ΑΚΕΛ: Ζημιογόνα για Κύπρο η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς

17:56 23/5/2013 - Πηγή: E-Typos
«Ιδιαίτερα ζημιογόνα και ετεροβαρή» για την κυπριακή οικονομία, θεωρεί το ΑΚΕΛ τη συμφωνία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε
ότι πρόκειται για «ξεπούλημα» των κυπριακών τραπεζών. Επίσης διερωτήθηκε, ποιοι και γιατί αποδέχθηκαν μία τόσο ετεροβαρή συμφωνία για τον τόπο, με συνολική ζημιά περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και πώς γίνεται, η Τράπεζα Πειραιώς να καθίσταται ξαφνικά κερδοφόρα, με κέρδη που εκτοξεύτηκαν στα 3,6 δισεκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 είχε ζημιές 0,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ευαγόρου έθεσε, επίσης, τα εξής ερωτήματα:

- «Πώς γίνεται αυτή η πολύ κακή και καταστροφική για την κυπριακή οικονομία συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρα μελλοντικών υποχρεώσεων, που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς;».

- «Πώς έγινε αποδεκτό, δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 23,9 δισ. ευρώ να ξεπουληθεί στην εξευτελιστική τιμή των 16,4 δισ. και την ίδια στιγμή να φορτώνουν στην Τράπεζα Κύπρου ELA ύψους 5,4 δισ. ευρώ;».

- «Πώς γίνεται αυτή η πολύ κακή και καταστροφική για την κυπριακή οικονομία συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρα μελλοντικών υποχρεώσεων που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς;».

«Ως ΑΚΕΛ ζητούμε πλήρη διερεύνηση των γεγονότων αλλά και των ευθυνών που φαίνεται ότι υπάρχουν και οδήγησαν σε αυτήν την ιδιαίτερα ετεροβαρή για την πλευρά μας συμφωνία» σημείωσε ο κ. Ευαγόρου.

Επίσης, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διατύπωσε την απορία, γιατί ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις 22 Μαρτίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του «για τη ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για τη δική μας πλευρά».
Keywords
Τυχαία Θέματα