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και κυρίως (για αλλοδαπούς) το κριτήριο της 10ετούς διαμονής στην Ελλάδα και αφετέρου σε αποβιώσαντες συνταξιούχους. Στην αρχή του 2013 οι συνταξιοδοτούμενοι από τον ΟΓΑ έφταναν τους 770.000, ενώ τον Νοέμβριο του 2013 μειώθηκαν στους 724.878!

Πέρα όμως από το e-mail για τη φραγή στις νέες συνταξιοδοτήσεις, υπάρχουν και άλλα δύο δεδομένα που δείχνουν ότι οι δανειστές «σκέφτονται» να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
-Το πρώτο έχει να κάνει με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ που μπλοκάρει συντάξεις μητέρων με διαδοχική ασφάλιση ανεβάζοντας το όριο ηλικίας ως και 12 έτη όταν προέρχονται από τον ΟΑΕΕ και επιλέγουν το ΙΚΑ για σύνταξη έχοντας ανήλικο παιδί. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και αποσαφηνίστηκε με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους ότι η θέση που πήρε το υπουργείο δεν αλλάζει και ως εκ τούτου η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί και δεν αποσύρεται.
-Το δεύτερο στοιχείο που επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό την αυστηροποίηση των διατάξεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε μια από τις συζητήσεις με στελέχη του υπουργείου Εργασίας τέθηκε από τους δανειστές ακόμη και η απόσυρση των εγκυκλίων που είχαν κατά καιρούς εκδοθεί με ερμηνευτικές οδηγίες που άνοιγαν παράθυρο σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Περιορισμός δαπανών
Ο λόγος που η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να περιορίσει με κάθε τρόπο τις δαπάνες για συντάξεις από τα Ταμεία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νόμος που επέβαλε την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη (στα 62 για μειωμένη και στα 67 πλήρη) από το 2013 δεν απέφερε τα αναμενόμενα οφέλη. Με δυο λόγια, δεν περιόρισε αλλά αύξησε τις δαπάνες των Ταμείων καθώς παρέμειναν στο «εσωτερικό» του ασφαλιστικού συστήματος πλήθος από διατάξεις που νομίμως επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτούνται ακόμη και από τα 50. Με αποτέλεσμα ο στόχος που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο για εξοικονόμηση 895 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας (631 εκατ. το 2013 και 264 εκατ. το 2014) να μην έχει επιτευχθεί, και η τρόικα, όπως φαίνεται, θέλει πάση θυσία να τον καλύψει μονομιάς εντός του 2014, ακόμη και με φραγή στις νέες συνταξιοδοτήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα