Οι επιστημονικές δίαιτες των καιρών μας

Επιστημονική προσέγγιση πρώτη: Η δίαιτα της ακρίδας Προ ολίγων ετών, με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη δημοσίευση μιας σειράς επιστημονικών ερευνών υπό την αιγίδα μάλιστα του ΟΗΕ, οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση της εποχής μας, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αλλάξουμε και το διαιτολόγιό μας.«Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωνε πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, η Εύα Ούρσουλα Μίλερ,

διευθύντρια του τμήματος «Οικονομίας των Δασών», παρουσιάζοντας σχετική έκθεση του ΟΗΕ στη Ρώμη. Σύσσωμος ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο οποίος εξάλλου ενεργεί υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, πρότεινε ανοιχτά στον παγκόσμιο πληθυσμό (και κυρίως στο κομμάτι εκείνο που δεν έχει πολλές διατροφικές και λοιπές επιλογές) να κάνει στροφή προς τη βρώση εντόμων(!). Αυτή λοιπόν ήταν η εμπεριστατωμένη λύση του ΟΗΕ για να ενισχύσει την «επισιτιστική ασφάλεια».

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η πρόταση του ΟΗΕ απευθυνόταν καταρχάς σε εκείνους που ήδη έχουν τα έντομα στο διαιτολόγιό τους· όμως αυτοί τα κατανάλωναν και τα καταναλώνουν όχι επειδή ψάχνουν να βρουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, όχι για να δοκιμάσουν νέες «γκουρμέ» γεύσεις, και σίγουρα όχι επειδή τους το προτείνει κάποιος σοφός. Η «αναίμακτη» λύση του ΟΗΕ, συνοδευόμενη από ένα σωρό επιστημονικές παρατηρήσεις και τεκμηριώσεις, όσο κι αν μας ξένισε τότε, όσο κι αν συνιστούσε πρόκληση προς τους λαούς που λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται, όσο κι αν παραγνώριζε επιδεικτικά τα αίτια που προκαλούν την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πραγματικότητα δεν αποτελούσε κάτι λιγότερο ή περισσότερο από τη συνέχεια (και συνέπεια) της βασικής πολιτικής τού ΟΗΕ.

Οι επιτετραμμένοι του ΟΗΕ, που τηρούν σιγή ιχθύος (αν δεν επικροτούν κιόλας) μπροστά στα αιματοκυλίσματα, στους τοπικούς πολέμους όσο και στα διεθνή ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που εκδηλώνονται κάθε τόσο, που καταδικάζουν χώρες ολόκληρες με την ανοχή τους (αν όχι και με τις ίδιες τις αποφάσεις τους) με τα διεθνή εμπάργκο και εμπορικούς-οικονομικούς αποκλεισμούς, που έχουν κάνει επιστήμη τον εξωραϊσμό ενός συστήματος που γεννά συστηματικά τη φτώχεια, τη δυστυχία, και, φυσικά, την πείνα, διαπίστωσαν μετά από τις μελέτες τους ότι «περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα» και ότι μάλιστα «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».Κρίμα που οι ειδήμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μ’ όλα τα βαρύγδουπα συμπεράσματά τους, δεν πέρασαν και σε μια ζωντανή επίδειξη βρώσης εντόμων, ακριβώς για να γίνουν πιο πειστικοί.

Κι αν ισχυρίζονται ότι «ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά», οι ίδιοι δεν τίμησαν σε κάποια από τις πολλές συνεδρίες τους το μενού που εισηγήθηκαν.

Επιστημονική προσέγγιση δεύτερη: Η δίαιτα του στυλίτη

Όμως η επιστήμη, δεν μένει στάσιμη. Αμερικανοί επιστήμονες δεν θέλησαν να «καθίσουν» πάνω στην ανακουφιστική λύση του ΟΗΕ, και αποφάσισαν να σκαλίσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, μετά από διετή μάλιστα έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα (που δημοσιεύτηκε πρόσφατα) ότι «ο περιορισμός των καταναλισκόμενων θερμίδων είναι ικανός να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού».

Με άλλα λόγια: «Όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο ζεις».Οι Αμερικανοί επιστήμονες αξιοποίησαν προγενέστερες μελέτες σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια και μετέφεραν το πείραμα σε ανθρώπους. Το συμπέρασμα με μια φράση είναι ότι εκείνοι που θα μειώσουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους την πρόσληψη θερμίδων, στατιστικώς θα επιβραδύνουν τη γήρανσή τους και έχουν καλές πιθανότητες να παρατείνουν τον βίο τους. «Η βιολογική γήρανση είναι βαθμιαία και προοδευτική καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Αν μπορέσουμε να παρέμβουμε και να επιβραδύνουμε τη βιολογική γήρανση ενδεχομένως να μπορέσουμε να προλάβουμε τουλάχιστον την απαρχή πολλών ασθενειών και αναπηριών που συνδέονται με τα γηρατειά», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης, Ν. Μπέλσκι, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Duke.Τι να σκεφτούν, με τα νέα δεδομένα, εκείνοι που υλοποίησαν την πρώτη δίαιτα, και άρχισαν να τρώνε ακρίδες και γρύλους για να βοηθήσουν την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης; Μήπως ότι τώρα πρέπει να μειώσουν την …πρόσληψη εντόμων, για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα

;Άραγε η δίαιτα του …στυλίτη, την οποία εισηγείται στις μέρες μας η αφρόκρεμα της αμερικανικής επιστήμης, «κουμπώνει» με την εντομοφαγία και τις προηγηθείσες διατροφικές κατευθύνσεις του «ΟΗΕ», ή μήπως το Πανεπιστήμιο του Duke «έκανε προσπέραση» στα Ηνωμένα Έθνη «από δεξιά»;

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι τα όσο πιο σύγχρονα πορίσματα των Αμερικανών ερευνητών (όπως και τα προηγούμενα, του ΟΗΕ), θα μπορούσαν να είχαν κάποιο ενδιαφέρον, και επιστημονική βάση, αν δεν είχαν εξαχθεί σε μια γυάλα.Είναι δεδομένο ότι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει έντομα, και προφανώς αυτό δεν το κάνει από επιλογή, για να …σώσει την παγκόσμια διατροφική ισορροπία.Είναι δεδομένο ότι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού μαστίζεται από υποσιτισμό έως πείνα, και προφανώς αυτό δεν το κάνει από επιλογή, για να …ζήσει περισσότερο.

Η κυρίαρχη επιστήμη και τα συνακόλουθα επιστημονικά πορίσματα των καιρών μας, σύμφωνα με τα οποία, όσο πιο λίγο τρως, αγιάζεις, είναι συμβατά με τις κυρίαρχες (απάνθρωπες) πολιτικές της εποχής μας, της εποχής των ισχνών αγελάδων για τη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Από μόνο του αυτό το δεδομένο μετατρέπει τα βαρύγδουπα και βαρυσήμαντα «επιστημονικά» συμπεράσματα τέτοιου είδους σε καθαρόαιμες προκλήσεις, αν όχι προσβολές, προς τη μεγάλη μάζα του πλανήτη.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

πολιτικά παράδοξαεπιστημονικές δίαιτεςΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα