Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής υπέβαλε την παραιτησή του στον Υπουργό Παιδείας - Οι λόγοι παραίτησης

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΑΞΗ 12η / 20 Απριλίου 2012


Σήμερα, 20 Απριλίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00, στο Γραφείο Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (οδός Τσόχα 36, Αμπελό-κηποι, 9ος όροφος), συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου κ. Αλέξη Δημαρά.
Παρόντες στη συνεδρίαση είναι ο κ. Αλέξης Δημαράς - Πρόεδρος, ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος - Αντιπρόεδρος, τα μέλη κ.κ. Κωνσταντίνος Λάμνιας, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Γεώργιος Τύπας, Αθηνά
Ζώνιου-Σιδέρη.
Ο κ. Αθανάσιος Γκότοβος, λόγω έκτακτου κωλύματος, δεν κατάφερε να έρθει στην Αθήνα, και μετέχει στη συνεδρίαση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.
Χρέη γραμματέα αναλαμβάνει η κ. Ευαγγελία Γιάνναρου, αποσπασμένη εκ-παιδευτικός .
Μοναδικό θέμα της Ημερήσια Διάταξης:
Κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του άρθρου 329 του Νόμου 4072/11-4-2012. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος, κατά την πάγια τακτική που τηρείται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρακαλεί τον κ. Γεώργιο Τύπα να αποχωρήσει, δεδομένου ότι το μοναδικό θέμα της Ημερήσια Διάταξης αφορά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την υπαλληλική του ιδιότητα.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο:1. Διαπιστώνει ότι η ρύθμιση που γίνεται με το άρθρο 329 του Νόμου 4072/11-4-2012 («Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος − Νέα εταιρική μορφή − Σήματα − Μεσίτες ακινήτων − Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις») μεταβάλλει ριζικά τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας του ΙΕΠ, καθώς στερεί από αυτό οργανικά το σύνολο του υφιστάμενου επιστημονικού του προσωπικού. Αυτό ανατρέπει πλήρως τη φυσιογνωμία του φορέα όπως αυτή αρχικά αποτυπώθηκε στον ιδρυτικό του νόμο (3966/24-5-2011), και αποτέλεσε τη βάση της απόφασης των μελών του Δ.Σ. να αποδεχτούν την πρόσκληση συμμετοχής τους στην οργάνωση και διοίκησή του.
2. Χαρακτηρίζει τουλάχιστον αντιδεοντολογικό το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή συντάχτηκε και προωθήθηκε για ψήφιση χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου και χωρίς καν να ενημερωθεί το Προεδρείο.
3. Θεωρεί ότι υπό τις νέες συνθήκες καλείται να διοικεί έναν φορέα, μέλη του επιστημονικού προσωπικού του οποίου, έχουν οργανική διοικητική σχέση με υπηρεσίες του Υπουργείου και μπορούν να αποχωρούν από αυτόν ή/και να προσχωρούν σε αυτόν κατά βούληση.
4. Εκτιμά, εν όψει της ηθικής πλευράς του ζητήματος, και για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση συνέργειάς του σε αυτό, ότι πρόκειται για ευνοϊκή διευθέτηση υπαλληλικών σχέσεων, με την οποία διατηρούνται αμετάβλητες προηγούμενες απολαβές προσωπικού, και μάλιστα χωρίς σαφή περιγραφή των υποχρεώσεών του. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ιδιαίτερα αρνητικό συμβολισμό σε μια εποχή που γίνονται περικοπές στους προϋπολογισμούς των σχολείων και στις αποδοχές των εκπαιδευτικών .
5. Διευκρινίζει ότι προχωρεί στη λήψη αποφάσεων για το θέμα άμεσα, παρόλο που λόγω της συγκυρίας τα περιθώρια λειτουργικής παρέμβα-
Keywords
Τυχαία Θέματα