Formula 1 2014: Οι αλλαγές στους κανονισμούς

14:31 11/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Η σεζόν του 2014 φέρνει μαζί της κάποιες από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν επέλθει εδώ και αρκετό καιρό στους αθλητικούς κανονισμούς της Φόρμουλα Ένα. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο νέο πρωτάθλημα έχουν ως εξής:

ΙΣΧΥΣ
Οι κινητήρες 2.4 λίτρων σε διάταξη V8 δίνουν τη θέση τους σε νέους 1.6 λίτρου σε διάταξη V6 με υπερσυμπιεστή (τούρμπο), οι οποίοι θα φτάνουν μέχρι τις 15.000 στροφές ανά λεπτό. Ενώ οι παλιοί V8 παρήγαγαν περισσότερους από 750 ίππους, οι μονάδες ισχύος του 2014 παράγουν περίπου 600 ίππους, ενώ επιπρόσθετη ισχύς προέρχεται από τα Συστήματα Ανάκτησης Ενέργειας.

ΚΙΒΩΤΙΟ
ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Τα κιβώτια ταχυτήτων διαθέτουν οκτώ σχέσεις (επτά στο παρελθόν), την κλιμάκωση των οποίων κάθε ομάδα πρέπει να ορίσει πριν από την έναρξη της σεζόν.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ERS)
Από το 2014, ένα μεγαλύτερο ποσοστό από την ισχύ κάθε μονοθεσίου προέρχεται από το ERS, το οποίο, μαζί με τον κινητήρα, συνθέτει τη μονάδα ισχύος. Εκτός από το να παράγουν ενέργεια κατά το φρενάρισμα, οι μονάδες ERS παράγουν επίσης ενέργεια χρησιμοποιώντας την ενέργεια που απορρίπτεται από τον υπερσυμπιεστή του κινητήρα. Σε αντίθεση με το KERS (Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας), το οποίο χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και το οποίο έδινε στους οδηγούς επιπλέον 80 ίππους για κάτι περισσότερο από έξι δευτερόλεπτα ανά γύρο, το ERS του 2014 δίνει στους οδηγούς περίπου 160 ίππους για περίπου 33 δευτερόλεπτα ανά γύρο. Προκειμένου να υπάρξει αντιστάθμιση για την επιπλέον ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα από το ERS, οι ομάδες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πέδησης στους πίσω τροχούς.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Προκειμένου να προωθηθεί η αποδοτικότητα των καυσίμων, από το 2014 τα καύσιμα περιορίζονται στα 100 κιλά ανά αγώνα. Στο παρελθόν δεν υπήρχε περιορισμός στα καύσιμα, αλλά οι ομάδες τυπικά χρησιμοποιούσαν περίπου 160 κιλά ανά αγώνα.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ
Προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο βάρος της μονάδας ισχύος του 2014, το ελάχιστο βάρος αυξήθηκε από τα 624 στα 690 κιλά.

ΕΞΑΤΜΙΣΗ
Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε χρησιμοποιούνταν δύο σωλήνες εξαγωγής καυσαερίων, οι κανονισμοί του 2014 ορίζουν τη χρήση μιας και μοναδικής εξάτμισης, η οποία πρέπει να έχει γωνία προς τα πάνω, προκειμένου να αποτρέπεται η χρησιμοποίηση της ροής καυσαερίων για αεροδυναμικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, το αμάξωμα δεν επιτρέπεται να βρίσκεται πίσω από την εξάτμιση.

ΥΨΟΣ ΡΥΓΧΟΥΣ
Για λόγους ασφαλείας το ύψος από τις «μύτες» των μονοθεσίων έχει μειωθεί για το 2014. Το μέγιστο ύψος είναι 185 χιλιοστά, ενώ στο παρελθόν ήταν 550 χιλιοστά.

ΕΜΠΡΟΣ ΠΤΕΡΥΓΑ
Οι εμπρός πτέρυγες θα είναι λίγο πιο στενές από το 2014, με το πλάτος τους να μειώνεται από τα 1800 στα 1650 χιλιοστά.

ΠΙΣΩ ΠΤΕΡΥΓΑ
Η πίσω πτέρυγα επίσης φαίνεται λίγο διαφορετική για το 2014. Η κάτω δοκός, η οποία ήταν νόμιμη στο παρελθόν, τίθεται πλέον εκτός κανονισμών και το βασικό πτερύγιο γίνεται ελαφρώς πιο ρηχό στο προφίλ. Όμως, επιτρέπονται υποστηρικτικοί πυλώνες. Το άνοιγμα για το DRS είναι επίσης μεγαλύτερο σε σχέση με το 2013.

ΔΟΚΙΜΕΣ
Οι δοκιμές στη διάρκεια της σεζόν επιστρέφουν για το 2014, αν και σε περιορισμένη μορφή, με τους κανονισμούς να επιτρέπουν τέσσερις δοκιμές που δεν διαρκούν περισσότερες από δύο διαδοχικές ημέρες σε πίστες, όπου έλαβε χώρα ένας αγώνας. Έχουν, επίσης, αυξηθεί οι περιορισμοί για τις δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα και τις προσομοιώσεις.

ΒΑΘΜΟΙ
Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Φόρμουλα Ένα -στο Άμπου Ντάμπι για το 2014- θα απονεμηθούν οι διπλάσιοι βαθμοί σε οδηγούς και κατασκευαστές, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προσοχή στο πρωτάθλημα έως το τέλος του πρωταθλήματος.

ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΔΗΓΩΝ
Οι οδηγοί θα επιλέξουν τον αγωνιστικό αριθμό τους, από το 2 έως το 99, τον οποίο θα κρατούν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους στη Φόρμουλα Ένα. Το νούμερο 1 θα φυλάσσεται για τον εκάστοτε παγκόσμιο πρωταθλητή, εάν επιλέξει να το χρησιμοποιήσει. Εάν περισσότεροι από ένας οδηγός επιλέξουν το ίδιο νούμερο, προτεραιότητα θα δοθεί στον «πιλότο», ο οποίος κατετάγη σε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος της προηγούμενης χρονιάς. Το νούμερο του οδηγού πρέπει να είναι ξεκάθαρα ορατό στο εμπρός μέρος του μονοθεσίου και στο κράνος του.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Είναι σύνηθες οι ομάδες να αντικαθιστούν έναν από τους οδηγούς αγώνων τους με οδηγό δοκιμών για το πρώτο μέρος των ελεύθερων δοκιμαστικών της Παρασκευής. Όμως, από το 2014 οι ομάδες μπορούν να «κατεβάσουν» μέχρι τέσσερις οδηγούς -παρότι τα μονοθέσια παραμένουν δύο- σε κάθε ένα από τα δύο μέρη των ελεύθερων δοκιμαστικών της Παρασκευής.

ΝΕΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι αγωνοδίκες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν ποινές πέντε δευτερολέπτων για ήσσονος σημασίας παραβάσεις. Επιπρόσθετα, κάθε οδηγός, ο οποίος θα συγκεντρώνει 12 βαθμούς ποινής στην άδειά του (superlicence) στη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών, θα τιμωρείται με αποκλεισμό από έναν αγώνα.

ΒΡΑΒΕΙΟ POLE POSITION
Ένα νέο τρόπαιο θα απονέμεται στον οδηγό, ο οποίος θα πάρει τις περισσότερες "pole positions" στη διάρκεια της σεζόν. Σε περίπτωση ισοπαλίας, το τρόπαιο θα απονεμηθεί στον οδηγό, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δεύτερων θέσεων. Εάν σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει να υπάρχει ισοπαλία, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος αριθμός των τρίτων θέσεων και ούτω καθεξής, έως ότου αναδειχθεί νικητής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα