Ιταλία: Μακριά η νύχτα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Βραδιά θρίλερ φαίνεται πως θα περάσει η Ιταλία καθώς τα αρχικά instant poll, (σ.σ. τα γκάλοπ που διεξάγονται τηλεφωνικά ανήμερα των εκλογών) που έδειχναν προβάδισμα του κεντροαριστερού Μπερσάνι, τόσο στην βουλή όσο και στην Γερουσία, δεν επιβεβαιώνονται. Οι κάλπες στη γείτονα χώρα, έκλεισαν στις 16.00 (ώρα ελλάδος) και μετά την επεξεργασία των πρώτων αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τη Rai και το

Sky, η κεντροδεξιά φαίνεται να επικρατεί στην Γερουσία. Οι πρώτες προβολές δείχνουν επικρατούσα την κεντροδεξιά (Μπερλουσκόνι), στην Γερουσία με ποσοστό 31% έναντι 29% της κεντροαριστεράς (Μπερσάνι).

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο για τη Γερουσία, αγγίζει ένα ποσοστό γύρω στο 25% και κερδίζει σαρωτικά τις μονοεδρικές. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα τότε είναι πιθανόν να αναδειχθεί ακόμη και πρώτη δύναμη στη Γερουσία.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο στην επίσημη καταμέτρηση των ψήφων, τότε η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο να επιτελέσει, μη έχοντας πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή το κεντροαριστερό κόμμα (Pd) του Μπερσάνι, συγκεντρώνει 31%-33%, το Pdl του Μπερλουσκόνι 21%-23% και το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο 19%-21%. Μεγάλος χαμένος δείχνει ο Μάριο Μόντι με 6%-8%. Η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει ποσοστό 4%-5%.

Μεγάλα αναμένονται τα ποσοστά της αποχής με τη συμμετοχή να πλησιάζει περίπου το 60%.

Η αποχή αποδίδεται εν μέρει στην κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία με καταρρακτώδες βροχές και χιόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα