Το δίλημμα των εκλογών της 5ης Νοέμβρη το έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας

Με μια πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στα συνδικαλιστικά ζητήματα, ο υπουργός παιδείας, στην ομιλία του στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τοποθετεί ψηλά τον πήχη της εκπαιδευτικής «κεντροαριστεράς» για τις εκλογές της 5ης Νοέμβρη.

Υπενθυμίζουμε τι είπε ο κ. Λοβέρδος :

1. «Όταν ανέλαβα,

λοιπόν, αυτή την ευθύνη βρήκα απέναντί μου συνδικάτα που είχαν διακόψει εδώ και τρία χρόνια την σχέση τους με την πολιτική ηγεσία. Χωρίς να αλλάξουμε πολιτικές, εφαρμόζοντας πολιτικές που βρήκαμε από τους προκατόχους μας και στρέφοντας το ενδιαφέρον μας μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τους νόμους του 2011 και το 2012, ο διάλογος που ανοίξαμε και κάποιες θέσεις που υπερασπιστήκαμε μας έφεραν πάλι κοντά με τα συνδικαλιστικά κινήματα». http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/187630/yp-paideias-hrthame-...

Ισχυρίζεται δηλαδή ότι χωρίς να αλλάξει πολιτική κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τα «συνδικαλιστικά κινήματα». Αναφέρεται προφανώς στις πολιτικές της αξιολόγησης, των συγχωνεύσεων, των πειθαρχικών διώξεων και του διοικητικού αυταρχισμού, των μηδενικών διορισμών.

2. «Μαζί με το κακό που το πήρε ο ποταμός χάθηκε και το καλό. Και για μία παράταξη της κεντροαριστεράς αυτό δεν μπορεί να είναι συμβατό με την πολιτική της φυσιογνωμία. Πολύ καλά δίνουμε έμφαση στα μαζικά κινήματα, στα ειδικά κινήματα, στα συνδικαλιστικά κινήματα (…)εμείς από το κομμάτι της παιδείας την προσέγγιση αυτή την κάνουμε και ήδη καρποφορεί. Θα το δείτε και στα αποτελέσματα, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν».

Η σπουδή του υπουργού να στοιχηματίσει για την επιτυχία της εκλεκτής του παράταξης σημαίνει όμως και κάτι ακόμα. Είναι αφέλεια να νομίζουν οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥ ότι μπορούν να πιστωθούν τα πλεονεκτήματα της στήριξης από τα κυβερνητικά στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ χωρίς να χρεωθούν τις πολιτικές του. Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές του πολιτικού φορέα που βρίσκεται πίσω από την παράταξη και – δια του εκπροσώπου του στην κυβέρνηση – επιχαίρει προκαταβολικά για τις εκλογικές της επιτυχίες χρεώνονται και αυτές εξ ολοκλήρου στην παράταξη και τους εκπροσώπους της. Κοντολογίς, οι απώλειες στο μισθό, η βαθμολογική καθήλωση, η διάλυση της ασφάλισης, η αδιοριστία, τα κενά στα σχολεία, ο οδοστρωτήρας της αξιολόγησης, όλα όσα έφεραν τα μνημόνια στη ζωή μας, όλα όσα μας επέβαλαν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, δια του κυρίου Λοβέρδου και των προκαταβολικών του πανηγυρισμών επιδιώκουν αύριο να θριαμβεύσουν και στην κάλπη για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Επιπλέον, αν συνδυάσουμε τις παραπάνω δηλώσεις – που έγιναν από έναν εμπειρότατο πολιτικό και επομένως καθόλου τυχαίες δεν είναι ως προς τις πολιτικές τους στοχεύσεις – με τα φαινόμενα συγκρότησης ενός ανοιχτά εργοδοτικού συνδικαλισμού στη Β΄ Αθήνας από μαιτρ του είδους τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το πολιτικό σχέδιο έχει ως πρώτο στόχο τη νίκη της «κεντροαριστεράς» στις αυριανές εκλογές, αλλά ως βαθύτερη επιδίωξη την ανασυγκρότηση της ηγεμονίας του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά μας ισχυριζόμαστε το αυτονόητο. Οι δηλώσεις Λοβέρδου προσθέτουν ένα ακόμα κριτήριο για την αυριανή ψήφο. Στις προηγούμενες εκλογές, το ανεξάρτητο ταξικό, αγωνιστικό ρεύμα, κέρδισε μια σειρά από ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ εκλέγοντας αιρετούς – δεν μπόρεσε παρά την εντυπωσιακή του άνοδο και την κατακόρυφη πτώση της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ να σπάσει το κυβερνητικό δίδυμο και να εκλέξει αιρετό στο ΚΥΣΠΕ. Θυμίζουμε ότι στις αντίστοιχες εκλογές του 2012 για το ΚΥΣΠΕ, η ΔΑΚΕ έλαβε το 23,88% των ψήφων, η ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ 20,83%, οι Παρεμβάσεις 15,68%, το ΠΑΜΕ 11,60%, η Εκπαιδευτική Συνεργασία 9,23%, η Ενωτική Κίνηση 6,30% κλπ.

(αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2012 εδώ : http://www.paremvasis.gr/?p=1956)

Επομένως, αύριο ο κυβερνητικός συνδικαλισμός πρέπει να ηττηθεί και στον αντίποδα, να ενισχυθεί το ανεξάρτητο ριζοσπαστικό ρεύμα, τα σχήματα των Παρεμβάσεων σε ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ. Η εκλογή των Παρεμβάσεων σε ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ και πολύ περισσότερο στο ΚΥΣΠΕ, η εισβολή του ανεξάρτητου ρεύματος στα άδυτα των αδύτων, θα αποτελούσε το καλύτερο μήνυμα απέναντι σε αυτές τις στοχεύσεις.

Από μεθαύριο, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Θα κληθούμε στις Γενικές Συνελεύσεις, στα σχολεία και τους Συλλόγους μας, να δώσουμε τη μάχη για ένα εκπαιδευτικό κίνημα ανεξάρτητο από κρατικούς, κυβερνητικούς και ποικίλους κομματικούς μηχανισμούς, ένα κίνημα που πυξίδα του θα έχει τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Εκεί θα κριθούμε όλοι…

Γιώργος Γαλάνης, Δημήτρης Μαριόλης
δάσκαλοι, μέλη των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων

Tags: Γιώργος ΓαλάνηςΔημήτρης Μαριόλης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα