Iταλία-Εκλογές: Ανατρέπονται οι προβλέψεις των exit polls-Θρίλερ με το ποιος προηγείται

18:45 25/2/2013 - Πηγή: E-Typos


Aνανέωση 18.35

Οι προβολές δυο εταιριών μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών, σε ό,τι αφορά την γερουσία.

Βάσει των προβολών αυτών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς -τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας
τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για την γερουσία η κεντροδεξιά.

Ανανέωση 17.22

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που φέρεται να συγκεντρώνει το 34% των ψήφων -και η κεντροαριστερή συμμαχία συνολικά ως και 37%- είναι βάσει των πρώτων Instant Poll, ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία. Πρέπει, όμως, να διαπιστωθεί, αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Γερουσία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να κερδίζει, με το κόμμα του, περίπου το 23% -και η συμμαχία του έως και 30%-, χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει την χώρα, αλλά με ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «Καβαλιέρε», πάντως, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός Λαός της Ελευθερίας κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο μήνες: από την αρχή δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας.
Το ποσοστό του Μπέπε Γκρίλο, βάσει των Instant Poll, που έγιναν με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βρίσκεται γύρω στο 19%. Πρόκειται σαφώς για μια θετική επίδοση, όχι όμως την «έκρηξη» που προέβλεπαν αναλυτές και εταιρίες δημοσκοπήσεων.
Μεγάλος χαμένος θεωρείται ο καθηγητής, επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η συμμαχία του οποίου είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να μπει στην γερουσία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) σε ένα πρώτο σχόλιό του σημείωσε ότι «υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι θα αποτελέσει παρελθόν η μακρά περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από την δεξιά».
Ο Μάριο Μόντι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά τις 18:00 (ώρα Ιταλίας, 20:00 ώρα Ελλάδας) και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πιθανότατα αύριο το πρωί.

Ενημέρωση 16.23

Η κεντροαριστερή συμμαχία στην Ιταλία με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές με 34,5%-37% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29%-31% του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων της κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ).
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας, η κεντροαριστερά φαίνεται να επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Γερουσία με 163 έδρες (5 περισσότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 158 εδρών).
Από την πλευρά του, ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19- 21% των ψήφων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες της εταιρείας Tecne για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky TG24.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που φαίνεται να συγκεντρώνει το κίνημα είναι 19% για τη Βουλή και 16,5% για τη Γερουσία. Τα δε κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού συγκεντρώνουν από κοινού το 8-10%, σύμφωνα και με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.
Keywords
Τυχαία Θέματα