Παλινωδίες του παγκόσμιου αριστερού κινήματος. Ρήξη και ανασυγκρότηση;

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Ελένη Νικολαϊδου

Παλινωδίες του παγκόσμιου αριστερού κινήματος. Ρήξη και ανασυγκρότηση;

Με αφορμή τα 94 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Της Ελένης Νικολαϊδου

Η περίοδος μετά το θάνατο του Στάλιν σημαδεύεται από κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα και εξελίξεις που προσδιόρισαν, σε σημαντικό βαθμό, την εικόνα του σύγχρονου κόσμου. Από τη μια η σύγκρουση

των δυο μεγάλων κέντρων του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ και της Λ.Δ. της Κίνας και από την άλλη οι αντιαποικιοκρατικοί αγώνες που συγκλονίζουν από άκρη σε άκρη τις "ζώνες των θυελλών" του πλανήτη (Ν. Αμερική, Ασία, Αφρική).

Ας δούμε, συνοπτικά, τα ιστορικά γεγονότα από το 1953 που έφεραν τις διαφωνίες, τις αντιπαραθέσεις και τελικά τη ρήξη στη διεθνή σοσιαλιστική σκηνή.

Το 1953 πεθαίνει ο Ι. Στάλιν και η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει Α Γενικό Γραμματέα τον  Νικολάι Χρουστσόφ. Την ίδια χρονιά σε διεθνές επίπεδο σημαντικό γεγονός είναι η υπογραφή ανακωχής στον πόλεμο της Κορέας.

Το 1955 (10-11/9) προκαλούνται τα γεγονότα στην Τασκένδη ενώ λίγους μήνες πριν ιδρύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Το 1956 στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (14-15/2) σε μυστική έκθεση ο Νικίτα Χρουστσόφ ασκεί κριτική στο Στάλιν. Αυτή η έκθεση, μόλις δημοσιοποιήθηκε, προκάλεσε ταραχή στους κόλπους του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Το ΚΚ Κίνας άσκησε κριτική και δημοσίευσε δύο κείμενα το «On the historical experience of the dictatorship of the proletariat” τον Απρίλιο του 1956 και το “More on the historical experience of the dictatorship of the proletariat” το Δεκέμβριο του 1956.

Στο νέο αυτό πολιτικό σκηνικό έγιναν μία σειρά από συναντήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο. Δύο είναι οι κύριες συναντήσεις οι οποίες έγιναν στη Μόσχα και οι δύο. Η πρώτη έγινε στις 14-15/11/1957 και στην οποία εγκρίθηκε ομοφώνως η «Διακήρυξη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών». Στη διάσκεψη πήραν μέρος αντιπρόσωποι από Αλβανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βιετνάμ, Γερμανία, Κίνα, Κορέα, Μογγολία, Πολωνία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία. Η Διακήρυξη υπογράφηκε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Η Κίνα υπολόγιζε ως πιστό σύμμαχο μόνο την Αλβανία. Την ίδια χρονιά που γίνονται αυτές οι διεργασίες στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα οι ΗΠΑ εφαρμόζουν το δόγμα Αϊζενχάουερ ενώ στην Ευρώπη έχουμε την ίδρυση της ΕΟΚ.

Την επόμενη χρονιά, το 1959, από τις 27/1 έως τις 5/2 διενεργείται το 21ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

Το 1960 (16-19/11) συγκαλείται η δεύτερη συνάντηση. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1960 81 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο υιοθέτησαν το κείμενο «Δήλωση της διάσκεψης των αντιπροσώπων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων». Αυτές ήταν και οι τελευταίες προσπάθειες ενός συμβιβα

Keywords
Τυχαία Θέματα