Βάζουν στο τραπέζι και τον νόμο Μπαλτά

Τι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη Δημόσια Διοίκηση και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αμφισβητούν οι δανειστές, με αιχμή του δόρατος την το πολυνομοσχέδιο Μπαλτά στα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την παιδεία έχουν ήδη βρεθεί στο ραντάρ των θεσμών που συζητούν παρασκηνιακά το ενδεχόμενο να θέσουν ακόμη κα θέμα παγώματος των σχετικών νόμων.

«Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διακηρύττει ότι κομίζει το νέο και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις

και την ίδια ώρα να ψηφίζει νόμους που φέρνουν την εκπαίδευση πίσω στη δεκαετία του ’80, καταργώντας τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και βάζοντας τους φοιτητές να επιλέγουν του πρυτάνεις;». Την απορία για το δεύτερο σκέλος του νόμου Μπαλτά που αφορά τα πανεπιστήμια (και φαίνεται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα) εξέφραζε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι ενδεικτική του πόσο ζυγίζονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκπρόσωποι των θεσμών ερμηνεύουν το σχέδιο Μπαλτά για το πανεπιστήμια ως κακό οιωνό από την πλευρά της κυβέρνησης. Το θέμα του νόμου ήδη έχει συζητηθεί παρασκηνιακά μεταξύ των τριών θεσμών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ σκέφτονται να ζητήσουν ακόμη και πάγωμα ή κατάργηση του νόμου.

Τι σχέση έχουν όμως οι θεσμοί με τον νόμο Μπαλτά, δεδομένου ότι ο νόμος-πλαίσιο (4009/11) για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε το 2011 δεν ήταν καν μνημονιακή υποχρέωση. Το επιχείρημα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι οι ρυθμίσεις Μπαλτά, εκτός από ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων, υπάγονται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη Δημοσία Διοίκηση που προβλέπονται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα σε ότι αφορά την πλευρά της ΕΚΤ το θέμα της εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη.

Tags: μπαλτάςνομοσχέδιο Μπαλτά
Keywords
Τυχαία Θέματα