Νέο Φορολογικό: 100 δόσεις για όλους αλλά και κούρεμα οφειλών για φτωχούς

Κούρεμα χρεών προς την Εφορία για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση ως πρώτο δείγμα μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα όμως βάζει στο τραπέζι, για όλους τους φορολογουμένους με ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ίσως την πιο γενναιόδωρη προσφορά ρύθμισης χρεών που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Σούπερ εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, εκατό δόσεις χωρίς διαχωρισμούς

για όλους τους οφειλέτες, ψαλίδι στην ελάχιστη δόση των 50 ευρώ τον μήνα, «άνοιγμα» της ρύθμισης και στους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ τέλος στις ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο.

​Οι διατάξεις του νομοσχεδίου γράφονταν έως αργά χθες το βράδυ και μένει να φανεί υπό ποιες προϋποθέσεις το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει την καινοτομία διαγραφής κεφαλαίου, εκτός από τη μείωση προσαυξήσεων και προστίμων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρέη θα κουρεύονται για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης οικονομικής αδυναμίας να καταβάλλουν ακόμα και 20-25 ευρώ τον μήνα για να ξεχρεώσουν την Εφορία.

Από την άλλη πλευρά, μέσω των ισχυρών «γλυκαντικών» στη ρύθμιση, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών πως μπορούν να εισπραχθούν έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τα «μυστικά» του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα αποκαλύψουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, περιγράφοντας τις αλλαγές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και δίνοντας σαφές στίγμα προθέσεων ευρύτερα για τη φορολογική πολιτική.

Παρά τη διεύρυνση της υστέρησης εσόδων τον Φεβρουάριο (πάνω από 1 δισ. ευρώ) και τις δεσμεύσεις που φέρεται ότι ετοιμάζεται να αναλάβει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης έναντι των εταίρων για αποχή από μονομερείς ενέργειες επιβλαβείς για τους δημοσιονομικούς στόχους, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στις εξαγγελίες για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ύψους 12.000 ευρώ. Μέρος των παροχών θα καλυφθεί - τονίζεται αρμοδίως - από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη νέα ρύθμιση οφειλών.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση

Οπως έγραψαν το περασμένο Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», το λίφτινγκ στην ισχύουσα ρύθμιση των 72-100 δόσεων φέρνει:
- Κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Τα πρόστιμα θα σβήνονται έως και κατά 50%, οι προσαυξήσεις έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, αλλά με ισχυρότερη κλιμάκωση σε σχέση με τα ισχύοντα. Για μικρο-οφειλέτες στα όρια της φτώχειας σβήνει και κεφάλαιο.
- Μηνιαία δόση. Το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ μειώνεται στο μισό.
- Τόκοι. Από το 4,56% σήμερα σε ετήσια βάση μειώνονται κοντά στο 3%.
- Αριθμός δόσεων. Οι 100 δόσεις θα ισχύουν για όλους.
- Πλαφόν. Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί κάθε οφειλέτης ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Το πλαφόν οφειλής 1 εκατ. ευρώ καταργείται.
- Οφειλές. Εντάσσονται χρέη προς την Εφορία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αντί για 30 Σεπτεμβρίου).
- Κατασχέσεις. Ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση και εντάσσονται στη ρύθμιση.
- Ποια χρέη εντάσσονται. Θα μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 έναντι της 30ής Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει.
- Παράταση. Το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση επεκτείνεται κατά 1-2 μήνες σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που ισχύει σήμερα.
- Ποινικές διώξεις. Παύουν με τοΝ νόμο για μικρο-οφειλέτες. Το όριο των 5.000 ευρώ συνολικής οφειλής το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του Αυτοφώρου θα αυξηθεί δραστικά.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Tags: ληξιπρόθεσμεςφορολογικό νομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα