Οι σκύλοι έχουν ίδιο επίπεδο νοημοσύνης με τα παιδιά δύο ετών

Οι σκύλοι έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με παιδιά ηλικίας δύο ετών, ξεπερνώντας μάλιστα τους χιμπατζήδες, τον πιο στενό συγγενή του ανθρώπου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Κέντρου Γνωστικής Λειτουργίας Σκύλων της Αριζόνα, μελετητές του οποίου αξιολόγησαν τη συμπεριφορά 552 σκυλιών διαφορετικής ράτσας, από κατοικίδια μέχρι ανιχνευτές εκρηκτικών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους με τις οποίες υποδείκνυαν τη θέση τους στα σκυλιά μέσω μη λεκτικών οδηγιών, όπως νεύματα και χειρονομίες προς μία ορισμένη κατεύθυνση. Στη συνέχεια προχώρησαν σε σύγκριση των αποτελεσμάτων με

τα αντίστοιχα 105 παιδιών δύο ετών, αλλά και 106 χιμπατζήδων.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδήγησαν τα αποτελέσματα είναι ότι τα σκυλιά και τα παιδιά είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δεξιότητες που σχετίζονται με τη συνεταιριστική επικοινωνία, όπως την παρακολούθηση ενός ανθρώπινου βλέμματος ή του δαχτύλου. Από την άλλη οι χιμπατζίδες, εν συγκρίσει με τους σκύλους, ανταποκρίνονταν καλύτερα σε τεστ που απαιτούσαν συλλογιστική για το χώρο και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει αυτή η κοινή δεξιότητα, που πιθανότατα είναι αποτέλεσμα παρόμοιων εξελικτικών διαδικασιών», δήλωσε ο Έβαν Μακλίν, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου.

επιστημονική έρευνασυμπεριφοράσκύλοςπαιδί Tweet Stickers: Επιστήμη
Keywords
Τυχαία Θέματα