Μπάσκετ: Το τελευταίο "αντίο" στον Γιώργο Κολοκυθά

19:43 5/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Το «ύστατο χαίρε» απηύθηναν στον Γιώργο Κολοκυθά η οικογένειά του, αλλά και σύσσωμη η οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ. Χιλιάδες κόσμου στο Α΄ νεκροταφείο, παλιοί συμπαίκτες του, συνεργάτες του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, τα «παιδιά του» στην Εθνική ανδρών, άνθρωποι της πολιτικής, εκπρόσωποι του Τύπου και απλοί φίλαθλοι συνόδευσαν τον β΄ αντιπρόεδρο της ΕΟΚ και υπεύθυνο των εθνικών ομάδων στην τελευταία κατοικία του, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ,
Παναγιώτης Τσαγκρώνης έγραψε και εκφώνησε τον επικήδειο λόγο: «Είναι μεγάλη η απώλεια», είπε και συγκρατούσε με δυσκολία τα δάκρυα αναφερόμενος στον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και του Σπόρτιγκ. Η σύζυγός του Άσπα και η κόρη του Αγγελίνα, τραγικές φιγούρες. Συντετριμμένος ο πρόεδρος της ΕΟΚ και στενός φίλος του, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο μάνατζερ της εθνικής Νίκος Φιλίππου και ο συμπαίκτης του Φιλίππου στη «χρυσή» εθνική του 1987, Λιβέρης Ανδρίτσος. Εκεί ήταν και ο «ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, οι πρώην ΓΓ Αθλητισμού Σταύρος Δουβής και Νίκος Έξαρχος. Ο πρώην μπασκετμπολίστας και νυν βουλευτής Βασίλης Κικίλιας και ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Σύσσωμο το Δ.Σ. και το υπαλληλικό προσωπικό της ομοσπονδίας, ανάμεσα στους οποίους ο ταμίας Δημήτρης Μπασούρης, το μέλος Αριστείδης Γολέμης, καθώς επίσης και όλοι οι φορείς του αθλήματος, η ΚΕΔ, η ΕΣΚΑ. Εκεί ήταν πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Τάσος Στεφάνου και ο Μάνος Παπαδόπουλος από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, ενώ τη διοίκηση του Ολυμπιακού εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Χρήστος Σταυρόπουλος.

Από τους εν ενεργεία αθλητές, οι διεθνείς Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Μπουρούσης (πήρε άδεια και ταξίδεψε από το Μιλάνο), Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιώργος Πρίντεζης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Σλούκας και Γιάννης Γιαννούλης. Ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας, Κώστας Ρήγας και από την ΚΕΔ ο Θοδωρής Βιδάλης. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Σταύρος Ελληνιάδης. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, αλλά και οι προπονητές Γιάννης Σφαιρόπουλος, Μάνος Μανουσέλης και Γιώργος Λημνιάτης.

Ο Τάκης Κορωναίος ήταν επίσης εκεί και είχε προλάβει ν' αγωνιστεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα συμπαίκτης με τον Γιώργο Κολοκυθά στον Παναθηναϊκό. Από τους παλιούς, το «ύστατο χαίρε» έσπευσαν να απευθύνουν στο Γιώργο Κολοκυθά οι Κατσαφάδος, Κοκολάκης, Μπογατσιώτης, Ραφτόπουλος, Λάνθιμος, Πανταζής, Μπαρλάς, Κοκορόγιαννης, Παπαντωνίου, οι συμπαίκτες του στο Σπόρτιγκ, Χαϊκάλης, Βασιλόπουλος και Σταμέλος. Από την ΑΕΚ της εποχής του Κολοκυθά παρέστησαν οι Βασιλειάδης και Λαρεντζάκης.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς άφησε την τελευταία πνοή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 2 Μαρτίου, σε ηλικία 68 ετών από ανακοπή καρδιάς. Ενας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ όλων των εποχών, αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ και στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τρεις χρονιές (1964, 1966 και 1967) αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Μεγάλη καριέρα είχε και στην αγαπημένη του Εθνική Ελλάδας, με την οποία είχε 90 συμμετοχές πετυχαίνοντας 1.807 πόντους.

Είχε 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική όπου είχε σημειώσει συνολικά 492 πόντους (μ.ο. 19,7). Μάλιστα στη διοργάνωση του Ελσίνκι το 1967 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 206 πόντους (22.9 μ. ο.) και αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση για Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο. Επανέλαβε το κατόρθωμά του δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ του 1969 στην Καζέρτα με 159 πόντους (μ.ο. 22.7).

Αποχώρησε από την εθνική στις 4 Μαΐου 1971, αφού πρώτα στο τελευταίο του παιχνίδι «φόρτωσε» το καλάθι των... άτυχων Σκοτσέζων με 35 πόντους.
Keywords
Τυχαία Θέματα