Το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο φόρο ακινήτων - Τι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Στο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, φαίνεται πως καταλήγει το οικονομικό επιτελείο.
Αφορόλογητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνουν τα πλάνα της κυβέρνησης για το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ η υπόλοιπη αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών θα φορολογείται

με βάση προοδευτική κλίμακα, με πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Παράλληλα οι πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρουν και αυτές πως αφορόλογητο θα υπάρξει μόνο για την πρώτη κατοικία και μάλιστα δεν θα μπορεί να «μεταφερθεί» σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον το σπίτι δεν καλύπτει στεγαστικές ανάγκες. Όσον αφορά στο ύψος όπου θα καθοριστεί το αφορολόγητο, αναμένεται να «κλείσει» κάπου ανάμεσα στις εκατό ή διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, εάν το όριο τεθεί στις 100.000 ευρώ, τότε ο νέος φόρος θα αφορά περί τα τρία εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ ο αριθμός αυτός πέφτει περίπου στα δύο, εάν υιοθετηθεί το όριο των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος φόρος θα έχει ψηφιστεί ως τον Ιούνιο, προκειμένου να αρχίσει να εισπράττεται στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε να μπουν και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο πως το ύψος του αφορολόγητου θα καθοριστεί τελικά από το ύψος των προσδοκόμενων εσόδων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι τα έσοδα από το φόρο ακινήτων θα μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ, επομένως θα πρέπει να φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (που έχουν μείνει αμετάβλητες από το 2007), η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, που έχει δώσει προθεσμία έως το τέλος του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ήταν αυτό να γίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα, κάτι που όμως εγκατελείπεται λόγω του περιορισμένου χρόνου. Αντίθετα, προκρίνεται μια λύση οριζόντιας μείωσης, ύψους από 20% έως 30%, προτού έρθει η επόμενη φάση της αντικατάστασης των αντικειμενικών από τις αγοραίες τιμές.

Χάνει όποιος έχει εξοχικό

Ωστόσο, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς θα αφορά όλα τα ακίνητα πλην της α΄ κατοικίας, θα επιβαρύνει ακόμη κι ένα μικρό, παλιό πατρικό σπίτι στο χωριό ή ένα εξοχικό και φυσικά όλα τα οικόπεδα, με ύψος φόρου πάντως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, μικρότερο του ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».

Έτσι, ένας φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το εξοχικό.

Αναλόγως, φορολογούμενος με ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, ενός καταστήματος, ενός πατρικού στην περιφέρεια κι ενός οικοπέδου, θα απαλλάσσεται από το φόρο ως τις 200.000 ευρώ της πρώτης κατοικίας και θα πληρώνει φόρο για τις υπόλοιπες 30.000 της πρώτης κατοικίας και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα.

Tags: φόρος ακινήτωνΕΝΦΙΑσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα