Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου στο ΔΣ του ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλου»

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συλλόγου καταθέσαμε ψήφισμα για τα «αυθαίρετα» του Ηρακλείου, το οποίο πέρασε. (συνημμένο αρχείο)

Επίσης, τοποθετηθήκαμε για την καταγγελία της ΠΑΣΚ και την απάντηση που θέλησαν να δώσουν μέσω του ΔΣ του Συλλόγου μας, οι παρατάξεις («Ενωτική Κίνηση» μαζί με τις δυνάμεις του Σύριζα «Εκπαιδευτικοί») που πλειοψηφούν.

Έχουν κάθε δικαίωμα οι παρατάξεις που θίγονται να απαντήσουν με δική τους ανακοίνωση καταγγελία, όχι όμως να χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Θεωρούμε πως είναι εκφυλιστική τακτική

να δίνεται απάντηση από ένα Διοικητικό Συμβούλιο σε μια παράταξη. (Εκτός από τις περιπτώσεις που επιδιωχθεί παρουσία και συμμετοχή παράταξης με το φασιστικό και ναζιστικό δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού. Αυτή η παράταξη και τα μέλη της δεν έχουν θέση στα σχολεία, στη λειτουργία και τις διαδικασίες ενός συνδικαλιστικού σωματείου, επειδή αντιστρατεύεται ανοιχτά τις αρχές και τους σκοπούς του και ειδικά, μάλιστα, όταν αυτό το σωματείο έχει ως μέλη του, εκπαιδευτικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δοθεί σθεναρή απάντηση από το ΔΣ και από κάθε μέλος του Συλλόγου, γιατί ο φασισμός-ναζισμός δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Είναι το ίδιο το έγκλημα.)

Δε θα σταθούμε καθόλου στο περιεχόμενο και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο της «πλειοψηφίας» του ΔΣ του Συλλόγου μας. Θεωρούμε σε τελευταία ανάλυση, πως τέτοια ζητήματα λύνονται στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου σαν απαραίτητο στοιχείο κριτικής και αυτοκριτικής που πρέπει να καλλιεργείται σε όλες τις διαδικασίες και τα όργανα του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος.

Παραμείναμε στην πρόταση που είχαμε καταθέσει στο προηγούμενο ΔΣ (27/7/17): «Θεωρούμε πως το θέμα αυτό δεν πρέπει να μείνει στα στενά πλαίσια του Δ.Σ., αλλά να τεθεί ως θέμα στην πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας».

Παρακάτω η συνολική τοποθέτηση μας για το ζήτημα στο ΔΣ της 27ης Ιουλίου:

«Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλου» (12/6/17) για την αξιολόγηση διευθυντών, η πλειοψηφική ηγεσία του σωματείου, «Ενωτική Κίνηση» μαζί με τις δυνάμεις του Σύριζα «Εκπαιδευτικοί», αντί να στηρίξει την καθολική απόφαση των συνδικάτων του Δημοσίου για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης έβαλε πλάτη για να περάσει η αξιολόγηση!

Ο ισχυρισμός τους ήταν ότι τάχα η κρίση των υποψήφιων διευθυντών από το σώμα των μονίμων εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου δεν είναι αξιολόγηση. Ότι δήθεν είναι ζήτημα «συνείδησης των συναδέλφων να αξιολογήσουν τους υποψήφιους διευθυντές» .Για αυτό μάλλον και είχαν καταψηφίσει στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ την απεργία -αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε ΟΛΑ τα επίπεδα . Είναι γνωστή άλλωστε η θέση της ΕΚΕ για μια «άλλη, καλή αξιολόγηση» χωρίς να τη συνδέουν όμως με το γενικότερο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ σε όλο το Δημόσιο Τομέα . Οι νόμοι: ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 – Αρβανιτόπουλου (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο) και ο ν. 4369/16 – Βερναδάκη (Εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. ) είναι σε ισχύ και συνδέονται άμεσα με την κρίση των διευθυντών.

Η διαδικασία αυτή της αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών επιδιώκει να νομιμοποιήσει την επικείμενη αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.

Έχουμε τη θέση πως η όλη διαδικασία της δρομολογημένης αξιολόγησης δεν έχει στόχο να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικοί, τα δημόσια σχολεία και τα στελέχη της εκπαίδευσης για να υπηρετήσουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν οι διευθυντές και τα άλλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, δρομολογούν την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά. Ακόμη, η διαδικασία της αξιολόγησης θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών - μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου κάλεσε το προηγούμενο διάστημα τους συναδέλφους να απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης των διευθυντών. Κάλεσε τους αιρετούς να βαθμολογήσουν με (–) στη συνέντευξη, να παραβρίσκονται στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης – ελέγχου – καταγγελίας. Υλοποίησε στην πράξη την απόφαση της ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ για αποχή από κάθε μορφής αξιολόγηση.

Ούτε βάφτισε την αξιολόγηση εκδημοκρατισμό του Συλλόγου Διδασκόντων (όπως έκανε η ΕΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ), ούτε έχρισε δίκαιους και ικανούς αξιολογητές τους αιρετούς και ανάξιους τους συναδέλφους (ΑΓΩΝΑΣ), ούτε απείχε σε αυτή μόνο την διαδικασία αξιολόγησής ενώ συμμετείχε παλαιότερα με άλλες κυβερνήσεις (ΑΓΩΝΑΣ)

Η συμμετοχή με απόφαση του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλου» σε αυτή την διαδικασία της αξιολόγησης, μας έφερε σήμερα να συζητάμε τέτοιες εξελίξεις, όπως καταδεικνύει η καταγγελία της ΠΑΣΚ - ΔΗΣΥ- «Αγώνας» για την χαμηλή βαθμολόγηση του Συναδέλφου Αμανάκη με αιτιολόγηση (σύμφωνα με την καταγγελία τους) πώς «αυτός ακολούθησε την απόφαση της ΔΟΕ ενάντια στην αξιολόγηση» από διορισμένο μέλος του συμβουλίου Επιλογής και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου μας.

Κατ’ αρχήν δεν νοείται μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας να είναι αξιολογητής, αλλά ούτε να συμμετέχει διορισμένος σε υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ ΑΠΥΣΠΕ) ως ασυμβίβαστες ιδιότητες. Εάν ευσταθεί η καταγγελία είναι απαράδεκτη αυτή η αιτιολόγηση. Η διαγραφή ενός μέλος του Συλλόγου είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ειδικά από μία παράταξη όπως η ΠΑΣΚ - ΔΗΣΥ- «Αγώνας» που είχε στελέχη εκπαίδευσης ως τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θεωρούμε πως το θέμα αυτό δεν πρέπει να μείνει στα στενά πλαίσια του Δ.Σ. αλλά να τεθεί ως θέμα στην πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, ώστε να αποκαλυφθεί και να αναδειχθεί πως ο παλιός και νέος κυβερνητικού συνδικαλισμός αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοπλαισιώνονται και κάνουν μία από τα ίδια σε αυτή την κατρακύλα της συναίνεσης και της υποταγής.

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για την παρεμπόδιση της εφαρμογής της αξιολόγησης και να μην συστρατευτούν με τον εκάστοτε εκφραστή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών».

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

--

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΗρακλείουΣΕΠΕ Ηρακλείου
Keywords
Τυχαία Θέματα