Süddeutsche Zeitung:Ελληνοτουρκική συνεργασία στα κοινά σύνορα

19:30 10/3/2014 - Πηγή: E-Typos

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο ζήτημα της συνοριακής φύλαξης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αστυνομικοί των δύο χωρών, παρά τις διμερείς διαφορές, βρίσκονται καθημερινά σε στενή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη φύλαξη των κοινών συνόρων.

Το Δεκέμβριο η Τουρκία δεσμεύθηκε με σύμβαση έναντι της ΕΕ να περιορίσει αποτελεσματικά
τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη και να δέχεται πίσω όσους περνούν παράνομα τα σύνορα και καταφέρνουν να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το αντάλλαγμα για την επιτυχή εκπλήρωση αυτών των όρων είναι η παροχή της δυνατότητας στους τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία συνορεύει με κράτη των οποίων οι πολίτες αναζητούν οδό διαφυγής προς την Ευρώπη, όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν ή χώρες της Αφρικής και το Αφγανιστάν.

Η διέλευση γίνεται μέσω της Τουρκίας και των ελληνικών συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Γίνεται επίσης αναφορά στην ελληνική προσπάθεια να κατασκευαστεί στη συγκεκριμένη περιοχή ένα φράγμα το 2013, ενώ τώρα πλέον και η τουρκική πλευρά εξοπλίζεται κατάλληλα με τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό όποιου επιχειρεί να περάσει κολυμπώντας ή με κάποιο πλωτό μέσο τον ποταμό προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με μαρτυρία τούρκου συνοριοφύλακα, που παρατίθεται στο δημοσίευμα, συλλαμβάνονται περίπου 50 άνθρωποι κάθε νύχτα. Αλλά οι στατιστικές δείχνουν παράλληλα ότι όσο πυκνώνει η φρούρηση των χερσαίων συνόρων τόσο εκτρέπεται το ρεύμα των παράνομων μεταναστών προς τις θαλάσσιες οδούς.

Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στη σχετική διμερή συμφωνία Ελλάδας–Τουρκίας εδώ και δέκα χρόνια. Όπως σημειώνει ο τούρκος συνοριοφύλακας, σε όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία έχει αποδεχθεί την επανεισδοχή 13.000 προσφύγων, αλλά παραδόθηκαν τελικώς 3.000 άνθρωποι, καθώς οι υπόλοιποι δεν εντοπίστηκαν από τις Ελληνικές Αρχές.

(Πηγή: dw.de)
Keywords
Τυχαία Θέματα