Πόσο μικρό κόμμα πρέπει να ψηφίσουμε; του Σπύρου Σαγιά

Πόσο μικρό κόμμα πρέπει να ψηφίσουμε; Έλαβα σε email την παρακάτω ανάλυση (το κείμενο σε εισαγωγικά), που είναι σωστή, αλλά καταλήγει σε παραπλανητικό συμπέρασμα! Ενδεχομένως όχι σκόπιμα, αλλά κατά τη γνώμη μου σκοπιμότατα! Προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες που, επειδή σκέπτονται, έχουν σκοπό να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στον δικομματισμό και θεωρούν ότι υπάρχει ελπίδα αυτή τη φορά να αποτελέσουν την πλειοψηφία. Πρέπει όμως, για να μην παραπλανηθούμε, να σκεφτούμε με πληρότητα και όχι πλημμελώς!
Το άρθρο ξεκινάει με την ορθή διαπίστωση ότι αποχή, άκυρο, λευκό, αλλά και έγκυρη ψήφος σε κόμμα που μένει εκτός βουλής (δεν περνάει το 3%) είναι από πλευράς κατανομής εδρών το ίδιο πράγμα. Στη συνέχεια παραθέτει υπολογισμούς για το ποσοστό του πρώτου κόμματος, που κατά γενική εκτίμηση θα είναι η ΝΔ (!;), και πώς αυτό αυξάνεται αφαιρουμένης κατά σειρά της αποχής, των ακύρων, των λευκών και τέλος των ψήφων των κομμάτων που δεν συγκέντρωσαν το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελληνίως. Τα ποσοστά που χρησιμοποιεί είναι εκτίμηση του αρθρογράφου, ενδεχομένως κοντά στην πραγματικότητα.
Μετά από όλα αυτά τα ορθά που εκτίθενται καταλήγει στο λανθασμένο συμπέρασμα:

«Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.
Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.»

Πιθανότατα το άρθρο απευθύνεται σε όσους έχουν καταλάβει ότι αποχή, άκυρο και λευκό ισοδυναμεί με λανθασμένη προσπάθεια εκδίκησης του δικομματισμού, του συστήματος, κλπ. Από τη στιγμή που γίνεται μια τέτοια απόπειρα, αυτό δείχνει ότι κατά την άποψη του συστήματος η προηγούμενη μερίδα ψηφοφόρων έχει μεγαλώσει. Αυτό είναι καλό.

Παραθέτω το άρθρο:


«Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε -κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.
Αν λοιπόν είμαστε! 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό; Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

Έχουμε και λέμε
Από τους 1000 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ

Έχουμε λοιπόν:! Χ = 240*100/1000 = 24%

Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ

Χ = 240*100/800 = 30% !

Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ\' τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 750 ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα