Στον απόηχο της διημερίδας με θέμα «Η ρήξη Τίτο-Στάλιν και η Ελλάδα»

Το Σάββατο 25-8-2028, βρέθηκα προσκεκλημένος στην κορυφή του Γράμμου στο «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», στα Λιβάδια Κοτύλης στην «11η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ».

Σε μια θάλασσα βουνοκορφών όπου διεξήχθησαν οι σκληρότερες μάχες του Εμφυλίου, διοργανώθηκε διημερίδα του Ε.Δ.Ι.Α [Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κ-Δ Μακεδονίας] με θέμα: «Η ΡΗΞΗ ΤΙΤΟ-ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ» μετά από εβδομήντα χρόνια που έχουν περάσει από το 1948.

Τα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα της περιόδου και ο αντίκτυπός τους

στα ελληνικά πράγματα αναλύθηκαν από τους εξής εισηγητές:

Φοίβος Οικονομίδης, δρ. Ιστορίας Παν/μίου Σορβόνης, δημοσιογράφος-ερευνητής: «Ο Στάλιν, ο Τίτο και το ΕΑΜικό κίνημα».

Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών: «1948, η κομβική χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου».

Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός- ερευνήτρια του ΕΚΚΕ:«Προκαταλήψεις, αντιπαραθέσεις και διακυβεύματα στο “βουνό” το κρίσιμο 1948»

Ραϋμόνδος Αλβανός, δρ. ΑΠΘ - επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: «Η μάχη του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948. Κοινωνικές, πολιτικές και δημογραφικές διαστάσεις».

Συντόνισε η Μαρία Καβάλα ιστορικός Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και άνοιξε ουσιαστικός διάλογος με τους παρευρισκομένους. Την επόμενη ημέρα οδηγηθήκαμε μέσα από μονοπάτια όπου δόθηκαν σκληρές μάχες, εκεί που μπορεί ο καθένας αν ψάξει σχολαστικά να βρει ακόμα κάλυκες από σφαίρες και σκουριασμένα υπολείμματα όλμων, σε σημεία καθοριστικά των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η περιοχή γεμάτη από ίχνη αρκούδων και αγριογούρουνων είναι σήμερα ένας μαγευτικός τόπος 1450 μ. υψόμετρο, αλλά κανείς δεν μπορεί να την δει εύκολα από την οικολογική της πλευρά, δίχως να συνειδητοποιήσει με πόσο αίμα είναι ποτισμένες οι ρίζες των δέντρων που σκεπάζουν τις βουνοκορφές της.

Επί μία ώρα δρόμου τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χωματόδρομο δεν διασταυρώνεσαι ούτε με ένα αυτοκίνητο, μιας και το κτίσμα, ο Ξενώνας, η Βιβλιοθήκη και ο Εκθεσιακός χώρος βρίσκονται στη μέση του πουθενά. Ανήκουν στο ίδρυμα της Βουλής.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε και το Αρχείο της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας από την Χάιδω Μπούσιου, ιστορικό, δρ Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης και τον Πέτρο Σατραζάνη, υπάλληλο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης - Γραφείο ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας 1940-1974

Ιδιαίτερα κατατοπιστική και ενημερωτική ήταν η ομιλία του Φοίβου Οικονομίδη, ο οποίος επί χρόνια ασχολείται με το μεγάλο ιστορικό ζήτημα των Βαλκανίων και όχι μόνο, ενώ βιβλία του όπως "Οι Προστάτες" έχουν κυκλοφορήσει σε χιλιάδες εκδόσεις και αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη για τους επόμενους ερευνητές και τις νέες γενιές.

Η διημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γκανάτσιου - Καπετάν Χείμαρρου, υποστράτηγου του ΔΣΕ, ιδρυτικού μέλους της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που έφυγε πρόσφατα.

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα