Προς περικοπές μισθών και συντάξεων πάνω από 10 δισ. ευρώ σε 2 δόσεις

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}
Παναγόπουλος Θάνος- avgi.gr

Άμεση περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 8 δισ. ευρώ και ετεροχρονισμό πρόσθετων περικοπών που ενδεχομένως θα εκτινάσσουν τις συνολικές απώλειες εισοδημάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους ακόμη και πάνω από τα 10 δισ. ευρώ (!) έως το τέλος του 2013 είναι το τελευταίο \"εύρημα\" κυβέρνησης και τρόικας.

Λόγω

της μη οριστικοποίησης του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ ούτε χθες, συζητιέται σοβαρά μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Αθήνας για κάλυψη δαπανών 2 δισ. ευρώ (από τα 11,5 δισ. ευρώ του σκέλους περικοπής εξόδων του ελληνικού κράτους) από περικοπή λειτουργικών δαπανών, η οποία, ακριβώς επειδή θεωρείται υπερβολικά απαισιόδοξη από την τρόικα, θα συμφωνηθεί το εξής: εάν δεν περικοπούν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ, το ποσό που θα απαιτηθεί θα βρεθεί με νέο \"μαχαίρι\" σε μισθούς και σε συντάξεις που θα έχουν ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014!

Με \"εκκρεμότητες\" ως προς την τελική διαμόρφωση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και στο σκέλος των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ και στο σκέλος της είσπραξης εσόδων 2 δισ. ευρώ προς αναπλήρωση της μαύρης τρύπας των εσόδων που θα προκαλέσει λόγω των υφεσιογόνων επιπτώσεων η μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αναχώρησαν οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας. Οι διαπραγματεύσεις ωσότου επιστρέψουν -πιθανότατα σε μία εβδομαδα- τυπικά θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως (με mail ή σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα) και θα επιχειρηθεί στο διάστημα αυτό να υπάρξει οριστική συμφωνία για την ολοκλήρωση του πακέτου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που χρήζουν είτε εξέτασης είτε και κάποιων διευκρινίσεων, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ή σε ποσά που παραμένουν «ανοιχτά». \"Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τελική λίστα με τα μέτρα\" ανέφεραν και πρόσθεσαν: \"Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε 13,5 δισ. ευρώ (τα 11,5 από περικοπές και τα δύο δισ. ευρώ εξ αυτών από επιπλέον φορολόγηση). Έγινε πρόοδος\". Τονίσθηκε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, σταμάτησαν να επιμένουν σε διεύρυνση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, το οποίο έχει κλείσει ήδη μεταξύ 7,5 και 8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνεται σε αυτό και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, εκτός αν υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση για \"υποσχετική\" έως το τέλος του 2013.

Πριν πέσει η αυλαία και σε αυτήν την πράξη στο κακοπαιγμένο \"θέατρο\" δραματοποίησης των συνομιλιών που παρακολουθήσαμε είχε προεξοφληθεί χθες το πρωί από πλευράς αγορών τελεσφόρηση των συνομιλιών. Χαρακτηριστικό είναι πως όχι μόνο κινήθηκε χθες ανοδικά η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συμπιέζοντας την απόδοσή του κάτω από

Keywords
Τυχαία Θέματα