Πως βλέπει τον κόσμο η NSA

Tweet

Έχει γίνει πολύ δύσκολο πλέον, μετά και τις εκατοντάδες νέες διαρροές που έρχονται στη δημοσιότητα από τον Edward Snowden, να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός, μέσω του οποίου η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), κατασκοπεύει ανθρώπους και κυβερνήσεις.

Το παρακάτω σκίτσο που δημοσιεύει το businessweek, μπορεί να κάνει πιο σαφή την πολύπλοκή αυτή διαδικασία, αλλά, ίσως και να σας τρομάξει σε ένα βαθμό.

Δεδομένα σε κίνηση

Οι κατάσκοποι της NSA

διαχωρίζουν τους στόχους σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα δεδομένα «σε κίνηση» και τα δεδομένα σε «κατάσταση ηρεμίας». Πληροφορίες που διακινούνται προς και από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κέντρα δεδομένων και δορυφόρους είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να υποκλαπούν. Ωστόσο, συνηθισμένες πηγές δεδομένων όπως τα email είναι αρκετά προστατευμένα και είναι δύσκολο – όχι αδύνατο – να αποκρυπτογραφηθούν.

Δεδομένα σε «κατάσταση ηρεμίας»

Η υποκλοπή πληροφοριών αποθηκευμένα μέσα σε σκληρούς δίσκους, υπεράκτια κέντρα δεδομένων αλλά και σε κινητά έχουν συνήθως μεγαλύτερη αξία για τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να είναι κρυπτογραφημένα και οι κατάσκοποι μπορούν σε χρόνο μηδέν να τα αποσπάσουν. Μέσα στους υπολογιστές των ξένων κυβερνήσεων, οι χάκερς των μυστικών υπηρεσιών, αναζητούν τα πιο περιζήτητα κρατικά μυστικά.

Που πηγαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η NSA, αποθηκεύονται στο κέντρο δεδομένων έκταση ενός εκατομμύριου τετραγωνικών στη UTAH, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποθηκεύσει 12 exabytes (12 δισεκατομμύρια gigabytes).

Πατήστε πάνω στο διαδραστικό σκίτσο για να δείτε το διαδραστικό σκίτσο μέσω του businessweek.

Tags: Έντουαρντ ΣνόουντενυποκλοπέςNSA Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα