Σύλλογος ΠΕ Σαλαμίνας: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση άμεσα !

Για μια ακόμη χρονιά οι περσινές εξαγγελίες του υπουργού και του πρωθυπουργού μένουν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ο κόσμος της εκπαίδευσης έχει κουραστεί από εξαγγελίες και απαιτεί άμεση ικανοποίηση των πάγιων και χρόνιων αιτημάτων του. Ειδικά για τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή καλούμε τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής με μοναδική δομή το νηπιαγωγείο (για τις ηλικίες 4-6 ετών) και με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων (υλικοτεχνικής υποδομής και αντίστοιχων συνθηκών σίτισης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) .

Την ίδια στιγμή εκτός δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς μένουν φέτος πάνω από 40.000 παιδιά. Όπως προκύπτει και από την οριστική ανάρτηση των αποτελεσμάτων, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 40.000. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τις οικογένειες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής άρα ο συνολικός αριθμός των παιδιών πιθανότατα είναι μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν μια θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβρη να βρεθούν σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Το κράτος με την άμεση νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης θα έχει την υποχρέωση να υποδεχτεί όλα τα παιδιά από 4 ετών στο Δημόσιο νηπιαγωγείο και να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για να φοιτήσουν διορίζοντας και το αντίστοιχο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι παιδικοί σταθμοί από την άλλη μεριά όχι μόνο δεν υπάρχει φόβος να κλείσουν (και άλλοι χρειάζεται να ιδρυθούν) αλλά θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο χώρο για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών αφού η ηλικιακή ομάδα των 4 – 5 ετών θα αποχωρήσει για το νηπιαγωγείο που είναι ο φυσικός της χώρος και η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονιών.

Όσοι από άγνοια ή κακή πληροφόρηση, στράφηκαν κάνοντας ακόμα και κινητοποιήσεις ενάντια στο πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι όλα τα παιδιά 4 – 6 ετών στο Δημόσιο νηπιαγωγείο βλέποντας τους αριθμούς οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Σε διαφορετική περίπτωση βοηθούν την κυβέρνηση να βάλει σε εφαρμογή το τέταρτο μνημόνιο που στο χώρο της εκπαίδευσης είναι οι επιταγές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που εκφράζεται με την πρακτική «κόβω κομμάτια από την υποχρεωτική εκπαίδευση και τα παραχωρώ σε ιδιώτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Εκεί οδηγεί η ιστορία που έχουν ανοίξει διάφοροι κύκλοι που μιλούν για «ενιαία προσχολική αγωγή 0-6 ετών», ενώ δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποκοπεί το νηπιαγωγείο από τον κορμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να περάσει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .Στην πραγματικότητα δίνουν το άλλοθι στον υπουργό παιδείας να αναδιπλωθεί από τις αρχικές εξαγγελίες του και να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση. Ουσιαστικά γίνονται το όχημα για να περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Όλα τα παιδιά 4-6 στο Δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια του ενιαίου 14χρονου σχεδιασμού (Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και ενιαίο 12χρονο σχολείο).

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών στα Δημόσια και Δωρεάν κοινωνικά αγαθά.

Όχι στην εκχώρηση του δημόσιου νηπιαγωγείου σε δήμους ή ιδιώτες

Μαζικές προσλήψεις νηπιαγωγών και δημιουργία υποδομών για να γίνει εφικτή η νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης .

Όλα τα παιδιά μέχρι 4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Άρση των απαράδεκτων και -στην ουσία τους- αντισυνταγματικών φραγμών, όσον αφορά στις εγγραφές στα ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων .Έγγραφή όλων των μαθητών που το επιθυμούν.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, ως κυρίαρχο όργανο, να καθορίζει τα κριτήρια, με παιδαγωγικούς όρους και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων και προνηπίων, για τη δημιουργία τμημάτων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, ως κυρίαρχο όργανο, να μπορεί να αποφασίζει την εναλλαγή στο ωράριο της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας στους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου τμήματος, εκτός αν ομόφωνα αποφασίσουν την ανάθεση πρωινού ή ολοήμερου προγράμματος για όλη τη χρονιά.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

δίχρονη προσχολική αγωγήΣύλλογος ΠΕ Σαλαμίναςνηπιαγωγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα