Πάνω από 13,5 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο στον αραβικό κόσμο

Περίπου 13,5 εκατομμύρια παιδιά αραβικής καταγωγής δεν μπορούν να πάνε σχολείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το τραγικό νούμερο και το πόρισμα του Education uunder Fire. Σε εννέα χώρες ερευνητές της UNICEF ανακάλυψαν περίπου 9.000 σχολεία που είναι εκτός λειτουργίας λόγω πολιτικής αστάθειας και μεγάλης βίας.

Στην αναφορά γράφεται

ότι "πολλά σχολεία δεν χρησιμοποιούνται ως τέτοια γιατί σε αυτά έχουν βρει καταφύγιο οικογένειες που είναι ξεσπιτωμένες λόγω συγκρούσεων. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο πάνω από εννέα οικογένειες να μοιράζονται μία τάξη. Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα, κάποια άλλη εναλλακτική όταν οι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες".

Επίσης πολλές φορές τα ίδια τα σχολεία γίνονται στόχοι ένοπλης βίας όπως στη Γάζα που σχολείο της UNRWA έγινε στόχος των Ισραηλινών και σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 200.

Άλλα σχολεία έχουν γίνει στρατιωτικές βάσεις ή κέντρα ελέγχου μιας περιοχής. Άλλα σχολεία έχουν μετατραπεί σε φυλακές π.χ. στη Συρία.

Όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας στο Σουδάν δεν πηγαίνουν στο σχολείο 3,1 εκατομμύρια παιδιά, στο Ιράκ 3 εκατομμύρια, στην Υεμένη 2,9 εκατομμύρια, στη Συρία 2,7 εκατομμύρια και στη Λιβύη 2 εκατομμύρια παιδιά.

Και το ότι θαλασσοπνίγονται οι πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους έχει να κάνει για να μπορέσουν να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον που θα περιλαμβάνει και τη μόρφωση.

Tags: σχολείομαθητέςαραβικός κόσμος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα