Σήμερα αναμένεται η απόφαση για το αίτημα αποφυλάκισης του Κ. Σακκά

Κοινωνία

Φουντώνει το κύμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά, εν αναμονή της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου επί του αιτήματος για αποφυλάκισή του.

Το αίτημα για αποφυλάκιση του θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τρίτη, δεδομένου ότι χθες δεν ελήφθη απόφαση.

Ο Κώστας Σακκάς βρίσκεται πια στην 36η μέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας την αποφυλάκισή του, καθώς η κράτησή του – που διαρκεί 31 μήνες - έχει ξεπεράσει κάθε νόμιμο όριο. Ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών

πρόσφατα αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκισή του για άλλους 36 μήνες.

Ο Κ.Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και υπερασπίζεται την αναρχική του πολιτική ταυτότητα.

Λόγω της απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Έχει χάσει τουλάχιστον 13 κιλά και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να υποστεί ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας από χθες πραγματοποιείται κατάληψη στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε και στο ΚΕΠ Βέροιας.

Στο μεταξύ, κύμα μηνυμάτων αλληλεγγύης πλημμύρισε χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας τα hashtags #free_sakkas, #KostasSakkas, #SakkasIsDying στην κορυφή των ελληνικών trends. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και εκτός Ελλάδας μεγάλο μέρος των μηνυμάτων γράφονται πλέον σε ξένες γλώσσες.

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την περίπτωση του Κώστα Σακκά κι επισημαίνει:

«Το Άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρινίζει ότι κανείς/καμία δεν πρέπει να στερείται παράνομα την ελευθερία του/της. Για τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση της νομιμότητας, η στέρηση της ελευθερίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνεται 'σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο', η οποία περιλαμβάνει τους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες του εθνικού δικαίου».

Παράλληλα, οι Γιατροί του Κόσμου ανέλαβαν χθες πρωτοβουλία να επισκεφθούν τον απεργό πείνας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται. Ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς που έχει αναλάβει τη φύλαξη του κρατούμενου όμως απαγόρευσε τη συνάντηση.

Χθες εκπρόσωποι μιας συγκέντρωσης που αριθμούσε περίπου 200 άτομα επέδωσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλμπο Αθανασίου και στον ειδικό γραμματέα Μαρίνο Σκανδάμη το ψήφισμα της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά, το οποίο προσυπογράφουν πάνω από 5.000 πολίτες.

«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία την υπόθεση που αφορά τη ζωή ενός νέου ανθρώπου», είπε στους εκπροσώπους των συγκεντρωμένων ο υπουργός Διακαιοσύνης, ωστόσο «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης»

Το Ποντίκι

Tags: Σακκάςαποφυλάκισηαπεργία πείνας
Keywords
Τυχαία Θέματα