Ο Τύπος στον κόσμο

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω αντιποίνων για την επιχείρηση της διεθνούς συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ν. Υόρκη και Παρίσι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που στην κάθε χώρα ξεχωριστά εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμμετοχής στον νέο αυτό πόλεμο.

Για Ισλαμικό Κράτος:Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ε.Ε υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων ως αντίποινα στην επιχείρηση της διεθνούς συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία
και Ιράκ. Τουλάχιστον 3,000 είναι οι Ευρωπαίοι που μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ε.Ε, Γκιλ ντε Κερκόβ μιλώντας στο BBC που διευκρίνισε πως αυτός ο αριθμός αφορά και αυτούς που ήδη βρίσκονται στην περιοχή αλλά και εκείνους που έχουν επιστρέψει σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου υπολογίζεται κατά ορισμένους ακόμη και σε 12.000.

Στη Βρετανία: Βασικό θέμα είναι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων όπου θα συζητηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στην διεθνή συμμαχία με αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. “Βουλευτές έτοιμοι να ψηφίσουν για την τρίτη συμμετοχή της Βρετανίας σε στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ” λέει ο Guardian. Tα αεροσκάφη RAF είναι έτοιμα να επιτεθούν σε 24 ώρες, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Σε άρθρο του ο Σάιμον Τζέκινς του Guardian επισημαίνει πως “Η εμπλοκή της Βρετανίας σε έναν νέο πόλεμο στο Ιράκ είναι καταδικασμένη και μια επικίνδυνη κίνηση”. Χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, η επιστροφή σε έναν πόλεμο θα ενισχύσει την πολιτική του φόβου, τη χειρότερη “κληρονομιά” της εποχής του Μπλερ. (...) Εάν η Βρετανία επιδιώκει νίκη, τότε ο Κάμερον θα πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ και να στείλει όχι μόνο αεροσκάφη αλλά και χερσαίες δυνάμεις... χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Η Βαγδάτη παρακαλεί να έχει βρετανικά στρατεύματα υποστήριξης. Γιατί ο Κάμερον δένει μόνος του τα χέρια του πίσω από την πλάτη; Είναι κάτι παραπάνω από ύποπτο, μοιάζει με στρατηγική για εγχώρια κατανάλωση. Αυτός ο νέος πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει στρατηγική, ούτε τακτική. Είναι απλώς ένα σόου στην παγκόσμια σκηνή. “Για ιστορία που επαναλαμβάνεται” κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι Financial Times. “O Oμπάμα αναβιώνει τον αποτυχημένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” αναφέρει το editorial χαρακτηριστικά.

Στην Τουρκία: “Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για μια πιο ενεργή συμμετοχή” αναφέρει η WSJ. H Τουρκία είναι προ των πυλών να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στη χώρα για μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Σεμίχ Ιντίζ στην Hurriyet “Ο Ερντογάν πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα”. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιντίζ... ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ποια θα είναι η συμμετοχή της Τουρκίας και εκείνος απάντησε: “Θα καλύψει τα πάντα. Στρατιωτικά, πολιτικά... τα πάντα”. Θα πρέπε να δούμε πώς μεταφράζεται αυτό το “πάντα”. Από την άλλη πλευρά, ο Ιντίζ κάνει αναφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του Ερντογάν από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών κατά του στρατηγού αλ Σίσι της Αιγύπτου. Η Τουρκία θα πρέπει να προσέξει τις συμμαχίες που διαμορφώνονται πλέον στη Μ. Ανατολή. “Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι μια θετική επίδραση στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Εάν ο Ερντογάν νοιάζεται για τη δημοκρατία στη Μ. Ανατολή θα πρέπει να το αποδείξει. Θα πρέπει να ξεκινήσει να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες που έχουν δημιουργηθεί για τη δημοκρατία στη δική του χώρα και στον τρόπο που κυβερνά το AKP”.

Στη Γαλλία: “Η Γαλλία θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ” αναφέρουν οι FT. Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρει ότι η χώρα του δεν εκφοβίζεται από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Figaro “Η Γαλλία δεν αποκλείει συμμετοχή στους βομβαρδισμούς και στη Συρία”. Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας τονίζεται πως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Γαλλία είναι έτοιμη να παρέχει υποστήριξη σε όλες τις χώρες, κατόπιν αιτήματός τους. Η επισήμανση ερμηνεύτηκε ως ενδεχόμενη συμμετοχή της Γαλλίας στις αεροπορικές επιδρομές και στην Συρία, κάτι που είχε αποκλείσει ο Φρανσουά Ολάντ. Στη Γαλλία, εκτός από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει προβληματισμός για πιθανή άνοδο της ξενοφοβίας και επιθέσεων εναντίον των Γάλλων μουσουλμάνων μετά τον αποκεφαλισμό του 55χρονου Ερβέ Γκουρντέλ. “Γιατί να απολογηθούν οι Γάλλοι μουσουλμάνοι για τον Γκουρντέλ” αναρωτιέται ο Monde. Mάλιστα, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα άμεση ήταν η αντίδραση του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης. Την ίδια ώρα, σαρώνει στο Ίντερνετ η καμπάνια που Bρετανοί και Γάλλοι μουσουλμάνοι πολίτες ξεκίνησαν αποκηρύσσοντας τις πράξεις στο Ιράκ και την Συρία των τζιχαντιστών του επονομαζόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Μετά την επισήμανση της καμπάνιας #notinmyname από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση των ΗΠΑ, ολοένα και πιο πολύς απλός κόσμος σπεύδει να λάβει μέρος σε αυτήν.

Στις ΗΠΑ: “Οι ΗΠΑ μάχονται να καταπολεμήσουν τους εχθρούς του Άσαντ χωρίς να τον ενισχύσουν” αναφέρουν οι NYTimes. Η χθεσινή τρίτη μέρα των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία δημιουργούν αμφιβολίες για το κατα πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μια εμπλοκή στον εμφύλιο της χώρας. Στο μεταξύ, γνωστή είναι πλέον η ταυτότητα του μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται ότι αποκεφάλισε τους δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους, Φόλεϊ και Σότλοφ όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι. Ο ίδιος τόνισε Αμερικανοί οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ είτε έχουν συλληφθεί, είτε βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Για Μπράνσον: “Πάρτε όση άδεια θέλετε” λένε οι FT. Το δρόμο άνοιξε η Netflix. Ήταν η πρώτη εταιρεία, παγκοσμίως, που ανακοίνωσε ότι θα δίνει όσες ημέρες άδειας της ζητούν οι εργαζόμενοί της, χωρίς κανένα περιορισμό. Ακολούθησε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ομίλου Virgin. Ανακοίνωσε στους εργαζομένους, στα κεντρικά γραφεία Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας, ότι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οι ίδιοι πότε και πόσες ημέρες θα λείψουν από την εργασία τους. Με προϋπόθεση, πάντως, ότι «η απουσία τους δε θα βλάψει με κανένα τρόπο την εταιρεία και – συνακόλουθα- την καριέρα τους.»Το σκεπτικό είναι απλό: η εταιρεία δεν παρακολουθεί πόσες, πραγματικά, ώρες και ημέρες οι εργαζόμενοι δουλεύουν: στο σπίτι τους, τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα, απαντώντας σε μηνύματα, λύνοντας προβλήματα από το διαδίκτυο, βρισκόμενοι συνεχώς δικτυωμένοι.

Στη Γαλλία: Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, αναφέρουν οι FT. Με στόχο την μείωση του αυξανόμενου ποσοστού των έφηβων καπνιστών, αποσύρονται από τα ράφια τα πολύχρωμα ελκυστικά πακέτα τσιγάρων. Τα πακέτα όλων των εταιρειών θα είναι στο εξής πανομοιότυπα σε μέγεθος και χρώμα, ενώ ο χώρος για την αναγραφή της φίρμας περιορίζεται στο ελάχιστο.Με στόχο τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να αποτελέσουν «την πρώτη γενιά που θα απαλλαγεί πλήρως από τον καπνό», απαγορεύεται το κάπνισμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όπου συχνάζουν παιδιά, όπως πάρκα και παιδικές χαρές. Παράλληλα, η απαγόρευση επεκτείνεται και στα αυτοκίνητα, στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι έως 12 ετών.Επιπλέον, απαγορεύεται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους και η διαφήμισή τους περιορίζεται στα σημεία πώλησης, πριν απαγορευτεί οριστικά το 2016.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα