Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ισχυρό δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ψηφίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018 το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Με το άρθρο 33 και με την προσθήκη της υπ. αριθμόν 1498/162 τροπολογίας ορίζεται

ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία: ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν «ΝΑΙ», Νέα Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ», ενώ η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ψήφισαν «ΟΧΙ».

Παράλληλα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, εντάσσεται αυτόνομο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ονομάζεται Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Στη δε αιτιολογική έκθεση ορίζεται ότι το τμήμα αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών ηλικίας 0-4 ετών. Το παραπάνω άρθρο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.), το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή:

αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών. Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η κοινωνική αδικία είναι απίστευτη, αφού υπάρχουν προνήπια που έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο και προνήπια τα οποία δεν φοιτούν. Η κατάληψη των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς από παιδιά 4 – 5 ετών που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0 – 4 ετών από δομές αγωγής και φύλαξης αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα γιατί δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών παιδιών, ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της εκπαίδευσης και φθηνών και ελαστικών σχέσεων εργασίας. αποτελεί δικαίωση για τον κλάδο και τους/τις Νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και έδωσαν τον αγώνα με εκατοντάδες ημέρες απεργίας, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεχή υπομνήματα, πιέσεις προς τη ΔΟΕ, συναντήσεις με τους πανεπιστημιακούς και τους γονείς κ.ά.

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος και τιμά αυτούς που την πήραν και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την ΚΕΔΕ (και τον Πρόεδρό της Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γ. Πατούλη) και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση της διάταξης! Αυτή η πολιτική απόφαση – της στήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων – είναι σημαντική, γιατί κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που εξέθρεψε «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ».

Για να γίνει καθολική η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης όμως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υλοποίησής της (ίδρυση νηπιαγωγείων, υλικοτεχνικές υποδομές, μόνιμοι διορισμοί κ.ά.)

Επισυνάπτουμε την τροπολογία όπως ακριβώς ψηφίστηκε :

γ) Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συµπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συµπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύµφωνα µε την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήµους, οι οποίοι ορίζονται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και Οικονοµικών, εφαρµοζοµένου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούµενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται µετά από γνώµη τριµερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται µε απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δηµάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ως µέλη.»

ΚΑΛΟΥΜΕ:

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ από κοινού με τους συλλόγους εκπαιδευτικών να πλαισιώσουν τον αγώνα για να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή / εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα.ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ όλης της χώρας, (οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσω των προέδρων τους, στη διαδικασία εφαρμογής, όπως ορίζει η σχετική τροπολογία) να κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση άμεσα και πριν τη λήξη της τριετίας και να απαιτήσουν από τους Δημάρχους να μεριμνήσουν άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές. Επισημαίνουμε ότι σε 204 Δήμους της χώρας εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ και αν γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τα μικροπροβλήματα θα επιλυθούν και θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε 40 Δήμους επιπλέον.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ:

να ενημερώσει όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών της χώρας για τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής της και να λάβει όλα τα μέτρα για την απρόσκοπτη εφαρμογή της δίχρονης (όπου διαπιστώνεται η μη εφαρμογή του νόμου).

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

4 – 6 ΕΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018

ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίουνηπιαγωγείοδωρεάν εκπαιδευση
Keywords
δωρεαν, δημοσιο, νηπιαγωγειο, ανεξαρτητοι ελληνες, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, εν λόγω, δημοσιο, δωρεαν, νηπιαγωγειο, συριζα, νέα, ελλαδα, τει, αθηνα, απεργια, δοε, κεδε, αποσυρση, εφαρμογη, παιδια, ετων, εκπαιδευση, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 11 μαιου, απεργια 1 δεκεμβριου, ενωση κεντρωων, αυγη, δημοκρατια, δοε, τει αθηνας, τυχη, αγωγη, αδικια, αρθρο, τει, γινει, γινεται, γονεις, εγινε, εκθεση, εκπαιδευση, εν λόγω, εξελιξη, ετων, ετος, ηλικια, κεδε, κομμα, ληξη, ματια, νικη, ντροπη, νηπια, παιδια, τμημα, χρυση, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα
Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου, Συνεχίζουμε,syllogos pe amarousiou, synechizoume