Οι τροφές που θα σας κάνουν πιο... κεφάτους

Δεν χρειάζεται να πιείτε πέντε μπίρες και οκτώ σφηνάκια για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Μπορείτε να καταφέρετε να «σκάσετε» ένα χαμόγελο, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές στη διατροφή σας.

Η ζωή είναι ωραία, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που είναι σκληρή μαζί μας και ανάμεσα σε δουλειά και υποχρεώσεις κάθε είδους, η διάθεσή μας «πέφτει» χωρίς σταματημό, η όψη μας γίνεται σκυθρωπή και ταλαιπωρημένη και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται και γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και ασθένειες.

Οι διατροφικές

μας επιλογές, όμως, εκτός από τη σιλουέτα μας, επηρεάζουν και το πώς αισθανόμαστε, τη διάθεσή μας και τη συναισθηματική μας κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι μια κακή διατροφή μπορεί να είναι μια από τις αιτίες μελαγχολίας, ενώ μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας διατηρεί σε καλή κατάσταση μονίμως, έσω κι έξω.

Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, ο τρόπος που αισθανόμαστε μπορεί αν όχι να αλλάξει ριζικά, να βελτιωθεί μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής μας, έτσι ώστε και το χαμόγελο να επιστρέψει στα χείλη μας και ο οργανισμός μας να τονωθεί από κάθε άποψη.

Αν, λοιπόν, ισχύουν όσα αναφέρουν οι ειδικοί για τη διατροφή και τη διάθεσή μας, δείτε με ποιες τροφές θα καταφέρετε να διώξετε τη μελαγχολία που δεν λέει να σας αφήσει σε ησυχία.

Βρώμη: η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Λίγη βρώμη στο πρωινό θα βοηθήσει να πάει καλά η μέρα και ο λόγος είναι οι υδατάνθρακες που περιέχει, οι οποίοι προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεσή μας και μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να κοιμόμαστε καλύτερα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μειώνονται τα επίπεδα των περισσότερων αμινοξέων στο αίμα, με εξαίρεση την τρυπτοφάνη, η οποία αποτελεί το βασικό δομικό λίθο της σεροτονίνης. Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα σε σχέση με άλλα αμινοξέα, τότε αυτή εισχωρεί στον εγκέφαλο με μεγαλύτερο ρυθμό, οδηγώντας στην παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης. Παρ’ όλο, όμως, που οι περισσότεροι υδατάνθρακες έχουν αυτή τη δράση, καλό είναι να επιλέγετε την ολική άλεση (σύνθετοι υδατάνθρακες), καθώς χωνεύονται με πιο αργούς ρυθμούς κρατώντας την πείνα μακριά. Η βρώμη, λοιπόν, είναι μια καλή επιλογή να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια και χαμόγελο.

Γάλα: μας ηρεμεί και μας ευχαριστεί

Όπως φαίνεται, εκτός του ότι περιέχει ασβέστιο και κάνει καλό στα οστά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να πίνουμε γάλα και ένας απ’ αυτούς είναι ότι αποτελεί καλή πηγή τρυπτοφάνης – όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, προσθέτοντας γάλα στα δημητριακά σας, η σεροτονίνη αυξάνεται κι εσείς ηρεμείτε, μειώνετε το στρες και αυξάνετε την καλή σας διάθεση.

Καφές: εθιστικός αλλά ευεργετικός

Δεν είναι τυχαίο το ότι αν δεν πιείτε το πρωί καφέ μπορείτε να… σκοτώσετε άνθρωπο και με τις πρώτες γουλιές του αμέσως αισθάνεστε καλύτερα. Ο καφές περιέχει

Keywords
Τυχαία Θέματα