Θεσσαλονίκη: Αγριες μέρες και νύχτες σε σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Κραυγή αγωνίας υψώνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και τοπικές αρχές σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης για την ανεξέλεγκτη δράση εξωσχολικών γύρω από γυμνάσια και λύκεια. Σοκ προκαλεί η καταγγελία του διευθυντή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου της Νεάπολης: «Απείλησαν ότι θα με μαχαιρώσουν, εάν καλέσω την Αστυνομία, ύστερα από ένα επεισόδιο στην αυλή

του σχολείου». Οι κλοπές, οι βίαιες επιθέσεις σε μαθητές, οι απειλές και οι καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών κοντά σε σχολεία επαναφέρουν το ζήτημα της φύλαξης και της αστυνόμευσης.

«Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν ορισμένα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου εξωσχολικοί εκμεταλλεύονται την απουσία σχολικών φυλάκων και δρουν ανενόχλητοι. Μάλιστα, έχουν φτάσει σε σημείο να κλέβουν το χαρτζιλίκι και τα κινητά των μαθητών από τις τσάντες τους, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε λύκειο, στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, την ώρα που τα παιδιά έκαναν γυμναστική. Η αίθουσα διδασκαλίας ήταν κλειδωμένη, αλλά οι δράστες σκαρφάλωσαν και «τρύπωσαν» από το φεγγίτη για να βάλουν... χέρι στις τσάντες. Ομως, αυτό δεν ήταν το μοναδικό συμβάν στο συγκρότημα, όπου φιλοξενούνται επτά σχολεία (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΣ, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ΙΕΚ) και περίπου 2.000 μαθητές.

Απειλητικό μήνυμα

Το Φλεβάρη εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε μαθητή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νεάπολης, τον οποίο και ξυλοκόπησαν, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί. Στην προσπάθειά του να σωθεί ο νεαρός κατέφυγε στο γραφείο του διευθυντή, Κοσμά Κοτίβα, ενώ οι εξωσχολικοί απομακρύνθηκαν προς την έξοδο του συγκροτήματος. Ωστόσο, παρέμειναν στην εξώπορτα και διαμήνυσαν στον κ. Κοτίβα μέσω άλλου μαθητή: «Να πεις στο διευθυντή ότι, αν καλέσει την Αστυνομία, θα τον μαχαιρώσουμε». Αμέσως ο κ. Κοτίβας υπέβαλε μήνυση κατ\' αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης έχοντας ως μάρτυρα το μαθητή, ενώ ενημέρωσε εγγράφως την προϊστάμενη εκπαιδευτική αρχή, το δήμο, τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους γονέων.

«Απείλησαν ότι θα με μαχαιρώσουν, εάν καλέσω την Αστυνομία, μετά το επεισόδιο στην αυλή», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Κοτίβας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και για την ασφάλεια των παιδιών του, καθώς και για την ασφάλεια των μαθητών του. Υστερα από την καταγγελία, το τοπικό συμβούλιο της Νεάπολης άναψε «πράσινο φως» για τη φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, σε 24ωρη βάση. «Ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση», επισημαίνει ο κ. Κοτίβας τονίζοντας πως το πρωί δεν υπάρχει φύλακας στο συγκρότημα.

Ανησυχία για τις επιθέσεις


Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες για τη δράση εξωσχολικών, οι οποίοι προκαλούν με την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά τους, αδιαφορούν για τις συστάσεις καθηγητών, όταν εισέρχονται στο συγκρότημα, και δημιουργούν προβλήματα.

Στο τέλος Μαρτίου εξωσχολικός κυνήγησε ένα μαθητή του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου

Keywords
Τυχαία Θέματα