Στοπ στους παραλογισμούς της Διαμαντοπούλου

Η ΑΥΓΗ
Στεφανάκου Π.
Μεγάλο πλήγμα για την Αν. Διαμαντοπούλου και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που στήριξαν τον νόμο για τα πανεπιστήμια, ήταν η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη να ξεπαγώσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που η προκάτοχός του είχε βάλει στο ψυγείο ως μέσο συμμόρφωσης των ιδρυμάτων με το νόμο-έκτρωμα για τα ΑΕΙ. Η Αν. Διαμαντοπούλου, από την πρώτη στιγμή, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να μπλοκάρει τις αποφάσεις Μπαμπινιώτη τις οποίες, ορθώς, ανέγνωσε ως την
αρχή ξηλώματος ενός νόμου που στην πρώτη φάση υποσχόταν στη φιλόδοξη υπουργό... εκτόξευση στα μεγάλα πολιτικά σαλόνια και σʼ αυτή τη φάση, είναι το μόνο στήριγμά της, στη δύσκολη, προσωπική εκλογική της μάχη. Όμως, ήρθε δεύτερη. Την ταχύτητά της, ανέκοψε ο Γ. Μπαμπινιώτης, θέτοντας θέμα παραίτησης το οποίο και αφήνει ανοικτό, παρά τη ρητή διαβεβαίωση Παπαδήμου ότι θα τον στηρίξει. Η αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας, το κούρεμα με την ψιλή και η αδυναμία των πανεπιστημίων να συνεχίσουν τη λειτουργία τους επέβαλαν αλλαγή πλεύσης
Ο Γ. Μπαμπινιώτης έκανε το αυτονόητο και μάλιστα καθυστέρησε να το κάνει. Ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι αποδεσμεύει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων από τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που ούτως ή άλλως μόνο σε κάτι περιφερειακά ΤΕΙ έχουν γίνει, ώστε να μην κλείσουν τα πανεπιστήμια.

Με την απόφαση αυτή που θα πάει στη Βουλή ως τροπολογία, κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο Βορίδη, παγώνει για ένα χρόνο ο νόμος Διαμαντοπούλου που αφαιρεί από τις Συγκλήτους την αρμοδιότητα κατάρτισης των προϋπολογισμών και την αναθέτει στα Συμβούλια Διοίκησης. Δεν βγάζετε Συμβούλια Διοίκησης; Δεν θα έχετε λεφτά, λέει ο νόμος που η Αν. Διαμαντοπούλου ζητεί να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, αδιαφορώντας τόσο για την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όσο και κυρίως για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια τελούν υπό πτώχευση.

Παραδόξως, το PSI με την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στα οικονομικά των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δρομολόγησε την εξέλιξη που πάγωσε, έστω και για ένα χρόνο μία από τις κρισιμότερες, για τη φυσιογνωμία των πανεπιστημίων, ρυθμίσεις του νόμου. Διότι τα Συμβούλια Διοίκησης δεν είναι ένα διοικητικό θέμα, όπως θέλει να πείσει η Α.Διαμαντοπούλου. Είναι το όχημα μετάλλαξης των ιδρυμάτων, αλλαγής του DNA τους, όπως έλεγε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Παιδείας.

Το PSI «κούρεψε» τελικά και τον νόμο. Τα Πανεπιστήμια υπέστησαν οικονομική καταστροφή που ήρθε να δέσει με τη μείωση της χρηματοδότησής τους, σχεδόν κατά 50%. Η Τράπεζα Ελλάδας στην κυριολεξία τα άφησε... γουλί. Από τα 120 εκατ. που είχαν σε καταθέσεις, έμειναν με 33 και 6 πανεπιστήμια με μηδενικούς λογαριασμούς. Έξαλλοι οι πρυτάνεις, απηχώντας πλήρως το κλίμα της πανεπιστημιακής κοινότητας, κατηγόρησαν, εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση, ότι βάζει λουκέτο στα πανεπιστήμια και ζήτησαν αποδέσμευση των προϋπολογισμών και έκτακτη ενίσχυση των ιδρυμάτων. Αντίστοιχη θέση έλαβαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Με

Keywords
Τυχαία Θέματα