«Σύγχρονο δεν είναι το ΤΕΙ των επιχειρήσεων»

Στο φόντο των νέων αναδιαρθρώσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση με νομοσχέδιο, συνεδρίασε στις 5 - 7 Απρίλη η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.

Όπως σημειώνει ο Ριζοσπάστης, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων επανέλαβαν το αίτημα για μετονομασία των ΤΕΙ

σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ονομασία που σύμφωνα με τους προέδρους «περιγράφει αυτό που είναι τώρα τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα». Επίσης τέθηκε το θέμα του τρίτου κύκλου σπουδών, δηλαδή της εκπόνησης και απονομής διδακτορικών, με τη Σύνοδο να ζητά «αξιολόγηση με ενιαία κριτήρια για όλα τα Τμήματα όλων των ΑΕΙ, που να πιστοποιεί την "ακαδημαϊκή ικανότητά" τους να απονέμουν διδακτορικά», σημειώνοντας πως με αυτές τις προϋποθέσεις, πολλά Τμήματα ΤΕΙ θα έπρεπε ήδη να απονέμουν διδακτορικά. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η «αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων από τα Ιδρύματα με βάση την ανάλυση των στελεχών της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής και του ΙΚΥ», ενώ σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, η Σύνοδος παρατηρεί πως το επικείμενο νομοσχέδιο «θα πρέπει να περιέχει βασικές αρχές και κατευθύνσεις και όχι διατάξεις κανονιστικού πλαισίου και οριζόντιες ρυθμίσεις, που περιορίζουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και παρεμβαίνουν στη φυσιογνωμία και το στρατηγικό σχεδιασμό του κάθε Ιδρύματος».

Και ενώ οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων διεκδικούν το ρόλο τους στον σχεδιασμό για τον «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης», την ενιαία δηλαδή αγορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων, με κινητοποίηση στο χώρο του ΤΕΙ όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι έφεραν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες. Δηλώνοντας πως «σύγχρονο δεν είναι το ΤΕΙ που θα είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, που οι εταιρείες θα έχουν το απόλυτο κουμάντο στα προγράμματα σπουδών, που θα βγάζει φτηνούς εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με όλο και λιγότερες γνώσεις, να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε λάστιχο για τις ανάγκες της "αγοράς" και της "εθνικής οικονομίας"»...

Οι Σύλλογοι ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας αναφέρονται στην υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό και στο ότι οι σπουδαστές αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κόστος σπουδών. Και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν πιστά το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη δημιουργία του νέου ΤΕΙ της αγοράς, αυτοί που πιστά υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΕ, έρχονται να συζητήσουν το πώς θα συνεχίσουν ακόμα καλύτερα στον ίδιο ακριβώς δρόμο».

Αντίστοιχες αποφάσεις στήριξης της κινητοποίησης είχαν πάρει φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης.

ΤΕΙεπιχειρήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα