ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Προσδοκούν αλλαγές, παράταση και χρήματα

Υψηλές προσδοκίες τρέφουν από τον νέο υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη οι πρυτάνεις όλων των ιδρυμάτων με τον οποίον θα συναντηθούν σήμερα στις 11.00 το πρωί. Από τη συνάντηση ελπίζουν να προκύψουν παρεμβάσεις σχετικά με τα οικονομικά τους και τον νόμο-πλαίσιο, προκειμένου τα ιδρύματα να επανέλθουν στους ακαδημαϊκούς τους ρυθμούς.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
[email protected]
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η σύνοδος των πρυτάνεων είχε τονίσει ότι με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να
υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό στη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συγχαίροντας, μάλιστα, τον νέο υπουργό η σύνοδος εξέφραζε την πεποίθησή της ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Προς τούτο, συγκρότησε επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύοντα της συνόδου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία ελπίζουν ο κ. Μπαμπινιώτης να τους δώσει απαντήσεις. «Καταρχάς, θα θέσουμε τα οικονομικά προβλήματα, για τα οποία προσδοκούμε να βρούμε βιώσιμη λύση για την τρέχουσα χρονιά. Θα πρέπει ακόμη να δούμε την επόμενη μέρα για τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Ως γνωστόν, στα τέλη Αυγούστου λήγει η θητεία μας. Μέχρι τότε δεν πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Διοίκησης, οπότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Επιπλέον, ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο-πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης. Αναφορικά με τις αλλαγές του νόμου, οι πρυτάνεις μάχονται, μεταξύ άλλων, για τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης και των κοσμητόρων, την επαναφορά τμημάτων-τομέων και την ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας.
Επιστολή στον υπουργό Παιδείας έστειλε χθες η ΠΟΣΔΕΠ, ζητώντας συνάντηση μαζί του. «Με έκπληξη πληροφορούμαστε από ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει έναν αριθμό τροπολογιών για θέματα που αφορούν το πανεπιστημιακό σύστημα και πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων», αναφέρουν στην επιστολή τους οι συνδικαλιστές πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα, καθώς η συγκυρία επιβάλλει διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και ενέργειες με πολιτική καθαρότητα, μακριά από τις γνωστές πολιτικές πρακτικές προεκλογικής περιόδου.
Μόνιμος υπουργός
Υπέρ της παρουσίας ενός μόνιμου υπουργού Παιδείας τάχθηκε χθες κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ο κ. Μπαμπινιώτης. «Στο υπουργείο Παιδείας πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που να ξέρει τα θέματα, στηριζόμενος όμως από την όποια κυβέρνηση θα υπάρχει», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Αναφερόμενος στην υπουργοποίησή του σημείωσε ότι «βρέθηκα γι\' αυτό το διάστημα σε αυτήν τη θέση, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω σε πολλά συγκεκριμένα θέματα, να ξεπεράσουμε αντιθέσεις, να υπάρξει ηρεμία και να προχωρήσουμε». Μίλησε μάλιστα για την
Keywords
Τυχαία Θέματα