Υποδειγματική Απόφαση- Πρόταση Συλλόγου Διδασκόντων για τον καταμερισμό τμημάτων

AΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

1ου ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ

Σήμερα, 9/10/14, ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων συνεδρίασε και αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία 4 τμημάτων γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης και όχι 3. Παραθέτουμε στη συνέχεια τους λόγους που υποστηρίζουμε αυτή την πρόταση.

Α) Με βάση το ΠΔ 71/1988, Άρθρο 7, που αφορά την πυρασφάλεια: «Ο θεωρητικός

πληθυσμός των κτιρίων εκπαίδευσης υπολογίζεται ως εξής: α) Για τις αίθουσες διδασκαλίας είναι ίσος με τον αριθμό των καθισμάτων χωρίς όμως να υπολείπεται την αναλογία 1 ατόμου / 2 τετρ. μέτρα καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας». Το εμβαδόν των μεγαλύτερων αιθουσών διδασκαλίας στο ΕΠΑΛ είναι 35 τμ. χωρίς να έχει αφαιρεθεί ο προβλεπόμενος χώρος για το διδάσκοντα, τον πίνακα και τη βιβλιοθήκη. Οι διαστάσεις διαιρούνται με το 2 και έτσι προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών, συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 17 σε κάθε τάξη με αυτές τις διαστάσεις. Η μη τήρηση του ΠΔ συνεπάγεται αστικές ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος, πυρκαγιάς και σεισμού σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Β) Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (4186/2013–ΦΕΚ193/17-9-2013) και συγκεκριμένα το Άρθρο 28, Παρ. 15, που αναφέρει: «Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α) και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρεις μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου», προκύπτει ότι:

• Αρμόδιος για τον αριθμό των τμημάτων σε αυτή την περίπτωση είναι και o σύλλογος διδασκόντων και ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος κι όχι μόνο ο Διευθυντής του σχολείου.

• Εφόσον ο μέγιστος αριθμός σε ένα τμήμα των ΕΠΑΛ είναι 25 (υπουργική απόφαση 42712/Γ2, ΦΕΚ 833/2014) ο νόμος αναφέρει ότι για κάθε μαθητή με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουμε μείωση κατά τρεις μαθητές στο τμήμα. Δηλαδή, μέγιστος αριθμός μαθητών σε ένα τμήμα, όταν έχουμε ένα μαθητή με ε.ε.α, είναι 22 μαθητές ενώ όταν έχουμε δύο 19 κοκ. Οι άλλες ερμηνείες φαίνεται να είναι προβληματικές. Δηλαδή, αν σε ένα τμήμα είναι 25 μαθητές και έχει δύο περιπτώσεις μαθητών με ε.ε.α. πρέπει να πέσει στους 19 μαθητές, ενώ, αν είναι 24 μαθητές και έχει δύο ή και περισσότερους, πρέπει να παραμείνει 24; Φυσικά και δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ο νομοθέτης αναφέρει ότι πρέπει να συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα προκειμένου να δηλώσει το μέγιστο αριθμό μαθητών που πρέπει να έχει ένα τμήμα μετά τη μείωση. Αν, δηλαδή, έχουμε 25 μαθητές και ένα μαθητή με ε.ε.α, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 3 και θα γίνει 22. Αν το τμήμα όμως έχει 24 μαθητές και ένα με ε.ε.α, ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί κατά 2 ώστε να γίνει 22 κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός 22, στο παράδειγμα που αναφέραμε, θα είναι ο μέγιστος αριθμός μαθητών που πρέπει να υπάρχει. Ο νόμος πρέπει να ερμηνευτεί λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των μέγιστων αριθμών που προκύπτουν μετά τη μείωση των τριών μαθητών ανά περίπτωση.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχουμε 7 μαθητές σε σύνολο 67 με διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ισοκατανέμοντας τους μαθητές με ε.ε.α. στα τμήματα (2-2-3) ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 19 (25-2Χ3) μαθητές σε δύο τμήματα και 16 (25-3Χ3) στο τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι με καταμερισμό των μαθητών σε 3 τμήματα προκύπτει άθροισμα 54 μαθητών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ μένουν ακόμα να τοποθετηθούν 13 μαθητές. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το νόμο, οι 67 μαθητές πρέπει να καταμεριστούν σε 4 τμήματα.

Γ) Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3699/2008, Άρθρο 3, Παρ.2, ΦΕΚ 199/2-10-2008) στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν: «Οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας». Στο σχολείο μας υπάρχει σημαντικός αριθμός μαθητών που εμφανίζουν αντίστοιχα προβλήματα και συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να βεβαιωθεί από τον υπεύθυνο του συμβουλευτικού σταθμού, ο οποίος έχει κληθεί επανειλημμένα στο σχολείο για να βοηθήσει τα παιδιά αυτά καθώς και από τον αριθμό των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων, που έχουν γίνει, για να αντιμετωπιστούν προβληματικές συμπεριφορές.

Δ) Δεδομένων των παραπάνω προβλημάτων η προετοιμασία των μαθητών για τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις γίνεται πολύ δυσχερέστερη με τον καταμερισμό τους σε τρία τμήματα.

Ε) Αρκετοί από τους μαθητές στην ειδικότητα της Οικονομίας κ Διοίκησης είχαν επιλέξει τις καταργημένες ειδικότητες Υγείας κ Πρόνοιας. Έχουν ήδη πληγεί από τις επιλογές του υπουργείου και θα ήταν άδικο να πληγούν ακόμη μια φορά και μάλιστα στο σημείο που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, οι πιο πολλοί από αυτούς, αλλά κι από την υπόλοιπη Γ΄ τάξη, περιμένουν αποκλειστικά από το σχολείο να τους προετοιμάσει για τις εξετάσεις, οπότε κάθε ώρα διδασκαλίας είναι πολύτιμη, αλλά και οι συνθήκες στις οποίες αυτή διεξάγεται.

Εκτός όμως από τους νόμους, που πρέπει να ερμηνεύουμε με παιδαγωγικά κριτήρια προς όφελος των μαθητών αλλά και της σωστής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας, υπάρχει και η παιδαγωγική πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στους σχολικούς συμβούλους, που επισκέπτονται το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί στο ΕΠΑΛ αντιλαμβάνονται ότι έχουν ένα σύνθετο ρόλο τον οποίο πολλοί από εμάς έχουν συνειδητά επιλέξει.

Πρέπει ταυτόχρονα να επιλύσουμε προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών που σχετίζονται με το οικογενειακό τους περιβάλλον (ενδοοικογενειακή βία, γονική παραμέληση ή φυσική απουσία γονέων, οικονομική ανέχεια), να ανεβάσουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση τους και να καλύψουμε τεράστια μαθησιακά κενά. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν στοχευμένη και πολλές φορές εξατομικευμένη διδασκαλία, πολύ κόπο, αλλά και μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να υλοποιηθούν.

Ο συνεχής μας αγώνας με εθελοντικές δράσεις και εκτός εκπαιδευτικού ωραρίου (δημιουργία βιβλιοθήκης, χορευτικά συγκροτήματα, εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού, video για τα πυρηνικά, το ρατσισμό και το φασισμό και υποστηρικτικά μαθήματα) έχει στόχο να δείξει στους μαθητές μας ένα διαφορετικό κόσμο όπου η δύναμη θα αντλείται κυρίως από τη γνώση και όχι τόσο από την «ομάδα-παρέα» στα γυμναστήρια όπου πολλοί συχνάζουν. Είναι υποχρέωση των εκπαιδευτικών και της διοίκησης της εκπαίδευσης να βοηθήσουμε την προσπάθεια των μαθητών μας να καλύψουν το χαμένο έδαφος αρνούμενοι τη «δεδομένη» πορεία τους με βάση την οποία θεωρούνται από τώρα «χαμένη υπόθεση» για το σχολείο.

Περιμένουμε τη γραπτή απάντηση των αρμοδίων στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Tags: καταμερισμός τμημάτων1ο ΕΠΑΛ Ανω Λιοσίων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα