Σχεδόν μηδενικές οι επιστροφές φόρου

Η μείωση του αριθμού όσων θα λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι ένα από τα… μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το σύνολο των 6,12 εκατομμυρίων δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος προέκυψαν μόλις 953.890 πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Δηλαδή μόλις το 15% των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους

Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά περίπου 65.000 εκκαθαριστικά σε σχέση με το 2016 ενώ σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια παρουσιάζει μείωση πάνω από 50% αφού το 2011 οι πιστωτικές δηλώσεις προσέγγιζαν τα 2 εκατομμύρια!

Η μείωση του αριθμούς των πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να είναι μεγάλη και τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές που οδηγούν σε επιστροφή φόρου. Στα χρόνια των μνημονίων καταργήθηκαν δεκάδες φοροαπαλλαγές όπως αυτές των ασφαλίστρων ιδιωτικών εταιρειών, ενοικίου κύριας κατοικίας και παιδιών, τόκων δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, απόκτησης και διακράτησης αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ

Μεγάλο ψαλίδι έπεσε τα τελευταία χρόνια στην φοροαπαλλαγή για ιατρικές δαπάνες καθώς για τα εισοδήματα του 2016 αναγνωρίστηκαν ιατρικά έξοδα με έκπτωση 10% μόνο εφόσον η δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 καταργείται πλήρως η απαλλαγή για ιατρικά έξοδα.

Μένουν, ωστόσο, κάποιες φοροαπαλλαγές οι οποίες όμως αφορούν ελάχιστους φορολογούμενος και για αυτό δεν έχουν ακόμη μπει στο μάτι των δανειστών. Πρόκειται για απαλλαγές όπως αυτή των δωρεών χρηματικών ποσών στο δημόσιο και στα πολιτικά κόμματα καθώς και όσων χρηματοδοτούν κινηματογραφικές ταινίες…

Πηγή: capital.gr

επιστροφή φόρουφορολογίαφοροαπαλλαγές
Keywords
Τυχαία Θέματα