Ποιούς συμφέρει η άμεση συνταξιοδότηση

Tweet

Παρότι σε γενικές γραμμές η παράταση του ασφαλιστικού βίου αποτελεί συμφέρουσα επιλογή, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου είναι καλύτερη επιλογή η επιτάχυνση της «εξόδου».

Το ενδεχόμενο άμεσης συνταξιοδότησης πρέπει να εξετάσουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση αποδοχών, μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι που φτάνουν την 35ετία με πλασματικά, αλλά και μισθωτοί που αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα Μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο άμεσης συνταξιοδότησης
πρέπει να εξετάσουν μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση αποδοχών, δημόσιοι υπάλληλοι που φτάνουν την 35ετία με πλασματικά, αλλά και μισθωτοί που καλούνται να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να υπολογίσουν το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν και να το «συγκρίνουν» με τον μισθό τους για να δουν ποια λύση είναι η πιο συμφέρουσα.

Το «Εθνος - Συντάξεις», με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, παρουσιάζει τις βασικές κατηγορίες εργαζομένων τις οποίες συμφέρει η «αποχώρηση» από την αγορά εργασίας.

1 Μητέρες ΙΚΑ, που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια.Συμφέρουσα επιλογή είναι η λήψη μειωμένης σύνταξης για τις ασφαλισμένες που απέχουν μία πενταετία από το όριο της πλήρους σύνταξης και έχουν χαμηλές αποδοχές. Σε περίπτωση που ο μισθός είναι χαμηλός, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ.

Παρότι σε γενικές γραμμές η παράταση του ασφαλιστικού βίου αποτελεί συμφέρουσα επιλογή, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου είναι καλύτερη επιλογή η επιτάχυνση της «εξόδου»

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις των κατώτατων ορίων δεν μειώνεται το ποσό με ποινή όπως στις υπόλοιπες κατηγορίες και επομένως δεν υπάρχει «πέναλτι» πρόωρης εξόδου.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα μητέρας με 6.100 ημέρες ασφάλισης που θεμελίωσε το 2010 και είναι σήμερα 50 ετών και άνεργη. Με τη σύνταξή της να υπολογίζεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ θα λάβει 518 ευρώ. Στην περίπτωση που αναμείνει και αιτηθεί τη συνταξιοδότηση στα 55, τότε το ποσό της κύριας σύνταξης θα είναι πάλι 518 ευρώ περίπου. Είναι επομένως σαφές ότι συμφέρει να υποβάλει το αίτημά της το δυνατόν γρηγορότερο.

2 Μητέρες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και θα πάρουν πλήρη σύνταξη.Οι γυναίκες που είναι κοντά στο όριο της πλήρους σύνταξης (και δεν έχουν πολύ χαμηλό μισθό) συμφέρει να αποχωρήσουν όποτε συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία (55 ή 57 ή 60). Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν το πέναλτι της πρόωρης εξόδου και θα πάρουν πλήρη σύνταξη. Παράλληλα η ασφαλισμένη θα λάβει από τον εργοδότη το 40% της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

3 Δημόσιοι υπάλληλοι. Το κατά πόσο αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η άμεση προσφυγή στη σύνταξη θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Δηλαδή να εξετάζεται η «απόκλιση» του εισοδήματος που θα έχει ο δημόσιος υπάλληλος ως συνταξιούχος σε σχέση με τον μισθό.

Βασικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος έχει ως βάση τις αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Ετσι η προσαύξηση που έχει κάποιος με την παραμονή ένα επιπλέον έτος στην εργασία είναι από 22 μέχρι 40 ευρώ στην κύρια σύνταξη, 12 με 18 ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία και περίπου 900 ευρώ στο εφάπαξ μετά και την τελευταία περικοπή.

Είναι προφανές πως η προσαύξηση της σύνταξης μέσω παραμονής στην εργασία δεν αποτελεί κίνητρο. Συνεπώς, εφόσον η διαφορά που θα έχει ο υπάλληλος από τις αποδοχές στη σύνταξη είναι κάτω των 200 ευρώ, τότε συμφέρει η άμεση έξοδος καθώς πλέον δεν θα επιβαρύνεται με διάφορα έξοδα (π.χ. μετακινήσεις) και τα εισοδήματά του θα είναι περίπου ίδια.

Αντίθετα δεν συμφέρει η άμεση προσφυγή στη σύνταξη στις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν σήμερα υψηλές αποδοχές (επιδόματα θέσης κ.ά.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η ετήσια απώλεια εισοδήματος μπορεί να φτάνει και τα 6.000 με 7.000 ευρώ.

Δεύτερος σημαντικό παράγοντας είναι η εξαγορά πλασματικών ετών. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και που με την εξαγορά πλασματικών φτάνουν ή προσεγγίζουν την 35ετία, συμφέρει σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στη σύνταξη καθώς περαιτέρω παραμονή δεν προσφέρει σημαντική προσαύξηση.

Τέλος, ιδιαίτερα καθοριστικό είναι και το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και είναι άνω των 55 ετών μπορούν να απασχοληθούν ως συνταξιούχοι χωρίς σοβαρές συνέπειες στη σύνταξή τους. Αυτό σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση η άμεση προσφυγή στη σύνταξη είναι μια καλή επιλογή.

4 Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μείωση του μισθού τους. Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν άμεσα να υποβάλουν σχετικό αίτημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μισθός. Σε περίπτωση αλλαγής των αποδοχών ή του τρόπου αμοιβής και ασφάλισης (π.χ. μετατροπή της σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση) η... έξοδος μπορεί να αποτελεί συμφέρουσα επιλογή.

Με βάση τη νομοθεσία, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για το ΙΚΑ γίνεται με την καλύτερη 5ετία αποδοχών στην τελευταία 10ετία ασφάλισης. Ετσι, στην περίπτωση που έχει επέλθει σοβαρή μείωση αποδοχών τα τελευταία χρόνια, ίσως θα ήταν προτιμότερο για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα να υποβάλουν άμεσα αίτημα συνταξιοδότησης.

Αυτό γιατί μείωση των αποδοχών σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει και απώλεια της ασφαλιστικής κλάσης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση από 45 μέχρι και 120 ευρώ στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης. Για τον σκοπό αυτόν, πριν από αλλαγές σε αποδοχές είναι σημαντικό ο ασφαλισμένος να έχει πλήρη εικόνα των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων, ακόμη και του ποσού της σύνταξης που πρόκειται να λάβει για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μισθωτοί που αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα

5 Αμεση έξοδο στη σύνταξη θα πρέπει να επιδιώξουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα στο ΙΚΑ, πλην όμως τους ζητείται να αλλάξουν το καθεστώς εργασίας τους και να εργαστούν πλέον με μπλοκάκι και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Αυτό συμβαίνει πλέον ιδιαίτερα στους υψηλόμισθους εργαζόμενους λόγω της άρσης του πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως, στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση αλλαγής ασφαλιστικού καθεστώτος, η άμεση προσφυγή στη σύνταξη είναι η συμφέρουσα επιλογή, εφόσον βέβαια έχει θεμελιωθεί δικαίωμα.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Παραδείγματα για «έξοδο» εδώ και τώρα...

Ενδεικτικά παραδείγματα για το κατά πόσο συμφέρει η άμεση συνταξιοδότηση δημοσιεύονται σήμερα. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μητέρα ανήλικου τέκνου έχει από το 2008 θεμελιωμένο δικαίωμα. Eχει συνολικά 6.900 ημέρες ασφάλισης και μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με μειωμένη σύνταξη καθώς συμπλήρωσε το 50ό της έτος. Εργάζεται τα τελευταία 8 έτη με μισθό 650 ευρώ. Τη συμφέρει η παραμονή στην εργασία ή η άμεση φυγή στη σύνταξη;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος εάν συνταξιοδοτηθεί άμεσα θα λάβει μειωμένη σύνταξη καθώς έχει θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρα ανηλίκου. Πλην όμως επειδή έχει ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές η σύνταξη που θα λάβει θα υπολογιστεί με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ. Το ποσό επομένως της κυρίας σύνταξής της θα είναι 551ευρώ (μαζί με την προσαύξηση ενσήμων) καθώς δεν θα υποστεί καμιά μείωση. Εάν η εν λόγω ασφαλισμένη παραμείνει στην εργασία μέχρι τα 55, το ποσό της σύνταξής της θα είναι 592 ευρώ. Επομένως θα έχει κερδίσει μόνο 30 ευρώ στη σύνταξη παραμένοντας μια ολόκληρη 5ετία. Είναι σαφέστατα συμφερότερο να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

Ερώτηση: Γυναίκα δημόσια υπάλληλος έχει θεμελιωμένο δικαίωμα από το 2011 ως μητέρα ανηλίκου και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη με εξαγορά των σπουδών της και συνολικά 31 έτη. Ο βασικός μισθός της τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 1.364 ευρώ. Συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί άμεσα ή να παραμείνει περαιτέρω στην υπηρεσία;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος μπορεί να λάβει άμεσα πλήρη σύνταξη. Παραμένοντας στην υπηρεσία το μόνο που κερδίζει είναι προσαύξηση της σύνταξής της κατά 27 ευρώ ανά έτος παραμονής. Επομένως συμφέρει η άμεση προσφυγή στη σύνταξη καθώς θα λάβει περίπου όσα σήμερα λαμβάνει καθαρά ως αποδοχές μαζί με τα Ταμεία (επικουρικό, μετοχικό), ενώ δεν κερδίζει κάτι ως προσαύξηση μένοντας στην εργασία της.

Ερώτηση: Τρίτεκνος εκπαιδευτικός 55 ετών έχει ως σήμερα 28 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο. Συμφέρει να παραμένει στην υπηρεσία; Ο βασικός του μισθός τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 1.506 ευρώ.

Απάντηση: Ο εκπαιδευτικός του παραδείγματος μπορεί να εξαγοράσει σπουδές και χρόνο τέκνων για προσαύξηση στη σύνταξη φτάνοντας τα 9 πλασματικά έτη. Μπορεί έτσι άμεσα να συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 35/35α. Η σύνταξή του σε αυτήν την περίπτωση θα κυμανθεί στα 1.280 ευρώ περίπου χωρίς τα Ταμεία (επικουρικό, μετοχικό) με τα οποία θα φτάσει τουλάχιστον 1.550 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες του αποδοχές είναι περίπου 1.660 ευρώ καθαρά συμφέρει άμεσα να αποχωρήσει καθώς δεν κερδίζει κάτι σημαντικό παραμένοντας στην υπηρεσία.

Ερώτηση: Mισθωτός εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 8.800 ημέρες ασφάλισης και έχει 3 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ από παλιότερα χρονικά διαστήματα. Είναι πατέρας 2 τέκνων, 59 ετών και στέλεχος σε επιχείρηση με μισθό τα τελευταία χρόνια 3.000 ευρώ. Λόγω αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, θα αμείβεται πλέον με μπλοκάκι και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Τι συμφέρει να κάνει;

Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος εάν συμπληρώσει ένα έτος αλλάξει τον φορέα ασφάλισης του και ενταχθεί στον ΟΑΕΕ δεν θα μπορεί να λάβει τη σύνταξη στην ηλικία που σήμερα βρίσκεται αλλά στα 62. Ετσι η συμφέρουσα επιλογή είναι να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο, να αιτηθεί άμεσα τη συνταξιοδότηση και να συνεχίσει να απασχολείται με το μπλοκάκι ως συνταξιούχος.

Κ. Κοκκαλιάρη - Γ. Φώσκολος

ethnos.gr

Tags: συνταξιοδότησηαγορά εργασίας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα