Νέος κύκλος επίθεσης στους εκπαιδευτικούς και στη δημόσια εκπαίδευση, των αιρετών Σάββα Σάββα και Κώστα Άννινου

Tweet

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά (ΑΡ.29- Αύγουστος 2013 )

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… ΑΠΟΛΥΣΗ

Με προφορικές εντολές του Υπουργείου Παιδείας προς τη Διοίκηση ξεκινάει ένας νέος κύκλος εργασιακής επίθεσης στους εκπαιδευτικούς. Σειρά έχουν τώρα οι εκπαιδευτικοί που για χρόνια βρίσκονται (κακώς) στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ.

Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, μετά από προφορικές οδηγίες του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κλήθηκαν να ενημερώσουν την Περιφέρεια έως την Πέμπτη 1η Αυγούστου για τα οργανικά κενά που υπάρχουν σε κάθε ΠΥΣΔΕ, προκειμένου να γίνει νέα τοποθέτηση, μέσα στον Αύγουστο (!) εκπαιδευτικών που είναι στη Διάθεση του ΠΥΣΔΕ (σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96 η τοποθέτηση σε οργανικά κενά γίνεται μια φορά το χρόνο).

Σύμφωνα με τις οδηγίες στα οργανικά κενά θα συνυπολογιστούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση, καθώς και η τοποθέτηση σε οργανικό κενό με 6 ώρες και συμπλήρωση ωραρίου με Α’ ανάθεση μέχρι 4 σχολεία

Αποτελεί, το λιγότερο, κοροϊδία και υποκρισία ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Διοίκηση θέλουν με το συνδυασμό σχολείων να δημιουργήσουν περισσότερες οργανικές θέσεις, αφού είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο (αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων, 27άρια τμήματα, κατάργηση τομέων - ειδικοτήτων) για να δημιουργήσουν πλεονάζοντες.

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την τοποθέτηση σε οργανικά κενά ως δόλωμα για να δημιουργήσουν ονομαστική κατάσταση πλεοναζόντων μέσα στον Αύγουστο, όταν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων θα είναι γνωστές το Σεπτέμβρη. Στόχος τους είναι, μετά τη διαθεσιμότητα-απόλυση των 2.122 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και την υποχρεωτική μετάταξη σε διοικητικές θέσεις άλλων 302, να προχωρήσουν άμεσα σε υποχρεωτικές μετατάξεις-μεταθέσεις (η Κυβέρνηση μπορεί να τις βαφτίσει εθελοντικές) σε πρώτη φάση και στην πορεία απολύσεις.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά εισήγαγε έκτακτα το θέμα (δεν ήταν στην αρχική ημερήσια διάταξη) στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ της Τετάρτης 31/7/13. Ο αιρετός του ΠΑΜΕ τόνισε ότι η απόφαση του ΠΥΣΔΕ Πειραιά της 29/5/13, που σημείωνε πως «Το ΠΥΣΔΕ Πειραιά με βάση την πείρα των προηγούμενων χρόνων και εκτιμώντας τις ανάγκες του σε εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, διαθέσεις και μετατάξεις στην Α/θμια, αποσπάσεις, άδειες εκπαιδευτικών, τα τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που θα γίνουν το Σεπτέμβρη και άλλες ανάγκες) ενημερώνει το Υπουργείο ότι δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά», δεν είναι μια θεωρητική τοποθέτηση, αλλά αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται το Σεπτέμβρη. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης πρότεινε το ΠΥΣΔΕ να τοποθετήσει όλους τους εκπαιδευτικούς που είναι στη Δ.Π. οργανικά στο σχολείο που μισθοδοτούνται.

Η πρόταση αυτή (η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα προηγουμένως από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ) απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (3-2). Ο ισχυρισμός ότι θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα με τη Β΄ ανάθεση μόνο ως πρόσχημα ακούγεται, γιατί, αν προέκυπτε κάτι τέτοιο, θ’ αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται με τα λειτουργικά κενά και τη συμπλήρωση ωραρίου σε άλλο σχολείο (άλλωστε και η χορήγηση οργανικού κενού σε ομάδα σχολείων θα έχει κάποιες επιπτώσεις στη συμπλήρωση ωραρίου με Β΄ ανάθεση). Το μείζον όμως αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν τυπικά παίρνοντας οργανική θέση οι εκπαιδευτικοί που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ, γιατί σύμφωνα με τον Κώδικα, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει προσχηματικά η Κυβέρνηση σε βάρος αυτών των εκπαιδευτικών: « Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».

Η ουσιαστική κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία η μονιμότητα που σήμερα καταργείται, είναι βέβαια θέμα αγώνων κι αλλαγής του συσχετισμού σε όφελος του ταξικού κινήματος. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι το χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις θα συμπεριλάβει, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που προωθούν κυβέρνηση-Ε.Ε.- Κεφάλαιο (βλέπε «νέο σχολείο» της αγοράς), όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά κι όλο το Δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό απαιτείται ενιαία αγωνιστική-ταξική απάντηση.

ΣΗΜ: Η υπεραριθμία πρέπει να περιοριστεί στις περιπτώσεις κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων και να

υπάρχει η βελτίωση με βάση τα μόρια ( για το θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικά).

Σάββας Σάββα - Κώστας Άννινος, τακτικός κι αναπληρωτής αιρετός του ΠΑΜΕ στον Πειραιά 1/8/13

Tags: Σάββας ΣάββαςΚώστας Αννινος Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα