Αναβάθμιση της Παιδείας

00:46 10/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Το έλλειμμα που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση δεν ήταν ούτε το δημοσιονομικό ούτε του εμπορικού ισοζυγίου. Η πραγματική πηγή των δεινών στην οικονομία και την κοινωνία ήταν το μεγάλο έλλειμμα στην Παιδεία, στη γνώση, στην ανθρώπινη καλλιέργεια.

Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες η εκπαίδευση αντιμετωπίστηκε ως παράπλευρο ζήτημα πολιτικής και όχι ως κεντρικό. Τα δημόσια σχολεία υποβαθμίστηκαν, η αξιολόγηση προσωπικού και σχολικών δομών ήταν απαγορευμένη
έννοια και η παραπαιδεία φούντωσε μαζί με την υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού εκπαιδευτικού έργου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και την περίοδο της ισχυρής ανάπτυξης οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στα διεθνή τεστ αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με χώρες με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Επομένως, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση της Παιδείας. Το σχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η εκπαιδευτική ύλη θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες και το δημόσιο σχολείο να παρέχει γενική ή επαγγελματική παιδεία υψηλού επιπέδου, που θα διαμορφώνει σωστούς χαρακτήρες, θα ενισχύει τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, αλλά και θα διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.

Με την ανεργία των νέων να έχει ξεπεράσει το 60%, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει κομβικό ρόλο για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ακόμα και σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη γνώση και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη διαρκή αξιολόγηση της δουλειάς του προσωπικού, ώστε να αναβαθμισθούν οι τίτλοι σπουδών και οι απόφοιτοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα