«Τα αποκόμματα» - Σχετικά με τις εξετάσεις εισαγωγής στα πειραματικά γυμνάσια, του Φώτη Φωτόπουλου

Tweet

«Τα αποκόμματα»

Εχθές βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής στα πειραματικά γυμνάσια της χώρας. Το περίεργο είναι ότι καμία καταγγελία, ούτε καν επισήμανση, δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα για την προκλητική αδιαφάνεια και προχειρότητα που έγιναν αυτές οι εξετάσεις. Αυτό ίσως ερμηνεύεται από μια συγκαλυμμένη εκδικητικότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας εναντίον όλων αυτών των γονέων, που θεωρούν ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης του παιδιού τους θα λυθεί αν αυτό «κερδίσει το λαχείο» να μπει σε ένα πειραματικό και που αντί να τους απασχολεί η γενικότερη βελτίωση της εκπαίδευσης προσπαθούν να «σώσουν το τομάρι τους» βάζοντας το παιδί τους σε ένα τέτοιο σχολείο.

Γιατί όμως αδιαφάνεια όταν χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν για αυτό το διαγωνισμό; Επειδή τα τετράδια που βαθμολογούν οι διορθωτές σε αυτές τις εξετάσεις δεν έχουν ειδικό εξώφυλλο, όπως αυτά των πανελληνίων, ώστε τα «αποκόμματα» των τετραδίων εξέτασης να επιστρέψουν στο σχολείο των μαθητών και οι καθηγητές τους να αντιπαραβάλλουν τη βαθμολογία, που έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, με αυτή που πράγματι έβαλαν οι διορθωτές του γραπτού! Έτσι, όποιος έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολογίας μπορεί, στη χώρα των χιλιάδων πλαστών απολυτηρίων και πτυχίων, να αλλοιώσει τα αποτελέσματα και ένας μαθητής να βρεθεί με πολλαπλάσια μόρια από αυτά που πραγματικά έγραψε!

Γιατί προχειρότητα; Επειδή, για παράδειγμα, τα θέματα της φυσικής ήταν τελείως ασαφή και οι «ενδεικτικές απαντήσεις» τους, βάσει των οποίων διόρθωναν δασκάλες και δάσκαλοι χωρίς ειδικότητα στο συγκεκριμένο μάθημα, αγνοούσαν εντελώς ορθές απαντήσεις που έδιναν οι μαθητές στις συγκεκριμένες διφορούμενες και ασαφείς εκφωνήσεις των θεμάτων.

Πού ήταν η, κατά τα άλλα πάντα λαλίστατη, « Ένωση Ελλήνων Φυσικών»; Που ήταν η ΟΛΜΕ; Που ήταν οι διορθωτές φυσικοί, μάρτυρες αυτής της κατάστασης; Ποια ομερτά εξελίσσεται εις βάρος τόσων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους; Με ποιο τρόπο βουλώνονται τόσα στόματα; Σε ποια περίεργη κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και έχει πάψει, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής, κάθε φωνή διαμαρτυρίας;

Φωτόπουλος Φώτης, εκπαιδευτικός.

Tags: Πρότυπα Πειραματικά ΓυμνάσιαΦώτης Φωτόπουλος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα