Συν «Αθηνά» και... ΑΕΙ κλείνει

Tweet Κατηγορία: Εκπαίδευση

  TA KΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 150 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ Συν «Αθηνά» και... ΑΕΙ κλείνει

Της Χαράς Καλημέρη - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 1/12/2012

>Τμήματα «δίδυμα», με μικρό αριθμό φοιτητών/πτυχιούχων, ελάχιστους μόνιμους διδάσκοντες και ενοικιαζόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, με τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα «σβήσουν» από το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2013-14), περίπου 150 τμήματα ΑΕΙ, δηλαδή σχεδόν το 1/3, θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Και παρότι το θέμα εγείρει έντονες αντιδράσεις τόσο στα ΑΕΙ όσο και στις τοπικές κοινωνίες, η οξύτατη οικονομική κρίση αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τις διαδικασίες τάχιστα. Σήμερα, στη σύνοδο των πρυτάνεων, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναμένεται να ανοίξει επισήμως τον διάλογο παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο για να ετοιμαστούν τα νέα μηχανογραφικά δελτία με λιγότερα τμήματα ΑΕΙ.

Επιτάχυνση

«Όχι μόνο δεν θα χαλαρώσουμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά αντιθέτως θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Έχουμε δύο περιοριστικές ημερομηνίες που αφορούν στον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων και στα μηχανογραφικά δελτία. Έτσι, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες», τονίζουν στην «ΗτΣ» αρμόδια στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να διαμορφωθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις. Το «βάρος» πέφτει στη «φυσιογνωμία» των γνωστικών αντικειμένων, στον αριθμό των φοιτητών, των πτυχιούχων και των μόνιμων διδασκόντων, αλλά και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων. «Αν ρίξετε μια ματιά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, δυστυχώς θα δείτε όλων των ειδών τα προγράμματα διπλά, τριπλά, ακόμη και πενταπλά, χωρίς να έχουν ούτε το κατάλληλο προσωπικό, ούτε όμως και τους φοιτητές», αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

 

Με βάση τις ίδιες πηγές, πιο «ευάλωτα» θεωρούνται τμήματα «δίδυμα» -με συναφές, δηλαδή, γνωστικό αντικείμενο με άλλα τμήματα είτε στο ίδιο ίδρυμα είτε σε ιδρύματα γειτονικών πόλεων- τμήματα που λειτουργούν παράλληλα σε επίπεδο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, βρίσκονται απομονωμένα από τον «κορμό» του ιδρύματος και κοστίζουν ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς, όμως, να έχουν υψηλή ζήτηση.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβριο.

Επ' αυτού, η Αρχή Διασφ

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Alfa Vita