Νεα στοιχεία-σοκ για τον βασανισμό του Καρέλι. Φάλαγγα με αυτοσχέδιο βούρδουλα

Tweet

Αποκαλύψεις που σοκάρουν, για τον τρόπο που ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου ο Αλβανός βαρυποινίτης και δολοφόνος του σωφρονιστικού υπαλλήλου, Γ. Τσιρώνη, φέρνει στο φως η έρευνα των αρχών.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο βαρυποινίτης έφαγε ξύλο στο Μαλανδρίνο μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου, όμως, ο βασανισμός και τα θανατηφόρα χτυπήματα έγιναν στη Νιγρίτα, προτού μεταφερθεί στο κελί το οποίο είχε κάμερα

Επιπλέον, σύμφωνα με τε τελευταία

ευρήματα του ιατροδικαστή, ο βασανισμός με φάλαγγα στα πέλματα έγινε με σεντόνια, τα οποία ο βασανιστής τα έστριψε και έφτιαξε χοντρούς κόμπους, ώστε να μοιάζουν με αυτοσχέδιο βούρδουλα. Μάλιστα, κατά διαστήματα το έβαζε σε νερό για να είναι ακόμα πιο δυνατά τα χτυπήματα.

Η ώρα του βασανισμού εντοπίζεται, λίγο μετά την παράδοση του Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Συγκεκριμένα, από τις 4 παρά 3 μέχρι τις 7 παρά 28, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπαινόβγαιναν με... βάρδιες στην αίθουσα αναμονής των φυλακών, όπου δεν υπάρχουν κάμερες, και χτυπούσαν τον Αλβανό βαρυποινίτη με κλωτσιές και γροθιές σε όλο το σώμα, ενώ του έσπασαν το στέρνο με αγκωνιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής των φυλακών ήταν παρών στα βασσανιστήρια, ωστόσο δεν σταμάτησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αντιθέτως προσπάθησε να συγκαλύψει τις πράξεις τους.
Υπενθυμιζουμε ότι στο δωμάτιο αναμονής είχαν βρεθεί κηλίδες αίματος, που -σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ- προσπάθησαν κάποιοι να καθαρίσουν.

Αυτή η απόπειρα καθαρισμού του "δωματίου βασανιστηρίων" ήταν το καταλυτικό στοιχείο που οδήγησε τα στελέχη της ΕΛΑΣ στην αποκάλυψη των δραστών με βάση την αποτυχημένη προσπάθεια εξαφάνισης των ιχνών τους.

Επί δύο ώρες ο Καρέλι βρισκόταν σε χώρο όπου δεν υπήρχαν κάμερες και 14 άτομα τον ξυλοκόπησαν με άγριο τρόπο. Ο ιατροδικαστής φέρεται να κατέθεσε ότι το κάταγμα στο στέρνο είναι κοντά στην ώρα θανάτου. Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι προτού ο βαρυποινίτης μπει στο κελί και ξεψυχήσει είχε βασανιστεί με άγριο τρόπο. Αλβανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι εκτός από τον ξυλοδαρμό φέρεται να υπάρχουν σημάδια βασανισμού καθώς οι συγγενείς του λένε ότι είχε σπασμένα πλευρά, σπασμένα πέλματα, βγαλμένα νύχια, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για ηλεκτροσόκ. Στοιχεία, που όμως διέψευσε ο Ελληνας ιατροδικαστής.

Οι φύλακες έχουν αρχίσει να μιλάνε με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη Νιγρίτα, Χάρη Κονσολίδη, ο οποίος αρχικά δήλωνε πλήρη άγνοια, αλλά φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος. Χθες, μάλιστα μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών. Η συνολική ανάκριση θα γίνει τελικά στις Σέρρες καθώς το δικαστικό συμβούλιο της Αμφισσας αποφάσισε να στείλει ση Νιγρίτα το σύνολο της δικογραφίας διότι εκεί διαπράχθηκε το βαρύτερο αδίκημα του βασανισμού. Μάλιστα ο βαρυποινίτης φέρεται να υπέστη και βασανισμό με φάλαγγα. Το επόμενο 10ήμερο αναμένονται τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης. «Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης. Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που κάνει λόγο για συστηματική έκνομη βία κρατικών οργάνων.

Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία Σερρών, οι διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Άμφισσας Νίκο Αντωναράκη -για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως και πλημμελημάτων- είναι κατά παντός υπευθύνου.

H ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή που χειρίζεται εφεξής τη δικογραφία θα αναλάβει τις επόμενες μέρες να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προκειμένου στη συνέχεια να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -ως κατηγορούμενα πια- σε απολογία.

Οι φυλακές
Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές κρατουμένων για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Σε συνέντευξη Τύπου, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασε τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα κέντρα κράτησης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην ελληνική πολιτεία, όσο και στην Ευρώπη. Άγνωστος είναι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που τελούν υπό κράτηση σήμερα, καθώς στην πράξη κάθε αστυνομικό τμήμα που έχει ένα κρατητήριο χρησιμοποιείται ως κέντρο κράτησης. Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σήμερα.

Η οργάνωση ζητά να σταματήσει η συστηματική και γενικευμένη χρήση της κράτησης που σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται για τη μέγιστη δυνατή περίοδο που φτάνει τους 18 μήνες.

Πηγή: Ημερησία

Tags: φυλακέςκαρέλι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα