Οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας είναι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ή όχι; του Αθανασίου Μπαλάσκα

Tweet

Οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας είναι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ή όχι;

Ενόψει των επικείμενων εκλογών για τα Κεντρικά και τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώ χρέος απέναντι στον εαυτό μου και στην πλειοψηφία των συναδέλφων που αγωνίζονται μέσα στις σχολικές αίθουσες για μία πραγματικά σύγχρονη και δωρεάν παιδεία, να ενημερώσω για τα ακόλουθα.

Στις 04/09/2014 σε συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας

εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών (δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κομματική τους προέλευση, δεν είμαι μέλος καμίας τοπικής ΕΛΜΕ και σαφώς δεν τους γνωρίζω προσωπικά) ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ νόμιμο αίτημα μου που αφορούσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μου για κατάληψη οργανικής θέσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Αντιθέτως, δεν ίσχυσε η ίδια αρνητική εισήγηση τους για άλλες ειδικότητες. Η ειρωνεία είναι ότι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας επέλεξαν με την απόφαση τους αυτή να παραμείνουν ΑΔΙΑΘΕΤΑ εναπομείναντα οργανικά κενά συγκεκριμένης ειδικότητας, από το να εφαρμόσουν το νόμο και να τοποθετήσουν συναδέλφους που βρίσκονται πολλά χρόνια χωρίς δική τους υπαιτιότητα, στη διάθεση της Διεύθυνσης, συμπληρώνοντας το υποχρεωτικό τους ωράριο σε δύο ή τρία σχολεία.

Γνωρίζω ότι ο ορθός δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς, αλλά στο τέλος πάντα έρχεται η δικαίωση. Προσωπικά μαζί με άλλους 51 συναδέλφους εκπαιδευτικούς θεωρώντας ότι αδικούμαστε από μία συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση για την ειδικότητα μας, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Παράλληλα, αποστείλαμε πάνω από 30 νομικά τεκμηριωμένες αναφορές και καταγγελίες σε διεθνείς και εγχώριους φορείς και διεκδικήσαμε, μακριά από συντεχνιακά ή κομματικά συμφέροντα τη δικαίωση μας. Όλοι στην αρχή αυτής της πορείας ήταν αρνητικοί και απαισιόδοξοι για το δρόμο που επιλέξαμε, καθώς στην Ελλάδα το δόγμα είναι να «καθαρίζουν» άλλοι για εσένα, με το γνωστό τρόπο. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαίωσε, αφού το Υπουργείο Παιδείας υπό το βάρος μίας δικαστικής απόφασης «κόλαφο» προχώρησε στην αλλαγή του επίμαχου νομοθετικού πλαισίου.

Δυστυχώς, το αυτονόητο, που πλέον είναι νόμος του κράτους, κάποιοι θεωρούν ότι είναι απλά ένα κουρελόχαρτο. Ο δρόμος θα είναι και πάλι μακρύς, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα φωνάζω όσο πιο δυνατά μπορώ:

- Δεν επιτρέπεται ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ συνάδελφοι να παίζουν έτσι με τις ζωές μας!

- Δεν επιτρέπεται ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ συνάδελφοι να συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες!

- Δεν επιτρέπεται ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ συνάδελφοι να θεωρούν “τσιφλίκι” τους τον κάθε εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε δυσχερή θέση!

- Δεν επιτρέπεται ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ συνάδελφοι να μην λογοδοτούν σε κανέναν!

- Δεν επιτρέπεται ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ συνάδελφοι που ορκίστηκαν να υπακούουν το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους και να λειτουργούν με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, να αποφασίζουν παρακάμπτοντας το Νόμο.

Συνάδελφοι, μην προσποιείστε ότι δεν ακούτε και δεν βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο κατά πόσο θα αντισταθείτε με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να σας ζημιώσει ατομικά ή υπηρεσιακά. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου! Ελπίζω τα εκλεκτά μέλη του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας να έχουν και αυτά ήσυχη τη συνείδησή τους:

- όταν στερούν από εκπαιδευτικούς τα νόμιμα δικαιώματά τους,

- όταν αποφασίζουν για θέματα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση,

- όταν απαντάνε επικαλούμενοι νομοθεσία που έχει καταργηθεί!!!,

- όταν καθυστερούν τη διεκπεραίωση μιας απλής υπόθεσης με σκοπό να κάμψουν το ηθικό των εκπαιδευτικών,

- όταν οδηγούν συναδέλφους από τις σχολικές στις δικαστικές αίθουσες,

- όταν ερμηνεύουν τις διατάξεις της νομοθεσίας κατά το δοκούν,

- όταν δίνουν μέσα σε λίγους μήνες αντικρουόμενες απαντήσεις για το ίδιο ζήτημα,

- όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας εγγράφως.

Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι και το μεγαλύτερο τους λάθος. Καλή σας σχολική χρονιά!

Αθανάσιος Ι. Μπαλάσκας

Εκπαιδευτικός στη Διάθεση του ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας

[email protected]

Tags: ΠΥΣΔΕ Α ΑθήναςΑθανάσιος Μπαλάσκας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα