Τα άτομα με σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο της υγείας τους μέσα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στο alfavita.gr έφτασε καταγγελία φοιτητή με σοβαρά προβλήματα υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σχετικά με το κάπνισμα των φοιτητών στους κλειστούς χώρους των κτιρίων.

Ακολουθούν οι επιστολές του φοιτητή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στα κόμματα της Βουλής (πλην της Χ.Α.) και αναλύεται η κατάσταση που επικρατεί.

Αθήνα 27 Απριλίου

2018

Προς Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αξιότιμο κύριο Αλέξη Τσίπρα,

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τις δημοσιεύσεις από τα ΜΜΕ στις 12/03/2018, όπου σε ομιλία σας, στο ΤΕΙ Αθηνών, χαρακτηρίσατε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως "Φάρο Πολιτισμού",
σας παρακαλώ, απεγνωσμένα, για μια αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους σας, η οποία θα δώσει οριστικό τέλος στα καπνιστικά περιβάλλοντα που συντηρούνται εδώ και πολλά χρόνια μέσα στους κλειστούς χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία αφαιρούν το δικαίωμα των πολιτών στο συνταγματικό αγαθό της υγείας, κατά παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών, των εργαζομένων και όλων όσων εισέρχονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και πιο ειδικά εις βάρος των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες, αφού, ειδικά τα τελευταία εμποδίζονται να εισέρχονται σε χώρους όπου παραβιάζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία, δημιουργώντας διάκριση εις βάρος τους.
Δεν μπορεί να είναι πολιτισμένη εικόνα αυτή που δείχνει η Ελλάδα εφόσον στα Πανεπιστήμια μπορούν και καπνίζουν ανενόχλητοι οι καπνιστές, μέσα στους κλειστούς χώρους, όταν στο εξωτερικό τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν απαλλαχθεί οριστικά από το κάπνισμα, ακόμα και στους κάμπους που διαθέτουν αποκλειστικά για ψυχαγωγία, άσκηση και αθλητισμό. Στους χώρους παιδείας δεν νοείται να υπάρχει κάπνισμα.

Στο χέρι σας είναι να είστε εσείς ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό επίπεδο των Πανεπιστημίων.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του νεοσύστατου συλλόγου
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα"

Ακολουθεί επιστολή προς τους αρμόδιους αποδέκτες κατωτέρω, αλλά και προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, (πλην της Χ.Α.), καθώς το θέμα αφορά το δημόσιο και συνταγματικό αγαθό της Υγείας, το αγαθό της Παιδείας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους όσον αφορά την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειάς τους, καθώς και την ίση μεταχείριση των ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες καθώς δημιουργείται διάκριση εις βάρος τους εφόσον εμποδίζεται η παραμονή τους σε καπνιστικά περιβάλλοντα χωρίς να μπει σε κίνδυνο η υγεία τους.

Αθήνα 27 Απριλίου 2018

Προς:
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
α) Πρόεδρο, αξιότιμο κύριο Κωνσταντίνο Μουτζούρη
και όλα τα μέλη, της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
β) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, κύριο Γεώργιο Παπαδόπουλο

- Υπουργείο Παιδείας:
α) Υπουργό Παιδείας, αξιότιμο κύριο Κώστα Γαβρόγλου
β) Δωδεκαμελή επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι.

- Υπουργείο Υγείας:
α) Υπουργό Υγείας, αξιότιμο κύριο Ανδρέα Ξανθό,
β) Γενικό Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π., Δρ. Σταύρο Α. Ευαγγελάτο

- Συνήγορο του Πολίτη, αξιότιμο κύριο Ανδρέα Ι. Ποττάκη (με υποβαλλόμενη αναφορά και με τη θερμή παράκληση να πρωτοστατήσει για τα θιγόμενα δικαιώματα όπως αναφέρονται παρακάτω)

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)

Με τη θερμή παράκληση για την εσωτερική διαβίβαση στα παραπάνω πρόσωπα και φορείς.

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Παράκληση απόγνωσης για να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για έλεγχο του καπνίσματος και για προστασία από το παθητικό κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ), λαμβανομένων υπόψη του συνταγματικού αγαθού της υγείας, των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας για φοιτητές, εργαζόμενους και όσους εισέρχονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και για την ίση μεταχείριση προς τα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές παθήσεις καθώς παρεμποδίζεται η είσοδός τους και η φοίτησή τους στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Αγαπητοί κύριοι,
κατόπιν των καταγγελιών που είχα υποβάλει και τους υγειονομικούς ελέγχους που ενεργήθηκαν από τους υγειονομικούς ελεγκτές της Π.Ε. του Δυτικού Τομέα Αθηνών,
επίσης, μετά τη συνάντηση που είχα στις 2 Φεβρουαρίου 2018 με τον πρώην Πρύτανη, αξιότιμο κύριο Λάζαρο Βρυζίδη και τον Γενικό Προϊστάμενο, κύριο Γεώργιο Παπαδόπουλο, με σκοπό την έναρξη μιας συνεργασίας που θα είχε ως σκοπό το τέλος της κατά σειρά ετών παραβατικότητας με κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, είμαι αναγκασμένος να σας εκφράσω με απογοήτευση τη διαμαρτυρία μου και να σας γνωστοποιήσω από εδώ και στο εξής τις ενέργειες που θα πράξω.

Μετά που ανέλαβα προσωπικά, με παρατεταμένη ορθοστασία, - ενώ έχω εμφανές κινητικό πρόβλημα λόγω αναπηρίας, - την αφισοκόλληση σχεδόν διακοσίων αφισών με έξυπνο και κοινωνικό περιεχόμενο προκειμένου να αποτρέψουμε τους φοιτητές, όπως και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, να καπνίζουν εντός των κλειστών χώρων, καθώς επίσης, κατόπιν αρκετών οχλήσεων προς τον κύριο Γεώργιο Παπαδόπουλο, μέχρι να δώσει εντολή στους φύλακες να επιτηρούν τους κλειστούς χώρους για καπνιστές, η όλη μου προσπάθεια αποδείχτηκε μάταιη.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, 23 Απριλίου, επισκέφτηκα το Πανεπιστήμιο, πρώτη φορά μετά τις διακοπές του Πάσχα, για να διαπιστώσω, για πολλοστή φορά, ότι στο υπόγειο της σχολής μου (ΣΔΟ), στον χώρο που βρίσκονται οι πάγκοι της φοιτητικής παράταξης, πολλοί φοιτητές κάπνιζαν ανενόχλητοι δίπλα στις απαγορευτικές αφίσες, καθισμένοι στους πάγκους κι έχοντας αυτοσχέδια σταχτοδοχεία, μόλις λίγα μέτρα απόσταση από την πόρτα που οδηγεί στον υπαίθριο χώρο.

Όταν παρακάλεσα τους καπνιστές να περάσουν έξω να καπνίσουν ,σεβόμενοι τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά κτλ., μια κοπέλα μου έκανε παρατήρηση ότι υπερβάλλω επειδή τους μίλησα με ένταση στη φωνή κι επειδή τους το έχω πει άλλες δεκαπέντε φορές. Της απάντησα ότι υπερβολικό ήταν όλο αυτό που γινόταν εκεί, της έδειξα το κυπελάκι με τα αποτσίγαρα που ήταν μπροστά της, τις αφίσες δίπλα της κι ότι τα έχω πει εκατόν δεκαπέντε φορές…

Επίσης, στη διαδρομή που έκανα προς το εστιατόριο, στα κτίρια Α, Β και Γ διαπίστωσα ότι σ’ ένα ποσοστό κατά 95% οι αφίσες, που με τόσο κόπο είχα πλαστικοποιήσει ο ίδιος, μία προς μία, με τη δαπάνη της πλαστικοποίησης να βαρύνει αποκλειστικά εμένα, είχαν εξαφανισθεί. Επίσης είχαν εξαφανισθεί και οι περισσότερες απαγορευτικές αφίσες που είχαν κολληθεί προηγουμένως από τη Διοίκηση. Στη βορειοανατολική είσοδο του κτιρίου Α, έξω από αίθουσα εργαστηρίου, μάλλον, διατηρείται ακόμα κάδος με κάλυμμα-σταχτοδοχείο γεμάτο αποτσίγαρα και αυτοσχέδια σταχτοδοχεία επάνω στον πάγκο που βρίσκεται εκεί.

Όταν αργότερα, επέστρεψα στο σπίτι μου, διαπίστωσα ότι η κάπνα είχε ενοχλήσει την αναπνοή μου καθώς έβηχα, αισθανόμουν άσχημα στον θώρακά μου εσωτερικά, στον λαιμό μου κι ότι είχα πονοκέφαλο που καθυστέρησε να περάσει. Αυτά τα συμπτώματα διήρκησαν πολλές ώρες μέχρι να υποχωρήσουν.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θεωρώ ότι η συνεργασία έχει αποτύχει καθώς δεν έδωσε αποτελέσματα, αφού και την ημέρα, που υποτίθεται ότι δόθηκε εντολή στους φύλακες από τον γενικό προϊστάμενο διεύθυνσης, πάλι βρήκα πολλούς φοιτητές να καπνίζουν παρέα κι όταν τον κάλεσα στο κινητό του τηλέφωνο μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Για τους λόγους αυτούς εξαναγκάζομαι να σας δηλώνω ότι από εδώ και στο εξής, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, θα χρησιμοποιήσω κάθε έννομο μέσον προκειμένου να διαφυλάξω την υγεία μου, καθώς και την υγεία κάθε φοιτητή ή εργαζόμενου για τον λόγω του ότι, εκτός του ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του ν. 3730/2008, παραβιάζεται και το συνταγματικό αγαθό της υγείας, επίσης παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους εισέρχονται στον Πανεπιστημιακό χώρο και τελικά εμποδίζεται η είσοδος στα άτομα με σοβαρές παθήσεις (προκαλείται κοινωνική ανισότητα και διάκριση εις βάρος ατόμων με αναπηρίες και σοβαρές παθήσεις), όπως π.χ. είναι και οι φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται με το 5% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να περνάνε από τη διαδικασία των πανελλαδικών.

Δηλαδή, παραβιάζονται μια σειρά διατάξεων και καταπατώνται σημαντικά δικαιώματα και όχι μόνο ο λεγόμενος αντικαπνιστικός νόμος.

Συνεχίζοντας, επικαλούμαι τη ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, με αρ. πρωτ. ΔΨ/989, 27/3/2018, προς ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, από Υπουργείο Υγείας, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), Τομέας Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας, με την οποία επισημάνθηκαν προτάσεις προς το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), τις οποίες κάθε αρμόδιος και υπεύθυνος για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη και να τις εφαρμόσει , ως εξής:

«Ζ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η Διοίκηση του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα:

· Να μεριμνεί για την τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

· Να προβεί σε ενέργειες σε συνέχεια των υποδείξεων της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, αναφορικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 3730/2002, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 και του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α. με αρ. Γ.Π. οικ. 104720/2010 (ΦΕΚ 1315/τ.β’/25-08-2010).

ΟΙ Β. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
ΣΚΡΕΜΠΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, ΤΡΟΥΠΗ-ΚΟΚΟΥΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ»

Καταλήγοντας,
με την ιδιότητα του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,
έχοντας άμεσο κι εύλογο ενδιαφέρον, επίσης, ως δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», ως πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του νεοσύστατου συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών, και ως ενεργό μέλος του Συλλόγου «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα», ζητάω από τα κυβερνητικά και από τα κρατικά όργανα, καθώς επίσης από τους αρμόδιους φορείς και τις οργανώσεις, να πράξουν όπως υποχρεούνται κι έχουν καθήκον προκειμένου να προστατευτεί το συνταγματικό αγαθό της υγείας και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες των ατόμων με αναπηρία και σοβαρές παθήσεις, - πλέον οφείλει να γίνει κατανοητό ότι οι αραιές επισκέψεις των υγειονομικών ελέγχων δεν επαρκούν ως αποτελεσματικό μέτρο, - διαφορετικά θα αναγκαστώ να ζητήσω παρέμβαση από τον ΟΗΕ, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από την ΕΕ, καθώς και να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε νόμιμο μέσον έχω στη διάθεσή μου, προκειμένου να προστατεύσω την υγεία μου και το δικαίωμά μου να σπουδάζω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία μου κάθε φορά που επισκέπτομαι το Πανεπιστήμιο.

Σχεδόν εξακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από ασθένειες που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παθητικό κάπνισμα.
Κυβέρνηση και κρατικοί υπάλληλοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν κατάλληλα έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο που φοιτώ, όπως και κάθε Πανεπιστήμιο, να μην αποτελούν ανθυγιεινούς, επικίνδυνους κι επιβλαβείς για την υγεία χώρους, αφού ακόμα και τούτη τη στιγμή που σας γράφω, οι κλειστοί χώροι του Πανεπιστημίου που φοιτώ φέρουν το λεγόμενο σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου» λόγω καπνίσματος, ενώ όμως η νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα σε κάθε χώρο των Πανεπιστημίων και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους.

Παρακαλώ πολύ να εφαρμοστούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και όχι μόνο ο αντικαπνιστικός νόμος (που ούτε αυτός εφαρμόζεται).

Η υγεία αποτελεί αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3), τον Ποινικό Νόμο και τον Αστικό Κώδικα.
(Από το βιβλίο «Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο» της Αλεξάνδρας Βάρκα-Αδάμη που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Βίντεο-απόσπασμα από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star που προβλήθηκε στις 08/02/2018:
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ:
«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ»

Στις 5/3/2018, με ηλεκτρονική μου επιστολή είχα ενημερώσει τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης ως εξής: «Στο 0.20” * ένας φοιτητής που στέκεται έξω από τη Φοιτητική Εστία λέει:«Ναι, καπνίζω, αφού μπορώ, δεν μου λέει κανένας τίποτα, γιατί να μην καπνίσω;»

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάει κάποιος υπεύθυνος της Διοίκησης του κτιρίου και να του πει ότι δεν πρέπει να καπνίζει, όπως και θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση ** εκ μέρους της Διοίκησης του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος προς όλους τους φοιτητές και το προσωπικό.

Πρέπει να εφαρμοστεί ένας έλεγχος, μια πολιτική βούλησης εκ μέρους των υπευθύνων των χώρων, άλλωστε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει την υποχρέωση να προστατεύει την υγιεινή και την ασφάλεια των φοιτητών, των εργαζομένων και οποιουδήποτε εισέρχεται στους χώρους του, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.»

* Στο 0.20” του παραπάνω βίντεο
** Ως φοιτητής δεν έχω λάβει ενημέρωση από τη Διοίκηση, έχω ενημερώσει όμως τους φοιτητές μέσω email.

Άραγε, είναι τόσο δύσκολο στην Ελλάδα να βρεθεί η πολιτική βούληση και να δοθεί η στοιχειώδης σημασία στην προστασία της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων με σοβαρές παθήσεις όταν εισέρχονται στα πανεπιστήμια;

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του νεοσύστατου συλλόγου
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα"

Κοινοποίηση:
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα».
Σύλλογος «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ανδρέας ΜπαρδάκηςΚαταγγελίακάπνισμα
Keywords
υγειας, υπουργείο παιδείας, τει πειραια, alfavita, ελλαδα, βουλη, αθηνα, μμε, τει, αει, αμεα, θεμα, πειραιας, πασχα, σδο, πανελλαδικες 2012, φεκ, οηε, συνταγμα, star, αιθουσα, τσιγαρο, ηλεκτρονική, σημαίνει, email, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, τσιπρας, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, alfavita.gr, alfavita, ηλεκτρονική, το θεμα, αμεα, αφισες, εθνικη, θεμα, μμε, οηε, τει πειραια, τηλεφωνο, υγεια, υπουργείο παιδείας, email, star, αει, αρθρο, αναπηρια, ασθενειες, τει, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δοθει, δωσει, δοθηκε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελευθερια, ενημερωση, εστια, ετων, εξυπνο, ισχυει, ιδρυμα, εικονα, ομιλια, ιση, καπνισμα, κινητο, κυριε, κτιρια, νομοι, ξανθο, παθητικο καπνισμα, προβληματα, πορτα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σπιτι, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, φοιτητης, φωνη, φορα, χερι, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, φυλακες, ιδιαιτερα, υπουργειο, καδος, κοπελα, μελετη, μπροστα, ομαδες, οργανα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα