Οδηγός για... αναποφάσιστους

ΕΘΝΟΣ 27/4/2012ΑΠΘ Η διεθνώς διαδεδομένη εφαρμογή «help me vote» δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογέςΜε βάση τις απαντήσεις, η εφαρμογή παρουσιάζει στον υπολογιστή τον βαθμό συμφωνίας του χρήστη με το κάθε ένα κόμμα ξεχωριστά, σε μια κλίμακα που ξεκινά από το -100 (πλήρης διαφωνία) έως το 100 (πλήρης συμφωνία)

Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, που ανέπτυξαν επιστήμονες του ΑΠΘ, υπόσχεται χείρα βοηθείας σε... μπερδεμένους, αναποφάσιστους

και όχι μόνο, στον δρόμο για την κάλπη.

Η διεθνώς διαδεδομένη διαδικτυακή εφαρμογή «help me vote» θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές (έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στις περιφερειακές εκλογές του 2010, με τη συμμετοχή 30.000 πολιτών), βοηθά τους ψηφοφόρους να αποκωδικοποιήσουν την πολιτική τους στάση και να διαπιστώσουν με ποιο κόμμα αυτή ταυτίζεται περισσότερο.

Απαντώντας σε 30 ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς ερευνητές ο χρήστης της εφαρμογής συγκρίνει τις απόψεις του με αυτές των κομμάτων που ζητούν την ψήφο του, ώστε να μορφοποιήσει την τελική του επιλογή.

Με βάση τις απαντήσεις, η εφαρμογή παρουσιάζει στην οθόνη του υπολογιστή τον βαθμό συμφωνίας του χρήστη με το κάθε ένα κόμμα ξεχωριστά, σε μια κλίμακα που ξεκινά από το -100 (πλήρης διαφωνία) έως το 100 (πλήρης συμφωνία).

Επίσης, παρουσιάζεται σε διάγραμμα η τοποθέτηση του ψηφοφόρου στον άξονα «Αριστερά - Δεξιά», αλλά και η στάση του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, την Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και επικεφαλής του προγράμματος Θ. Χατζηπαντελής

Ο ελληνικός Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον διευθυντή του, καθηγητή Θόδωρο Χατζηπαντελή και τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Ανδρεάδη.

Οι 30 ερωτήσεις συντάχτηκαν με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα και την τρέχουσα συγκυρία, ώστε να αποτυπώσουν τη στάση πολιτών και κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση, στις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το μεταναστευτικό, την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα αστυνομικά μέτρα και τις αμυντικές δαπάνες, μέχρι τη φορολογία, τις επενδύσεις, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και την κοινωνική πολιτική, ενώ ζητά τη γνώμη των πολιτών για τα αίτια της κρίσης, τις ευθύνες των κομμάτων και το μέλλον τους, τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Ανώνυμα
Ο χρήστης απαντά στις ερωτήσεις ανώνυμα, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.

Η κωδικοποίηση των απαντήσεων των κομμάτων στα συγκεκριμένα ερωτήματα έχει προκαθοριστεί μετά από μελέτη των επίσημων κειμένων τους και απαντήσεις ειδικών επιστημόνων, ενώ ζητήθηκε και από τα ίδια τα κόμματα να απαν

Keywords
Τυχαία Θέματα