Χάγη: Η ετυμηγορία στη δίκη του Τσ. Τέιλορ θα ανακοινωθεί στις 26/4

14:00 1/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ετυμηγορία στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1991-2001), θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου στη Χάγη, ανακοίνωσε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε.

Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η ετυμηγορία θα αναγνωσθεί στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Αν ο πρώην πρόεδρος κριθεί ένοχος, θα προγραμματιστεί μια ακροαματική συνεδρίαση για τον καθορισμό της
ποινής του, διευκρίνισε το δικαστήριο, σύμφωνα με το οποίο η δίκη του Τέιλορ είναι η "τελευταία μεγάλη δίκη" του Ειδικού Δικαστηρίου για τη Σιέρα Λεόνε.

Πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 ως το 2003, ο 63χρονος Τσαρλς Τέιλορ κατηγορείται ότι δημιούργησε και εφάρμοσε ένα σχέδιο με στόχο να πάρει τον έλεγχο της Σιέρα Λεόνε με μια εκστρατεία τρομοκρατίας, με στόχο να εκμεταλλευτεί τα διαμάντια της.

Σε βάρος του Τέιλορ, ο οποίος συνελήφθη το 2006 στη Νιγηρία, είχαν απαγγελθεί ένδεκα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων φόνοι, σεξουαλική βία και λεηλασίες, που διαπράχθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους. Έχει δηλώσει αθώος.

Η δίκη του Τέιλορ, του πρώτου αρχηγού αφρικανικού κράτους που διώκεται από τη διεθνή δικαιοσύνη, είχε μεταφερθεί στη Χάγη για λόγους ασφαλείας. Στη διάρκεια της δίκης, η οποία άρχισε το 2007 και ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011, η εισαγγελία παρουσίασε 94 μάρτυρες και η υπεράσπιση 21.
Keywords
Τυχαία Θέματα